NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szimbiózis Szombathely és Vas megye között

Nagy a feladat és nagy a felelősség – hangzott el a városi és a megyei vezetés a közös sajtótájékoztatóján. Megerősítették, hogy visszahozzák a kórház székhelyét Szombathelyre.

Némi késéssel kezdődött a megyeházára meghirdetett sajtótájékoztató, később megtudtuk, hogy éppen ülésezett a megyei védelmi bizottság, a téma a vörösiszap katasztrófa volt

2010.10.06. 14:10

Emberek és épületek nincsenek veszélyben

/ sokkoló 4 hsz. /
Vas megyét nem fenyegeti komolyabb veszély a vörösiszap szennyezés miatt, de az illetékesek óvják az embereket a katasztrófaturizmustól.
.

Nincs változás a megyei közgyűlés élén

Pajor András, a megyei Fidesz-frakció korábbi vezetője azzal kezdte, hogy Vas megye polgárai megérezték azt az együttműködési szándékot, amit a nemzeti együttműködésben fogalmazott meg a kormány. A választások eredményeként 11 fővel megalakult a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-Polgári Együtműködés frakciója, amely meg is bízta őt a frakcióvezetéssel. Döntöttek arról is, hogy Kovács Ferencet javasolják a közgyűlés elnökének, alelnököknek pedig Marton Ferencet és Majtényi Lászlót. Vagyis, ebben sem lesz változás.

Bejelentette, hogy péntekre összehívják a közgyűlés alakuló ülését, ahol megválasztják a tisztségviselőket, majd két hét szünet következik, hiszen a képviselők létszámának cskkenése miatt át kell alakítani a szervezeti és működési szabályokat. A tervek szerint a korábbi nyolc állandó bizottság helyett csak négyet hoznak létre, de az még ne eldöntött, ezek hogyan osztják meg egymás között a munkát.

Szimbiózisban...
fotó: Tóth Ákos

Hangsúlyozta, az, hogy a Szombathelyen és a megyei közgyűlésben is „polgári irányítás” lesz, megalapozza a szoros együttműködést. Ezért elkezdik a tárgyalásokat a tennivalókról, amelyek közül az egyik első az lesz, hogy visszahozzák a kórház székhelyét Szombathelyre. De ki kell alakítani a közös álláspontot például a gyermekvédelmi támogatásokról, a megyei TISZK sorsáról is.

Csak egy TISZK legyen

Kovács Ferenc először azoknak mondott köszönetet, akik munkájukkal segítették a választások lebonyolítását. Mint mondta, büszkék a Vas megyeiekre, mivel a megyében volt a második legmagasabb részvétel az országban. És arra is, hogy a városok többségében a Fidesz győzött.

A megyei közgyűlésben pedig a legnagyobb győzelmet érték el az országban, hiszen a Fidesz és szövetsségesei 74 százalékos mandátumarányt szereztek. Kijelentette, kötelességük élni ezzel a magas legitimációval, és szimbiózisban kell együttműködni Szombathellyel, persze, mindezt az emberek érdekében.

Megemlítette, hogy át kell tárgyalniuk a közös fenntartású intézmények működését, és a nagyobb szombathelyi beruházásokat, mint az Iseum és a színház is. Ő is kijelentette, a megye érdeke, hogy csak egy TISZK legyen, összhangba kell hozni a megyében működő képzési rendszereket.

„Egy irányba megy a megye és a város”

Aztán kifejtette, remélik, hogy méltóak lesznek a választópolgárok bizalmára. Hozzátette, a héten két nagyobb és egy kisebb kórházi felújításra kiírt pályázat eredményét hozzák nyilvánoságra. Megjegyezte, a polgámester-jelöltek tévévítáján „rosszízű megjegyzés” hangzott el, a kórházban ugyanis nincs személyzeti válság, soha nem dolgozott ott annyi tudományos fokozattal rendelkező szakember, mint most. Azt egyébként természetesnek tartják, ha kórházban dolgozó orvosok magasabb beosztásba távoznak.

Egy irányba megy a megye és a város
fotó: Tóth Ákos

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a választóknak mondott köszönetet, kijelentette, nagy arányban győztek, így nagy a feladat és nagy a felelősség is. Ezért rögtön megkezdték a munkát, amit segít, hogy a megye és a város „egy irányba megy”. Kijelentette, a kormány az együttműködés kormánya, Vas megye is az együttműködés színhelye lesz.

A kórházról annyit mondott, hogy a székhely áthelyezésére a politikai aktualitás miatt volt szükség, egyébként csak adminisztratív lépés volt, a gyógyító munka Szombathelyen zajlott. Kifejtette, a lépés jogos bántotta meg a szombathelyieket, most azonban gyorsan helyrerakják az ügyet. Megemlítette, hogy ma délelőtt megtörtént az átadás-átvétel a városházán, az alakuló közgyűlést jövő héten csütörtök, este hat órára hívja össze.

Aztán köszönetet mondott azért, hogy a megye és a város megint egymásra talált, kijelentette: - Azért vagyunk, hogy Vas megyének, Szombathelynek jót tegyünk.

Kapcsolódó

2010.10.06. 14:10

Emberek és épületek nincsenek veszélyben

/ sokkoló 4 hsz. /
Vas megyét nem fenyegeti komolyabb veszély a vörösiszap szennyezés miatt, de az illetékesek óvják az embereket a katasztrófaturizmustól.

2010.10.05. 16:10

Új korszak köszönt Szombathelyre, az együttműködésé – ez Puskás Tivadar első üzenete

/ közélet gal. 28 hsz. /
„Felelősségünk óriási, azonban ez nem megbénít, sokkal inkább tettekre sarkall.” – fogalmazott Puskás Tivadar.

2010.10.04. 00:10

Húszból 13 hely a Fideszé - Összefoglaljuk a vasi eredményeket

/ önkormányzati választás 2010 60 hsz. 1 kapcs. /
A kisebb vasi városokban azért győztek függetlenek is. Összefoglaljuk a megyei eredményeket.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
zuckerpopo: K*r*kp*r*s v*r*sn*k br*ng*s f*t*r j*r, n*m *rt*m * t*lt*k*z*k*t....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
mikrobi: * m*nk*v*z*t* f*l*l*s*g*, t*dn** k*ll*t v*ln* h*gy n*m *ng*d* r*...
Húsz tonnás markoló szakadt pincébe Szombathelyen