NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Elfogyott a pénz, bajban a vasi mozgássérült sportolók, de mi köze ehhez az ŐrvidékHáznak?

Makrai Ferenc 30 évig vezette a Vasakarat Sportklubot. Most kétségbeesve hívta szerkesztőségünket, mert úgy látja, teszik tönkre az egyesületet.

Makrai Ferenc 30 évig vezette a Mozgássérültek Vasakarat Sportklubját, egy éve lejárt a legutóbbi négyéves mandátuma, tovább már nem akarta vállalni az egyesület irányítását. Most kétségbeesve hívta szerkesztőségünket, mert úgy látja, amióta lemondott, és az ŐrvidékHázhoz köthető emberek vették át az egyesület felett az irányítást, kicsúszott a Vasakarat SC alól a talaj. Állítja, eltűnt egymillió forint, legalábbis nem tudni, mi lett a pénzzel. Egy buszról fura hírek keringenek, ami elvileg az egyesületé, de mégsem. Megpróbáltunk utánajárni, mi is történt az elmúlt évben a Vasakaratnál.

De kezdjük a legelején, a Vasakarat SC-t 1973-ban alapították, harmadik mozgássérült egyesületként az országban

A megalakulásban jelentős szerepet játszott néhai Solymos Endre, aki négy végtagra sérültként nemcsak remekül biciklizett, hanem hihetetlen lelkesedéssel szervezte a csapatot, ő gyűjtötte össze saját Trabantján a sporttársait, hogy részt tudjanak venni a versenyeken. Akkoriban volt, hogy hatvan tagot is számláltak. Az elmúlt évtizedekben is harmincan jártak az egyesülethez, sokféle ágban segítették a mozgáskorlátozottak sportolási lehetőségét, volt atlétika, pingpong, sakk, és a bocca nevű játék.

Makrai Ferenc tavaly 30 év után mondott le

Ahogy meséli, elfáradt, ezért is keresték a megoldást, ki vehetné át az egyesület felett az irányítást. De a tagok közül senki sem akart elnök lenni. Egy másik tag úgy emlékszik vissza, hogy egy másik civil egyesületi vezető, aki náluk könyvelt, biztatta őket, hogy ha csatlakoznak a Hende Csaba érdekeltségi köréhez tartozó ŐrvidékHázhoz, akkor jobban kapnak majd az önkormányzattól anyagi támogatást.

A korábbi elnök, Makrai Ferenc, aki 30 év után mondott le
fotó: Garai Antal Atom

Felvették hát velük a kapcsolatot, így lett egy évvel ezelőtt, a tisztújítás után a mozgáskorlátozottak sportegyesületének elnöke egy friss tag, Giczy József, aki maga nem is mozgássérült. Az elnökségbe beválasztották Farkas Csabát, az Őrvidékház vezetőjét, ő lett a Vasakarat titkára, és Gaál Sándort (Farkas helyettesét), ő az egyesületnél elnökhelyettes lett. Egyikőjük sem volt eddigi életében Vasakarat-tag, nem is mozgáskorlátozottak. Az elmúlt évben pedig gyakorlatilag ők vezetik az SC-t.

Ha vezetik – teszi hozzá Makrai Ferenc, a tagok közül ugyanis rajta kívül is többen arra panaszkodnak, hogy amióta átvették az „őrvidékházasok” az irányítást, azóta se pénz, se posztó. Egy éve még igazoltan egymillió forintjuk volt a bankszámlán, ebből mára semmi sem maradt. Vagyis nem tudják, mennyi maradt. Tudomásuk szerint nem pályázott senki új forrásokra, hiába volt tavaly Szent Márton éve, ők ebből egy fillér pluszt nem láttak.

Pedig – jegyzik meg a régi tagok - csak az ŐrvidékHázhoz közel álló Szülőföld Alapítvány (pályáztatás nélkül) 68 millió forintot kapott, hőlégballonversenytől a sörfesztiválon át könyvbemutatókra ebben az ominózus jubileumi Szent Márton Évben.

A régi tagok nem értik, mire folyt el egymillió forint, amikor 2016-ban szinte alig vettek részt sportrendezvényeken

Elmaradtak az edzések, a heti egyszeri közös tekézés, évtizedek óta kijártak nemzetközi versenyekre, azok is elmaradoztak, ha mentek, az új vezetőség akkor is az utolsó pillanatban értesített pár tagot. Tavaly, a tagok információi szerint, a mozgássérültek sportegyesülete egy fillért nem kapott az önkormányzattól, legalábbis a régiek így tudják. Versenyekre is alig tudtak elmenni, közölték velük az új vezetők, nincs miből, elfogyott a pénz. Mesélik, 36 év után az első olyan év volt a tavalyi, amikor a muraszombati egyesületet nem hívhatták vissza. Eddig minden évben kétnapos versenyt rendeztek a szlovénekkel. Több mint 20 év után megszűnt a kapcsolat az osztrák testvéregyesülettel is, azzal, hogy a kapfenbergi mozgássérült egyesület hiába hívta meg őket, nem mentek ki, és nem is hívták őket vissza.

A korábbi elnök, Makrai Ferenc, aki 30 év után mondott le
fotó: Garai Antal Atom

Hiába kérték az új vezetést, hogy szervezzenek versenyeket, pénzhiányra hivatkozva rendre nem történt semmi. Szeptemberben ígértek az új vezetők egy versenyt Vépen, aztán lemondták, azzal, hogy majd később rendezik meg. Azóta sem tartották meg.

December elején tartottak egy taggyűlést, amin az elnökön, az ŐrvidékHáz-tagokon túl még hárman jelentek meg a régiek közül. Nem tudják, szóltak-e egyáltalán a többieknek. A vezetőség ott jelentette be, hogy kaptak egy buszt, amit – ahogy Makrai emlékszik - állítólag a vasegerszegi Szent Miklós Idősek Otthonának adtak, egy magánkézben lévő intézménynek. Nem értik miért, hogyan kapcsolódnak ők ehhez a létesítményhez. Kérték akkor az új alapszabályt, de azóta sem látták.

Következő lépésként, nemrég a tagok közül 16-an hivatalos levelet írtak az elnöknek, hogy az egyesület hívjon össze egy rendkívüli közgyűlést. Az alapszabály szerint az egyesületi tagok egyharmada ezt kezdeményezheti. Itt szeretnék hallani a vezetőség éves beszámolóját, látni a gazdasági elszámolást, és megkapni a választ az alábbi kérdésekre:
- Hova lett az egymillió forint?
- Ki kapta buszt, és miért került Vasegerszegre?

Az új elnök, Giczy József szerint ez egy nehéz, átmeneti év volt

Az ügyben megkerestük az elnököt, Giczy Józsefet is, aki elmesélte, egy éve azért vállalta el ezt a vezetői posztot, hogy tovább működhessen az egyesület, mert a régi elnök, Makrai Ferenc már nem vállalta, jelentkező sem volt. Azóta társadalmi munkában látja el ezt a feladatot, honoráriumot nem kap érte. A sporthoz annyi köze van, hogy sokáig atlétaként, majd edzőként tevékenykedett. A Vasakarathoz, meséli, úgy került, hogy edzőként több mint tíz éve segít egy soproni mozgássérült atlétát, akivel szép eredményeket értek el, nemzetközi szinten is. Az atléta közel tíz éve az egyesület színeiben sportol, de saját költségén versenyez. Ő viszont csak most, amikor elnökké választották, egy éve lépett be a Vasakaratba.

- Az, hogy tavaly elnök lettem engem is váratlanul ért, nem voltak ilyen ambícióim, de szombathelyi ismerőseim felkértek rá, és én elvállaltam. A célom az volt, hogy segítsem őket a fennmaradásban. Úgy érzem, sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a tagokkal, két-három emberrel jó barátságba is kerültem. Nemegyszer saját autómmal, máskor kölcsön kisbusszal mentem el a tagokért, és vittem el őket a versenyekre. Az utolsó két verseny kivételével mindig el is kísértem őket, sajnos legutóbbi alkalmakkor ez betegség és más elfoglaltság miatt elmaradt.

- Hogy került az egyesület az ŐrvidékHáz irányítása alá?

- Én úgy tudom, az akkori elnök, Makrai Ferenc kereste meg az ŐrvidékHáz vezetését, hogy segítsenek, mert megszűnik a bérleti szerződésük, és nincs hová menniük. Ők vállalták, hogy segítenek, és adtak egy irodát a 11-es Huszári úti laktanyában.

- A tagok szerint semmilyen gazdasági elszámolás nem történt ebben az egy évben. Nem tudják, mi lett azzal az 1 millió forinttal sem, amit egy évvel ezelőtt az új vezetőségnek átadtak.

- Való igaz ez az első év, ezt közöltem annak idején a tagokkal is, a túlélésről szólt. Volt egymillió forint, amivel átvettem az egyesület irányítását, azt éltük fel ebben az évben. Ebből mentünk a versenyekre. Ennek költségei voltak, de fillérre pontosan el tudok számolni ezzel a pénzzel.

- Állításuk szerint az elmúlt egy évben, amióta Ön az elnök, elmaradtak a mozgáskorlátozottaknak a szokott edzések, alig mentek versenyekre a tagok, mert állítólag nem volt rá pénz.

- Vépen, ezt elintéztem, továbbra is eljárhatnának edzeni, de valamiért nem mennek. Minden versenyre elmentünk, amire akartunk. 9-10 ilyen eseményen vettünk részt 2016-ban. Ezt megnéztem, az előző években sem vettek részt több versenyen. A tagok szerettek volna még távolabbra is elutazni, Németországba, Ausztriába és Romániába is, de ezekre az utakra már nem maradt anyagi forrás.

- A tagok nem tudják, az egyesület adott-e be pályázatokat, kaptak-e bármiféle támogatást az önkormányzattól, vagy bárhonnan ebben az évben.

- Mindenhová, ahová lehetett beadtunk pályázatokat, de egyedül a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől kaptunk 50 ezer forintot. Ennyi pénzből viszont nem tudtunk további versenyeken részt venni, sem emlékversenyt rendezni. Való igaz, 2016-ban szerettünk volna egy emlékversenyt is szervezni, az időpontot is kitűztük már, szeptember végére, a Szent Márton Év kapcsán pedig Szent Márton Kupának neveztük el. A kapott ajánlatok alapján 1,5 millió forintra lett volna szükségünk a megrendezéséhez. Kétszer is beadtunk rá pályázatot a szombathelyi önkormányzathoz, de egyszer sem nyertünk. Ennek ellenére idén mindenképpen szeretnénk megtartani ezt az elmaradt emléktornát.

Illusztráció
fotó: Nyugat.hu

- Igaz, hogy kaptak pályázaton egy buszt, amit a vasegerszegi Szent Miklós Idősek Otthona használ? Egy magánintézmény.

- Szó sincs erről, ha lenne, tudnék róla. A decemberi közgyűlésen annyi hangzott el, hogy talán végre idén sikerül valami megoldást találni a buszra.

Hogyan és miért került kapcsolatba az ŐrvidékHáz a Vasakarattal?

Az ŐrvidékHáznak – közli Gál Sándor, a mostani egyesületi alelnök - régi és mély kapcsolata van a Vas megyében található mozgássérült egyesületekkel, köztük a Vasakarattal is. 2015-ben létrehozták és finanszírozzák az Őrvidék SC csörgőlabda csapatot, melyben látássérült és látásfogyatékkal élő emberek sportolnak. A csapat a Magyar Nemzeti Bajnokság másodosztályában 2016-ban az előkelő 3. helyezést érte el​, jelenleg a tabella élén állnak​. Ahogy meséli:

- 2015. szeptemberében Szombathely város Fő terén rendeztük meg egy nagyszabású mozgássérült sportnapot, mely keretében nyolc sportág 11 csapata mutatkozott be. Az eseményen az alábbi mozgássérült sportágakat próbálhatták ki az érdeklődők: kerekesszékes kosárlabda, padlóhoki, bocsa, ülő asztalitenisz, szkander, csörgőlabda, élő csocsó, kerekesszékes akadályverseny. A bocsa bemutatót Krutzler Eszter olimpikon vezetésével a Vasakarat SC sportolói tartották meg.

Makrai Ferencet is a fenti események szervezése-lebonyolítása közben ismerték meg. Ő a mozgássérült sportnap után fél évvel, segítséget kérve kereste meg őket. Gál Sándor így emlékszik erre vissza:

- Azzal az indokkal kérte segítségünket Makrai, hogy az ő egészsége már nem engedi meg, hogy az egyesületet vezesse, illetve, hogy olyan ellentétek vannak az egyesületen belül, hogy sorban lépnek ki a tagok. Ha ez így folytatódik, az 1973 óta működő Vasakarat egy-két hónapon belül megszűnik. Amit még elmondott, hogy jelenleg a Rákóczi Ferenc utcában egy fűtetlen (ekkor februárt írtunk) 15 m2-es helyiségben ül egy közfoglalkoztatott státusszal rendelkező kolléganőjük, aki az egyesület könyvelés-előkészítését végzi. Azt is elmondta, hogy az egyesület átvételét már felajánlotta Oláh Jánosnénak (Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete), aki közgyűlés elé vitte a dolgot, de ott a Vasakaraton belüli belviszályok miatt elutasították az átvételét.

Edzés a kivált szombathelyi egyesületnél
fotó: Összetartás SE

Később kiderült, hogy a Vasakarat 15 fiatal versenyzője is a belviszályok miatt távozott ( későbbi Összetartás Egyesület), és e viszály legfőbb felelősének Makrai elnök urat jelölték meg. Az ŐrvidékHáz vezetése ezért úgy gondolta, hogy nem hagyhat veszni egy 42 éves, nagy múltú, egykor nagyon sikeres egyesületet és segítő jobbot nyújt:

- A Vasakarat mozgáskorlátozott kolléganőjének a mi irodánkban egy felszerelt munkaasztalt biztosítottunk és (mivel a Rákóczi utcában a bérleményt felmondták) az egyesületi sporteszközök raktározását is lehetővé tettük egy általunk használt helyiségben. Ezek után Makrai összehívta az egyesületi közgyűlést és alapos indoklás után ő és titkára is lemondott posztjáról. Indoklásában az egészségi állapotára és a kilátástalan jövőre hivatkozott. A közgyűlés ezek után megválasztotta Giczy Józsefet elnöknek, majd az elhangzott javaslatokat mérlegelve, többségi szavazással Gál Sándort alelnöknek, Farkas Csabát pedig titkárnak.

Farkas Csaba az ŐrvidékHáz vezetője lett a titkár
fotó: Mészáros Zsolt

Az új elnökség köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy megpróbálja a szinte lehetetlent, mégpedig: megmenteni az egyesületet, stabilizálni az állapotát, majd újra felépíteni olyan szintre, hogy a múltjának megfelelő rangon tudjon majd újra működni. Így vágtunk neki a 2016-os évnek. Sajnos Makrai elnök úr kijelentéseivel ellentétben nem működött közre az átadás-átvételben, azt sok esetben hátráltatta. Mivel az új elnök sokáig nem tudta átvenni az egyesület vezetését (nem kapott NAV hozzáférést, lemondó nyilatkozatokat), így a 2016-os év eleji pályázatokat sem tudta benyújtani.

Az egyesületnek a kasszájában az átadáskor, teszi hozzá Gál,​pontosan​ 752.000 forint volt. Mivel azonban pályázatok útján nem érkezett be pénz, csak ebből a közel egy millióból tudott az új elnök gazdálkodni:

Ez arra volt elég, hogy a sportolóink 2016-ban 10 versenyen tudtak részt venni. Ezeket a versenyeket Győrben, Pápán, Ajkán, Szlovéniában és Szlovákiában bonyolították le.

Gál Sándor szerint a legnagyobb fájdalom mégis az volt, hogy a

sok éves hagyományt meg kellett szakítanunk és forráshiány miatt nem tudtuk megrendezni egyesületünk legnagyobb versenyét, a nemzetközi Solymos kupát. Szombathely Megyei Jogú Város bizottságához már határidő után tudtuk csak beadni kérelmünket, ezért érthető, hogy nem tudtak már segíteni. A Vas Megyei Önkormányzat volt az egyetlen, ahova még időben tudtunk pályázni erre az eseményre. Ők meg is ítéltek 50.000 Ft támogatást, de mivel ez kevés volt az esemény megrendezéséhez, az elmaradt. Ezt az összeget visszautaltuk a Megyei Önkormányzat részére.

Az idei évben azonban, jelenti ki Gál, már éltek a pályázati lehetőségekkel és beadták a Nemzeti Együttműködési Alaphoz a Solymos kupa támogatási kérelmét. A kisbusszal kapcsolatban pedig- magyarázza - annyi hangzott el a közgyűlésen (jegyzőkönyv van róla), hogy:

- Ha kiírják újra a Darányi Ignác pályázatot - vagy ehhez hasonlót - akkor mindenképpen beadjuk az igényünket egy gépjárműre, amivel versenyzőink eljárhatnak az idegenbeli megmérettetésekre akár kerekesszékkel is. Ilyen pályázatot a mai napig nem írtak ki, így nem is adhattunk be, tehát nem is nyerhettük meg, ebből következik, hogy nincs is semmilyen kisbusza az egyesületnek. Nagyon sajnáljuk, hogy az egyéni érdekek előtérbe helyezése miatt, bárki is ilyen rosszindulatú és alaptalan vádakkal illeti a jelenlegi vezetést.

Az edzéslehetőségek Gál szerint ugyanúgy nyitva állnak a sportolók előtt, mint korábban, és a feltételek sem változtak.

Az egyik feltétel korábban is az volt, hogy aki edzeni kíván este, annak délelőtt telefonon jelezni kell a terem tulajdonosa felé, és akkor nyitva hagyják az ajtókat:

- Makrai úr egyszer, egy este ment oda, hogy ő edzeni szeretne, de nem telefonált oda délelőtt, így zárva találta a termet. Felénk ezt a sérelmét a másfél hónappal ezelőtti megbeszélésünkön jelezte. Ott őt mindenről tájékoztattuk - közli.

Megtudtuk viszont, hogy a Vasakarat Egyesületnek nincs bérelt irodája az ŐrvidékHázban, titkárságát az ő kolléganőjük látja el személyes felajánlásból, társadalmi munkában.

Az ŐrvidékHáznak - tudjuk meg, nem csupán a Vasakarattal, hanem számtalan más helyi egyesülettel van kapcsolata:

könnyebb lenne felsorolnunk azt, hogy a közel másfélszáz szombathelyi egyesület közül kivel nincs kapcsolatunk, mint azt, hogy kivel van.

Egy biztos, Vasakarat-ügyben folytatás várható

Január végén a tagok egy harmada rendkívüli közgyűlést kezdeményezett. Amit, legutolsó információnk szerint február 18-ára össze is hívnak, már kimentek a meghívók. Az, hogy mi lesz a későbbiekben ezzel a nagy múltú egyesülettel, továbbra is kérdés. Az érintettek közül többen azt szeretnék, ha a két Vas megyei mozgássérült egyesület újra egy lehetne, mások azt, ha minden folytatódhatna a régi mederben, versenyekkel, szokott heti edzésekkel.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján