NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Van is, meg nincs is - Kirekesztő zebrák Szombathelyen?

A gyalogátkelőhelynél már régebben működő másodpercszámlálók megjelentek a háromszínű közúti lámpáknál is Szombathelyen. Kissé diszkriminatív módon.
fotó: Bonyhádi Zoltán

A gyalogátkelőhelynél működő másodpercszámlálót már megszokhattuk, a közelmúltban pedig több helyen ilyen kiegészítőt kaptak a háromszínű közúti jelzőlámpák is.

Vannak, akik örülnek ennek a megoldásnak, mert tudják, mikor lehet „kilőni”, mások fenntartással fogadják, mondván, felesleges kiadás a felszerelése és a működtetése, hiszen a várakozási idő ugyanúgy múlik, akár másodpercszámlálón látható, akár nem.

Milyen logika alapján?

A másodpercszámlálók felszerelése azonban kissé megerőszakolja az ember logikáját. Már régebben gondolkodom azon, hogy a Vörösmarty utca és a Szelestey utca kereszteződénél a gyalogátkelőnek miért csak az egyik felén állók láthatják, hogy mikor kapnak zöldet, a szemközti lámpánál ugyanis hiányzik a másodpercszámláló.

Így, aki a vasútállomás felé szeretne átkelni a „zebrán”, az csak akkor tudja meg, hogy mikor teheti meg, ha a szemben lévő lámpa zöldre vált, vagy a nagy autóforgalom ellenére lelép az úttestre, és visszatekint a feje fölött lévő másodpercszámlálóra.

Hasonlóan érdekes a helyzet a háromszínű lámpáknál felszerelt másodpercszámlálók esetén a Semmelweis utca és a Vörösmarty utca kereszteződésében. Három irányból fel vannak szerelve a másodpercszámlálók, a negyedik irányból azonban nem. Elfogytak a készülékek, vagy a Szent Márton utca felől egyenesen a 11-es Huszár út felé tartó, illetve a Pelikán park felé balra kanyarodó járművek vezetőinek már nem kell tudniuk, mikor haladhatnak tovább?

Itt már nincs, a szembejövőknek még van
fotó: Bonyhádi Zoltán

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: Cs*k n*m m*g*nt *z * h*b*s, *k* ny*lv*n*ss*gr* h*zt*? * f*c* *...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
George Clooney: S*k *g*zs*g*t *rt. F*lyt*ss*!...
Demeter Szilárd visszavonja a publicisztikáját, és törli magát a Facebookról
Katka: G*nd*l*m n*g v*n m*r * zs*r*s *ll*s!...
Szájer József lemondott EP mandátumáról
Katka: N*m * g*nd*z*kh*z t*rt*z*m , *gy k*zv*tl*n*l t*d*m * h*lyz*t*t. ...
105 lakó és 49 gondozó kapta el a vírust egy soproni idősotthonban, 12-en meghaltak
emberfarkas: M*s m*st s*jt*m, m*ly*n "sz*ll*m*" t*v*k*nys*gr* *dj* m*...
Szájer József lemondott EP mandátumáról