NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Van is, meg nincs is - Kirekesztő zebrák Szombathelyen?

A gyalogátkelőhelynél már régebben működő másodpercszámlálók megjelentek a háromszínű közúti lámpáknál is Szombathelyen. Kissé diszkriminatív módon.
fotó: Bonyhádi Zoltán

A gyalogátkelőhelynél működő másodpercszámlálót már megszokhattuk, a közelmúltban pedig több helyen ilyen kiegészítőt kaptak a háromszínű közúti jelzőlámpák is.

Vannak, akik örülnek ennek a megoldásnak, mert tudják, mikor lehet „kilőni”, mások fenntartással fogadják, mondván, felesleges kiadás a felszerelése és a működtetése, hiszen a várakozási idő ugyanúgy múlik, akár másodpercszámlálón látható, akár nem.

Milyen logika alapján?

A másodpercszámlálók felszerelése azonban kissé megerőszakolja az ember logikáját. Már régebben gondolkodom azon, hogy a Vörösmarty utca és a Szelestey utca kereszteződénél a gyalogátkelőnek miért csak az egyik felén állók láthatják, hogy mikor kapnak zöldet, a szemközti lámpánál ugyanis hiányzik a másodpercszámláló.

Így, aki a vasútállomás felé szeretne átkelni a „zebrán”, az csak akkor tudja meg, hogy mikor teheti meg, ha a szemben lévő lámpa zöldre vált, vagy a nagy autóforgalom ellenére lelép az úttestre, és visszatekint a feje fölött lévő másodpercszámlálóra.

Hasonlóan érdekes a helyzet a háromszínű lámpáknál felszerelt másodpercszámlálók esetén a Semmelweis utca és a Vörösmarty utca kereszteződésében. Három irányból fel vannak szerelve a másodpercszámlálók, a negyedik irányból azonban nem. Elfogytak a készülékek, vagy a Szent Márton utca felől egyenesen a 11-es Huszár út felé tartó, illetve a Pelikán park felé balra kanyarodó járművek vezetőinek már nem kell tudniuk, mikor haladhatnak tovább?

Itt már nincs, a szembejövőknek még van
fotó: Bonyhádi Zoltán

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés