NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Egyre több a bedőlt hitel Vas megyében

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület adatai szerint már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.

Vas megye az eddigiekhez képest a megyék eladósodottsági sorában ha csekély mértékben is, de előbbre került - szól a szervezet közleménye. Mint írják, első sorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás, és

a tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzálog hiteleket is. A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készít statisztikai kimutatást a végrehajtási eljárásokról, ebből az derül ki, hogy 2011-ben 434 037 végrehajtási ügy indult, melyekben a követelés összege 664 613 556 062 forint volt. Az eljárások 85 százaléka 500 ezer forint alatti, míg csupán 1 százaléka 10 millió forint feletti értékű követelés. Ezek a számok 2012 első félévében csaknem 20 százalékkal növekedtek, mivel a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik - fogalmaz a szervezet.

Közel 40 ezer hitel dőlt be

A tavalyi év azonos időszakához képest 2012 első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 7590-ról 9100-re növekedett, amely körülbelül 38 ezer lakost érint. Ez egy közepes város teljes lakosságának felel meg. Jelen pillanatban a megyében 1765 ingatlan vár árverésre. Ebből az első negyedévben 3 százalékot, azaz 55, a második negyedévben 76 ingatlant lehet kilakoltatni. Becslés alapján a harmadik negyedévben 95, az utolsóban pedig 110 kilakoltatás várható, a többi az elkövetkezendő években fog lezajlani.

Az egyesület szerint a tendenciákat jól mutatja, hogy az öt évvel ezelőtti, összesen 194 482 indított végrehajtási eljárásdarabszáma 2011 végéig 434 037-re növekedett országos szinten, ami csaknem 120 százalékos növekedést jelent. A 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147 ezerről ez év májusáig 170 ezerre nőttek.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon

- olvasható a közleményben. Ahogy az is, hogy az egyesület minden önkormányzattól kérte, hogy hirdetményét az ingyenes tanácsadásról tegye elérhetővé, az önkormányzatoknak azonban közel háromnegyede nem élt a lehetőséggel.

Ez is jól mutatja a társadalom fásultságát

- fogalmazott Kovács László főtitkár.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: J*gg*l! P*l*nk*s- B*ll*r m*nd*nt m*gt*sz * d*m*kr*c** l*b*nt*s**...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
StarMan: R*gg*l B*sty* *lvt*rs *sz*k....
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?
StarMan: M*jd b*b*kt*tj*k * sz*p*r *ll*mk*tv*ny*k*t. L*sd: B*k*-k*lcs*n....
Idén kétezer milliárdos terhet róhat a költségvetésre a kedvezőbb rezsi
StarMan: M*r m**rt r*n* t*rh*t * k*lts*gv*t*sr*? R*nk, * gy*r*k**nkr*, *z...
Idén kétezer milliárdos terhet róhat a költségvetésre a kedvezőbb rezsi
StarMan: H*gy*n k*r*ln* k*! M*gm*ndt*k, h*gy *ssz**llt * c*v*dd*l, *s t*s...
Vas megyét kikerüli az influenza