NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Városi tévé a színházban? - Helyét keresi a Szombathelyi TV

Az Öntödéből az MMIK-ba vagy a Weöres Sándor színház épületébe költözhet a Szombathelyi Televízió. És mit szól az összebútorozáshoz a két társintézmény igazgatója, Jordán Tamás és Joós Tamás? Döntés még nincs, tervek és vizsgálatok vannak. Utánakérdeztünk…

A szombathelyi pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság márciusi ülésén szólította fel a Szombathelyi Televízió és Rádió Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, hogy haladéktalanul mondja fel a mostani, Géfin Gyula 22. szám alatti (városszerte csak Öntödének hívott) ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést, és készítsen tervet a televízió MMIK-ba, illetve a Weöres Sándor Színház épületébe történő elhelyezésére.

A lépést azzal indokolják, hogy a Géfin Gyula utcai bérleményért a televízió (azaz a város) túl magas díjat fizet. (A 740 négyzetméteres épületért havonta 813 ezer forintot, költségvetésének tíz százalékát.) A fenntartók szerint takarékosabb megoldás lenne, ha a szombathelyi médiát saját önkormányzati ingatlanba költöztetnék át.

A szombathelyi tévé mostani bejárata
fotó: Mészáros Zsolt

Miért épp az MMIK vagy a színház jöhet szóba?

A márciusi előterjesztésben az is szerepel, hogy a televízió elhelyezéséhez egy legalább 600 négyzetméter alapterületű, egybefüggő helyiséggel rendelkező, 4-5 méter belmagasságú ingatlanra volna szükség. Első körben ezen igény alapján négy önkormányzati tulajdonú – üresen álló – ingatlant vizsgáltak meg.

Első lehetséges megoldásként felmerült a Domus üzletház, a volt biztosító épülete, amely ugyan megfelelő műszaki állapotban van, de sem alapterülete, sem belmagassága miatt nem alkalmas a tévé befogadására.

Hasonlóképpen lehetséges helyszínként vizsgálták a Kisfaludi Sándor utca 1. szám alatti épületet is. Amelyben hiába található egy stúdiótér kialakítására alkalmas színházterem, a többi helyiség szétszórtsága és méretei miatt mégsem alkalmas a tévé átköltöztetésére.

A Fő tér 9. szám alatt a volt gyógyszertár is szóba került, ám az ingatlan - olvasható szintén az előterjesztésben - nem alkalmas a városi média befogadására, ahogy a 11-es Huszár út 6. (volt étterem) alapterülete és belmagassága sem lenne megfelelő.

Végezetül a szakértői vizsgálat bebizonyította, hogy nincs olyan üres ingatlan Szombathely tulajdonában, amely jelentős átalakítás nélkül alkalmas lenne a városi tévé befogadására. Ezért a további vizsgálódás helyszínéül két intézményt jelöltek meg, amelyben a tévézéshez elengedhetetlenül szükséges optikai kábelhálózat már be van kötve: ez az MMIK, és a Szombathelyi Weöres Sándor Színház. A bizottság pedig felszólította a szombathelyi televízió ügyvezetőjét, hogy készítsen tervet a televízió e két épületben történő elhelyezésére.

A kérdés májusban kerülhet újra terítékre

Szőllősi Iván, a Szombathelyi Televízió ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, a márciusi bizottsági határozat óta vizsgálódnak, keresik a lehetőségét annak, hogy melyik, már működő önkormányzati intézménybe telepíthetik át a szintén önkormányzati tulajdonú televíziót. Egyelőre azonban még nem tud konkrétumokkal szolgálni. Egy biztos, a városi tévé áttelepítésről legközelebb májusban tárgyalhat a pénzügyi és gazdasági bizottság.

Vissza a gyökerekhez? Az MMIK-ba?

Joós Tamás, MMIK igazgatója megkeresésünkre elmondta, a pénzügyi és gazdasági bizottság határozatát ők is kézhez kapták. Azóta megvizsgálták, milyen elhelyezést tudnának biztosítani a tévé számára. Összességében az MMIK nem zárkózik el attól, hogy a városi médiumot befogadja. Vagy visszafogadja? Hiszen annak idején, közel húsz éve a helyi televíziózás a megyei művelődési központból indult. Technikai átalakítások persze szükségesek lesznek, de az épületben helyet tudnak biztosítani a tévé számára (ahogy tavaly ideiglenesen a színházat is befogadták). Ráadásul úgy, hogy ez az MMIK működését alapvetően nem befolyásolná. Az előzetes egyeztetések szerint a városi tv itt bérleti díj fizetésével járulna hozzá az épület üzemeltetéséhez.

Talán majd ide, az MMIK-ba költöznek
fotó: Mészáros Zsolt

A színházba nem férnek el

A nemrégiben felújított Weöres Sándor Színházban egy tv-stúdiót is berendeztek, talán innen jött az ötlet, hogy a városi tv a színházba is elférne. Jordán Tamás direktor ezt a felvetést azonban nem tartja megvalósíthatónak. Telefonon elmondta, az új színházban nem is tévéstúdió, hanem egy kicsi, alapvetően a színház igényeit szolgáló videostúdió működik. Ahhoz kiváló, hogy például az Ember tragédiájában is megjelenő filmfelvételeket elkészítsék, de arra nem alkalmas, hogy napi szinten tévéstúdióként működtessék. Jordán Tamás elképzelhetetlennek tartja tehát, hogy a városi tévé a színházba költözzön, a stúdió mérete sem alkalmas erre, másrészt az épületben irodákat sem tudnának biztosítani a tévé munkatársai számára.

A faképnél hagyott bérbeadó nyilatkozata

Bár hivatalosan még nem tudni, hova költözik a szombathelyi tévé, az első lépés már megtörtént, április 5-ével felbontották a Géfin Gyula 22. számú ingatlan tulajdonosaival a bérleti szerződést. (A bérbeadó cég a 740 négyzetméteres épületet még tizenöt éve kifejezetten a tévé számára alakíttatta ki, azóta bérelte a szombathelyi tv.)

Az „Öntöde” (Géfin Gyula utca 22.) tulajdonosai (P.Free 2002 Kft. Barta Balázs és Lestár Péter) megkeresésünkre a következő írásbeli nyilatkozatot tették:

A döntést tudomásul vettük. A város vezetői felelősséggel tartoznak az intézményeik hatékony működtetéséért. Ha rosszul döntenek, annak a felelőssége is őket terheli. Véleményünk szerint most elhamarkodottan döntöttek.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

syracusa: T* t*nyl*g *ly*n h*ly* v*gy, h*gy * m*s*d*k h*ll*m _*l*tt_ m*gj*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: https://n*v*k*d*s.h*/*l*mz*s*k/m*nny*r*-n*v*lt*-m*g-*-h*l*l*z*st...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: * sz*m*k n*m h*z*dn*k. https://n*v*k*d*s.h*/*l*mz*s*k/m*nny*r...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: https://24.h*/b*lf*ld/2021/03/01/k*r*n*v*r*s-m*gy*r*rsz*g-ksh-h*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
Sanca: *gy*k*t s* *lv*s*m!! M*g v*s n*p*t s*. *gy*nl*r* *zt *z *ld*lt...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?