NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

A Vas megyei szélről: Lehet, hogy nem az időjárással van a baj, hanem velünk?

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek, megrongálódott tetőszerkezetek, feldőlt teherautók. De a szakértő szerint nem volt olyan brutális a helyzet, mint amilyennek tűnt.

Február 4-én, kedden adott ki narancssárga riasztást

2020.02.04. 14:56

Narancssárga riasztás van érvényben Vas megyére a viharos szél miatt

/ időjárás /
Kilenc megyében és a fővárosban is másodfokú viharjelzés van érvényben. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát.
az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt Vas és több másik megyére is, és nem is kellett sokáig várni, hogy megérkezzen Szombathelyre és az egész Dunántúlra.

Rövidesen már arról számoltunk be,

2020.02.04. 15:54

Úttest felett lengő jelzőlámpa, kidőlt fák – károkat is okozott a szélvihar

/ időjárás /
Szombathelyen egy jelzőlámpa lengett az út felett, a 83-as főúton kamion borult az árokba.
hogy Vas megyében több helyen is fa dőlt az útra, a szombathelyi Zanati úton pedig egy közlekedési jelzőlámpa leesett a tartójáról és az úttest felett lengette a szél. A 83-as főúton Tét térségében egy teherautót borított árokba egy viharos széllökés, Sopronban letört faág zuhant egy autóra, Győrben is faág esett három autóra, az 1-es főút győri szakaszán, Egyed és Rábapordány között, valamint Győrújbaráton pedig fák dőltek az útra.

Kedden összesen 654 esetben riasztották a tűzoltókat a viharos szél miatt, a legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon volt szükség. 100 épületben, 12 közintézményben keletkeztek károk, 37 esetben villanyvezetékek károsodtak. Ráadásul két személyi sérülés is a szélvihar számlájára írható, az egyik Győr-Moson-Sopron megyében, a másik Hajdú-Biharban.

Több tucat fát döntött ki a szél Szombathely határában
fotó: Tánczos Mihály

A szél pedig szerdán sem csillapodott, kora délután országszerte 110 helyszínen dolgoztak a tűzoltók, ez a szám pedig hamar 230-ra ugrott.

2020.02.05. 14:04

110 helyszínen dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán

/ sokkoló /
Nem csillapodik a szél.
A 84-es főúton Borgáta közelében a viharos szél felborította egy teherautó pótkocsiját,
2020.02.05. 16:24

Szél borította fel a MAN teherautó pótkocsiját a 84-esen

/ sokkoló /
Szombathely határában több tucat fát döntött ki a szél
2020.02.05. 16:33

Több tucat fát döntött ki a szél Szombathely határában

/ sokkoló /
Akik a múlt héten még a sűrű erdő mellet hajtottak el, azok meglepődve tapasztalhatják majd a fák hiányát.
és az egyik Rohonci úti tízemeletes tetejét is megbontotta.
2020.02.05. 17:30

Az egyik Rohonci úti tízemeletes tetejét is megbontotta a szél

/ sokkoló /

Nemesvitán tragédia is történt szerdán, meghalt egy férfi, miután fa dőlt az autójára

2020.02.05. 18:38

Meghalt egy férfi, miután fa dőlt az autójára

/ sokkoló /
Meghalt egy férfi, akinek autójára fa dőlt Nemesvitán, a Kossuth utcában szerda délután.
, estére pedig újabb jelzőlámpa adta meg magát a szombathelyi Zanati úton
2020.02.05. 19:21

Megint leszakadt egy jelzőlámpa a Zanati úton

/ jelentem /
Szombathelyen, a Zanati út, a Szövő utca és a Vépi út kereszteződésében.
, amit aztán ideiglenesen eltávolítottak, így csütörtök reggelre kisebb káosz alakult ki az érintett útszakaszon.
2020.02.06. 08:12

Vezessenek figyelmesen! Kisebb káosz alakult ki a Zanati úton

/ jelentem /
Eltávolították a leszakadt jelzőlámpát.

A viharos szél és a nem éppen mindennapi történések kapcsán felkerestük az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét, Pétervári Tibort, aki elárulta, hogy tulajdonképpen nem is volt olyan brutális a helyzet, mint amilyennek az laikusként tűnhetett.

„Szerdán volt a legnagyobb, ha jól emlékszem. 24 m/s, vagyis 86 km/h volt az állomáson a legnagyobb lökés, egészen pontosan 14:47-kor észak, észak-nyugati irányból. Előző nap pedig éppen 80 km/h. De még ma éjszaka is volt egy viharos lökés, négy óra környékén. Egyébként a déli városrészben vannak utcák, ahol már elég ennyi ahhoz, hogy a közvilágítás elszálljon. Reggel ismét sötét volt a Rumi Külső úton, az Akácfa utcában, a Komárom utcában, pedig ez nem egy olyan nagy szél, hogy ilyesmi bekövetkezzen miatta” – árulta el.

Szél borította fel a MAN teherautó pótkocsiját
fotó: Tánczos Mihály

Azt mondja, általában a legnagyobb széllökések 90 és 100 km/h között vannak, igen ritka, hogy esetleg 100 felettit mérnek Szombathelyen. Ez inkább a megye északi részére jellemző, Csepreg és Bük környékén előfordulhat, a Sopron felől befúvó szél miatt. De általában inkább a Bakony előtere, így Pápa, Veszprém, illetve a Magas-Bakonyban Kab-hegy és a Balaton-part, ahol rendkívül magas az ilyen szélviharos esetek száma. Most is 109 km/h-t mért a balatoni állomás, a soproni Kurucdomb állomás 110-et, Budapesten a János-hegyen pedig 124 km/h volt.

„Eleve a magasban, ugye a hegyekben általában magasabb a szélerő, mivel nincs árnyékoló tényező. Például a Kab-hegyen lévő állomásunknál sincs semmi, ami lelassítsa a szelet, ezért a magasban az áramlatok általában erősebbek. Nálunk a Kőszegi-hegység és a Keleti-Alpok szokott árnyékolni. De északi irányból nem, így ezért jellemzőek nálunk ezek a 80-90 km/h-ás lökések. Tavaly is azt hiszem ilyesmi volt a legnagyobb lökés, de az zivatarban” – mondta.

Megbontotta a szél a tízemeletes lemezborítását
fotó: Vas MKI Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

A másik része ezeknek az erős szeleknek a nyári időszakban van, amikor egy-egy heves zivatart kísérnek erős, orkánközeli 90-100 km/h-s lökések. Tehát az erős téli hidegfrontokat és a nyári, általában szintén hidegfronthoz kötött, igencsak aktív zivatarokat kísérnek ilyen heves kifutó szelek. Azt mondja, a viharos, szélviharos napok átlagos száma 40 körül mozog itt Szombathelyen, ez pedig nem éppen egy csekély szám.

„A 80-90 közötti szinte minden évben előfordul, ezek nem feltétlenül okoznak károkat. Nyilván letör ágakat, kidönt kisebb fákat, akár régi vagy rosszul megépített kéményeket, tetőcserepeket is lesodor. De ez mind azért, mert régebbiek vagy elavultak. De ha például esővel vagy tapadós, nedves hóval jön, aminek van súlya, akkor sokkal nagyobb károkat okozhat, még az erdőkben is. Amikor nincs csapadék a szél mellett, akkor az erdők védettebbek, mert ugye sűrűn állnak a fák. Nyáron a lombos fákat könnyebben kidönt, mert bele tud kapaszkodni a szél a lombokba és ha még jön hozzá zivatar is, akkor felázik a talaj és ki is dőlnek a fák” – árulta el.

Egyébként Szombathelyen már nagyon régóta van állomás, de szerencsére egyre többet telepítenek a környéken is. Káldon van már egy ideje, Nicken, Górban, Vasváron, illetve ott van a hegyhátsáli adótorony is, melyen több szélmérőt is telepítettek, így egyre könnyebb adatokat gyűjteni a vasi időjárásról.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak