NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Választás 2010

Öt párt állított listát Vas megyében

Hárman biztosra mentek, de a megyében befutott még az LMP és a Civil Mozgalom. Névsorok és rövid elemzésünk.

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy hány párt tudja teljesíteni a követelményeket ahhoz, hogy területi listát állítson Vas megyében. A választási bizottságok tegnap délután is dolgoztak, ennek eredményéről tegnap már beszámoltunk

2010.03.22. 15:29

Vas megyében 20 képviselőjelölt indul április 11-én

/ közélet 2 hsz. /
Péntek délutánig kellett leadniuk a jelölteknek a kopogtatócédulákat. Nagy verseny volt, a regisztráció hétfő délutánig tartott. Meglepetés a megyében, hogy két új párt is listát állíthat, az MDF viszont nem.
.

Három párt mindenhol sikeres volt

A lényeg, hogy három párt, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik a megye mind az öt választókerületében jelöltet tudott állítani. Két kisebb, új párt, az LMP és a Civil Mozgalom pedig az ötből kettőben, tehát jogosultak lettek megyei lista összeállítására. Az MDF viszont nem, mert csak az 1. választókerületben, Szabó Gábornak jött össze a szükséges 750 érvényes kopogtatócédula.

A pártok hétfő délutánig jelenthették be megyei listájuk összetételét, amit mind az öt párt meg is tett, a választási bizottságok ma délelőtt regisztrálták azokat. Így most már végleges, hogy április 11-én a területi listás szavazólapon melyik pártokkal és milyen névsorokkal találkozunk majd.

Mint korábban már leírtuk

2010.03.17. 14:19

Hogyan szavazzunk április 11-én?

/ közélet 2 hsz. /
Félreértés ne essék, nem politikai győzködés következik, hanem technikai tudnivalók. Hány szavazólapot kapunk és miért, mi lesz a szavazatok sorsa, hogyan számolják ki a képviselői mandátumokat. Ilyesmi.
, a pártlisták nem véglegesek, azokat később a párt megváltoztathatja, habár nagyon ritkán teszik meg. A szavazáskor ezek a névsorok tulajdonképpen tájékozódásul szolgálnak, hogy a megyei listáról adott esetben kik jutnak mandátumhoz. Minden lista 12 nevet tartalmaz (kivéve az LMP-jét, ott 11 név szerepel), és elvileg a lista sorrendjében osztják el a mandátumokat, már ha persze, elég szavazat érkezik ehhez.

Biztos, ami biztos

Régóta bevett gyakorlat, hogy az egyéniben is induló jelöltek szerepelnek a listák elején. Ennek két oka van, az egyik, hogy az egyén jelöltek végigkampányolják választókerületüket, nevük ismertté válik (már ha eddig nem volt az), és könnyebben voksolnak az adott listára a szavazók. A másik, hogy ha a jelölt egyéniben jut mandátumhoz, akkor a lista egyet ugrik előre, és így újabb helyi embernek lesz esélye a parlamentbe kerülésre.

Itt sincs másként, a listák első helyein az egyéni képviselőjelöltek állnak. A Fidesz-KDNP közös listája a kivétel, ahol a negyedik helyen a szombathelyi, jelenleg is képviselő Ágh Péter áll, aki nem indul egyéniben. Ő viszont bejutásra esélyes helyen van a párt országos listáján, mint a Fidelitas elnöke.

Utánuk következnek a párt megyei erős emberei. Hetedik helyen Bebes István, jelenlegi listás képviselő, Körmend polgármestere áll, a következő ismertebb név a 10. helyen lévő Marton Zsolt, a szombathelyi közgyűlés frakcióvezetője. Köztük viszont van két kevésbé előtérben lévő ember, ebből arra lehet következtetni, Marton valószínűleg továbbra is helyi szinten akarja folytatni a politizálást. A megyei listáról a 10. helyről ugyanis semmiképpen nincs esély a parlamentbe jutni.

Igaz, lehet furcsának is tekinteni, hogy a listát nem a szombathelyi, hanem a megyei fideszes politikusok uralják.

Szimbolikus jelölések

Az MSZP-nél a hatodik helyen Czeglédy Csaba, Szombathely alpolgármestere áll, őt Szűcs Gábor, a megyei közgyűlés frakcióvezetője, Fehér László, Celldömölk polgármestere és Stipkovits Ferenc, megyei képviselő követi. Az ő jelölésük valószínűleg szimbolikus, hiszen az erőviszonyok tükrében max. 1-2 hely juthat innen a szocialistáknak. És nem valószínű, hogy sok egyéni jelöljük nyerne, és ezzel lehetőséget adna a lista hátsó helyein lévőknek. Valószínűleg a listáról az egyéniben is induló, de mandátumhoz nem jutó képviselő, képviselők kerülnek be.

A Jobbikról, az LMP-ről és a Civil Mozgalomról nem tudunk hasonló elemzést írni, hiszen köztük nincs jelenlegi képviselő, egyéniben sincs sok esélyük, talán a Jobbik hozhat meglepetést - különösen a volt Hali csapatkapitány, Balassa Péter szereplése érdekes ebből a szempontból - , de ez nem valószínű. A tapasztalatok alapján egyéniben inkább a ismertebb nevekre voksolnak a választók, a Jobbik inkább listán számíthat befutó helyre Vas megyében, de csak akkor, ha itt jóval több szavazatot kap, mint az MSZP.

És legyünk őszinték, nem valószínű, hogy akár az LMP, akár a Civil Mozgalom mandátumhoz jutna Vasban. Egyéniben biztosan nem, listán pedig óriási meglepetés lenne. De ez nem jelenti, hogy támogatóik szavazatai elvesznének, azok felkerülnek az országos, ún. kompenzációs listára, és ebben bízhatnak igazán a kis pártok.

A Fidesznek tíz az öt

A végén azért említsük meg, hogy csak az a párt kaphat mandátumot a megyei listáról (és az országosról), amelyik eléri a bűvös öt százalékos eredményt. Amit úgy számítanak ki, hogy összesítik a pártra a megyei listákra leadott szavazatokat, és viszonyítják az összes szavazó számához.

Az eddigi választások tapasztalatai alaján csak annak a pártnak van esélye elérni az öt százalékot, amelyik mind a 20 területi listát fel tudta állítani. Egyetlen alkalommal volt kivétel, 1990-ben a KDNP-nek csak 17 listája volt, néhány tizedszázalékkal viszont átlépték a határt. Igaz, a határ akkor még négy százalék volt.

És még valami, a választási szövetséget alkotó pártlistának – jelen esetben a Fidesz-KDNP-nek – a tíz százalékos küszöböt kell átugrania ezért. De ezzel – valószínűleg - könnyedén megküzdenek.


A regisztrált pártlisták

A Fidesz-KDNP közös listája:

1. Kovács Ferenc
2. Dr. Hende Csaba Károly
3. V. Németh Zsolt
4. Ágh Péter
5. Básthy Tamás István
6. Dr. Puskás Tivadar
7. Bebes István
8. Dr. Gulyás Gergely Győző
9. Kondora István
10. Marton Zsolt
11. Tausz István
12. Schöpflin György András

Az MSZP listája:

1. Dr. Ipkovich György
2. Dr. Nemény András
3. Szabó Lajos
4. Rába László
5. Oroszvári Péter
6. Dr. Czeglédy Csaba Adrián
7. Szűcs Gábor
8. Fehér László István
9. Dr. Stipkovits Ferenc
10. Szabó József
11. Horváth György Marcel
12. Dr. Horváth Attila

A Jobbik listája:

1. Bana Tibor
2. Balassa Péter Sándor
3. György Tamás
4. Dr. Árvai Roland Richárd
5. Giczy József
6. Rába Kálmán
7. Holecz Ferenc
8. Kiss Zsolt
9. Benkő Zoltán
10. Balogh József
11. Gyömörey Károly
12. Szilágyi Zoltán János

Az LMP listája

1. Gergácz Ildikó
2. Bogáti András
3. Plechl Tibor István
4. Láng Zoltán
5. Böröcz Tamás Géza
6. Németh László
7. Liszt Kata
8. Lukács László
9. Egyed Zoltán István
10. Neválovits Csaba Miklós
11. Molnár Gábor

A Civil Mozgalom listája

1. Kohuth Győző Viktor
2. Szabó Erika
3. Óvári Árpád
4. Hajdú Ibolya
5. Varga Viktor László
6. Horváth Attila
7. Kozma Judit
8. Borbély András
9. Borovnyák Zsolt
10. Schulcz Veronika
11. Nimsz Alexandra
12. Molnár Tamás

Kapcsolódó

2010.03.22. 15:29

Vas megyében 20 képviselőjelölt indul április 11-én

/ közélet 2 hsz. /
Péntek délutánig kellett leadniuk a jelölteknek a kopogtatócédulákat. Nagy verseny volt, a regisztráció hétfő délutánig tartott. Meglepetés a megyében, hogy két új párt is listát állíthat, az MDF viszont nem.

2010.03.17. 14:19

Hogyan szavazzunk április 11-én?

/ közélet 2 hsz. /
Félreértés ne essék, nem politikai győzködés következik, hanem technikai tudnivalók. Hány szavazólapot kapunk és miért, mi lesz a szavazatok sorsa, hogyan számolják ki a képviselői mandátumokat. Ilyesmi.

Hozzászólások (25)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot