NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül

Kiüresedik a megyei önkormányzat, alig marad feladatuk. Költségvetésük is drasztikusan csökken.

Állami tulajdonba kerül a Szombathelyi Képtár, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, a Vas Megyei Múzeumok hálózata, a Vas Megyei Levéltár, az Ungaresca Néptáncegyüttes, több mint harminc szociális intézmény és idősek otthona, több középiskola, a Büki Gyógyfürdő Zrt, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat, valamint két nagy értékű Balaton-parti ingatlan is - közölte a közgyűlés keddi ülése után Kovács Ferenc a közgyűlés elnöke.

A szerződés értelmében a megyei közgyűlés kéri a Büki Gyógyfürdő Zrt-ben korábban meglévő tulajdonrésze után az üzemeltetési jogokat, illetve a Vas Megyei Temetkezési Vállalat üzemeltetési, vagyonkezelési jogait - fűzte hozzá. A megyénél marad a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Vas Megyei Sportigazgatóság, a területfejlesztés és területrendezés, a vidékfejlesztés, a hulladékkezelés és környezetvédelem, az idegenforgalom és turisztika, a külügyi kapcsolatok és a határon túli magyarokkal történő kapcsolattartás.

A Mesebolt Bábszínházat átadják Szombathely önkormányzatának, illetve a Celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház betagozódik a Vas Megyei Markusovszky Kórház szervezetébe. Egyelőre nem történt a Markusovszky kórház átadás-átvételéről.

Az LMP Vas Megyei Szervezetének közleménye

A december 27-én rendkívüli ülést tartó Vas Megyei Közgyűlés tárgyalta a jövő évi költségvetési koncepciót. A két oldalas, semmitmondó előterjesztésben még a cím is rossz.

Miután a rendkívüli közgyűlésen a Fideszesekből álló Polgári Együttműködés Frakció megszavazta a szinte teljes intézményrendszerének államosítását, a megyei önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciójáról is döntöttek.

Az előterjesztés szerint 2012-ben a megyék már nem részesednek illetékbevételekből, így az önkormányzat működésének feltételeit csak az állami támogatás képezi (215 millió forint), illetve a lakástámogatási alap terhére nyújtott kamatmentes kölcsön részletbefizetései (4 millió forint). A várható bevétel kb. 20-25 millió forinttal marad el a megyei közgyűlés és a hivatal fenntartásából adódó személyi és dologi kiadások költségeitől. Ebből látszik, hogy még a hivatal működése sem biztosított. A költségeket tovább növeli az a három intézmény (Savaria Szimfonikus Zenekar, Mesebolt Bábszínház, Sportigazgatóság), amely a megyénél maradhat.

Ha azonban az elfogadott határozat szerint a Bábszínházat és a Szimfonikus Zenekart a megye átadja Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának, akkor a megyei önkormányzat végleg kiüresedik. A jövő évi költségvetési koncepcióból egy vegetáló, funkció nélküli megyei rendszer körvonalai rajzolódnak ki. A két oldalas dokumentum komolyságát egyébként jól mutatja, hogy a címében 2012 helyett még mindig az idei év szerepel.

Szombathely 2011. december 27.

LMP Vas Megyei Szervezete

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

syracusa: T* t*nyl*g *ly*n h*ly* v*gy, h*gy * m*s*d*k h*ll*m _*l*tt_ m*gj*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: https://n*v*k*d*s.h*/*l*mz*s*k/m*nny*r*-n*v*lt*-m*g-*-h*l*l*z*st...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: * sz*m*k n*m h*z*dn*k. https://n*v*k*d*s.h*/*l*mz*s*k/m*nny*r...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: https://24.h*/b*lf*ld/2021/03/01/k*r*n*v*r*s-m*gy*r*rsz*g-ksh-h*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: *gy*k*t s* *lv*s*m!! M*g v*s n*p*t s*. *gy*nl*r* *zt *z *ld*lt...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?