NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Huszonöt éves az első vasi magánpékség

Negyedszázada alapították Vas megye múlt rendszerbeli első magánpékségét Kőszegen, később Csepregre költöztek. Az ügyvezető szerint az üzleti sikereket beárnyékolják a vállalkozásokra nehezedő terhek.

A Soproni család 1986-ban, még a rendszerváltás előtt, Kőszegen hozta létre Vas megye első magánpékségét. A Strucc szálloda melletti kisüzemben Attila és Zoltán apjuktól kiváló útravalót kaptak, megtanulták a szakma csínját-bínját. A pékség beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hamar kinőtte magát. Ekkor került képbe Csepreg, ahol 1993-ban vették meg az egykori sütőipari vállalati üzemet, amely már nem működött. Hajdanán ez is maszek pékségként szolgálta a lakosságot.

Mozgóárus „flottára” is szükség lett

Az 1990-es években komoly termelői kapacitás volt lekötve, szükség volt mindkét üzem termelésére. A multik térhódítása miatt azonban lényegesen csökkent a kínálat, ezért a sütést Csepregre kellett koncentrálni, a kőszegi üzemben már csak árusítanak. Bár a vállalkozás szerepet vállalt mind a kőszegi, mind a csepregi foglalkoztatási helyzet javításán, ez a döntés egyben kevesebb munkaerőt is igényelt. Jelenleg a csepregi pékségben nagyrészt helyieket foglalkoztatnak, de bejárnak dolgozni kőszegiek is. Szakemberhiánnyal nem küzdenek, igaz, az évek során azok is hamar beletanulnak a sütés rejtelmeibe, akik nem szakképzettek.

-

Eleinte csak kenyeret, zsemlét és kiflit sütöttünk a csepregi üzemben, és viszonteladóknak szállítottunk be. A finom árut a kőszegi üzemben készítettük. Az ellátási területünk Kőszeg, Csepreg, Szombathely környéke volt. Aztán folyamatosan bővítettük a termékskálát. Jelenleg nagyjából félszáz sütőipari terméket állítunk elő, de ez a kör változik. A termékpalettát kifejezetten egészséges termékekkel is bővítették, igaz, ezek kissé drágábbak, ezért még elég szerény irántuk az érdeklődés

– tudtuk meg Soproni Attilától, a Soproni és Társa Kft. ügyvezetőjétől.

A Csepregi Pékség autóival úton-útfélen lehet találkozni. A mozgóárusítás bevezetése szükséges rossz volt, mivel a kisboltok bezárása miatt beszűkült a viszonteladói kör. Jelenleg 10 mozgóárus kocsival járják a településeket. Csaknem ötven helyre jutnak el az autókkal, s a területi érdekeltség növelésére törekednek.

Nehéz talpon maradni

-

Az emberek egy része nem érti, miért nem tudjuk a pékárukat olyan nyomott áron kínálni, mint a multik, akik több ezer terméket forgalmaznak, és nyomást gyakorolnak a beszállítókra is. Most már nemcsak a multikkal kell megvívni az árharcot, hanem a többi sütőipari vállalkozással is. Ezen a területen is nehéz talpon maradni. Az egyre drasztikusabban dráguló liszt és más alapanyagárak, energiaárak, és üzemanyagárak mellett kell gazdaságosan termelni. Pedig még vasárnap is sütünk. Mivel kis árréssel dolgozunk, ezt a nagyobb termeléssel kell kompenzálnunk.

Soproni Attila arról is beszélt, hogy továbblépésként területet vásároltak a gépkocsiparkjuk számára telephelyként. Ez elsősorban a csepregi főtér felújítása miatt vált aktuálissá, szükségessé. Az eddigi huszonöt év üzleti sikeréhez a családi összetartó erő elengedhetetlen volt. Ami pedig a jövőt illeti, nem látja túl rózsásnak a helyzetet. A 2011-es esztendőt pedig kifejezetten nehéznek várja a pékségek számára is.

Kapcsolódó

2009.07.06. 09:22

Kiderítettük, mitől lesz toronyi a kenyér!

/ életmód gal. 17 hsz. /
Íme a hozzávalók: liszt, víz, só, élesztő szükséges bele egy jókora adag elhivatottság, de a kitartással se spóroljunk.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: Sz*m*ly*sk*d*ss*l ny*t*tt*l f*d*sztr*ll, *zt*n p*cs*gsz h* *gy*n...
Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
okidoki: ''sz*c**l*s h*zz*j*r*l*s* *d* m*rt*k* 15%-r* cs*kk*n, *b...
Adócsökkentéseket lebegtetett be a pénzügyminiszter
szemtanú: *g*n,t*m* l*sz *s j*l f*g*nk sz*r*k*zn*.*n *s l*tt*m M*c*k*t h*b...
Védettségi igazolvány – Sorra derülnek ki a kizáró okok, de vannak meglepőbb hibák is
rheingold1926: H*ly*s*n: *n *z*rt *lv*rt*m v*ln* * F*D*SZ/KDNP sz*v*v*j*t*l, v...
Egy napon belül elfogták Kálmán Olga fenyegetőjét
rheingold1926: *n *z*rt *lv*rt*m v*ln* * F*D*SZ/KDNP sz*v*v*j*t*l, v*gy v*l*m*l...
Egy napon belül elfogták Kálmán Olga fenyegetőjét