NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Budapest legjobb bulija a Lánchíd mellett zajlik. Folyamatosan! Ingyen!

És ehhez nem kellettek milliók, csak egy jó miliő, amit mindenki a magáénak érezhet és jó mélyen letüdőzhet.
fotó: Unger András

Magyarország fővárosának egyik legnagyobb hendikepje - ami a testeket ugyan nem gyilkolja, a lelkeket és a jó közérzetet már annál inkább - az, hogy elbarikádozta lakosságát a folyójától. Itt hömpölyög a Duna nevű irgalmatlan víztömeg, Európa második leghosszabb folyama, a helyi lakos pedig nem nagyon tud leülni a szélére és megbékélni a világuniverzummal. Helyette kocsisorok kígyóznak végig a rakpartjain, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog, holott éppen a legtermészetellenesebb: a kontinens gondolkodó nagyvárosai nem véletlenül adják sorra vissza a népnek a folyópartokat, parkosítják őket, sétálóövezeteket alakítanak ki, kitiltják a füstöt köhögő járműveket.

Pont ebből az elgondolásból született meg barátitársaságilag bő négy éve a VaLyo csoport (a név a város + folyó szavakból áll össze), akik arra áldozzák szabadidejüket, hogy összekapcsolják a Dunát Budapesttel. A maguk szerény kis eszközeivel. Kezdték mindezt egy játékos "tanösvénnyel":

Szerveztek azóta programot a legcsúnyább dunaparti részre, a Petőfi híd alá, ahol

interaktív lámpák alá szerelt motort indított be egy mozgásérzékelő, vagyis minél többen jelentek meg a parton, annál szebbé vált az aszfalt

- mesélte el nekünk Vivien, a VaLyo-csapat egyik tagja.

Nyerészkedés helyett henyélgetés

Az első, több ember megmozgatására tervezett események a kacsakődobó bajnokságok voltak, amik odáig nőtték ki magukat, hogy a szervezők aztán már parkot terveztettek a Lánchíd pesti hídfője mellé, végül pedig megkapták ezt a partszakaszt, hogy átmenetileg kezdjenek vele valamit. És kezdtek, nem is kicsit, ha már az ölükbe hullott ez a páratlan lehetőség, amiért egy vendéglátóipari vállalkozó valószínűleg hónapokon át kilincselhetett volna. Ők azonban nem valamiféle fancy, giccses koktélozós helyet készültek idetelepíteni, hanem némi lélekemelő, kulturális pihenőplaccot.

fotó: Unger András

Lépésről lépésre alakult ki a helyszín tavaly: raklapokból tákolt színes térbútorok, cirkuszi kocsira emlékeztető fröccsmérő büfé, szelektív hulladékgyűjtő, toi-toi vécék, függőágyak és babzsákok települtek a helyre fokozatosan, ami mára odáig bontakozott ki, hogy egyre több fiatal kezdi itt az estéjét, szervez találkozót - és ami a legfontosabb: ismerkedik meg újra a Dunával.

A VaLyo Parttal egy pontba sűrítve akartuk megmutatni azokat a dolgokat, amik hiányoznak a partról. Például bármerre mész, nem tudsz elmenni vécére, nem tudsz kezet mosni - most már van kutunk is -, és kellenek barátságos programok, amik lehozzák ide az embereket. Hosszú távon persze az a cél, hogy az autóforgalom is elkerüljön innen.

fotó: Unger András

Bakelit, petanque, kutyázás

Az irány mindenesetre jó: egy lépéssel közelebb kerültünk például Berlinhez, amiről már korábban is elmondtuk, hogy nem hülyeség példát venni róla . És ahol például a hidak tövében rendszeres a délutánonkénti bulika. Pár éve még senkinek eszébe nem jutott, milyen remek szabadidős zónát lehet kialakítani Budapest legméltóságteljesebb oroszlánszobros építménye mellé, mára pedig már a legkedvesebb open air hely lett, ahol esténként hálószobazenekar játszik vagy deep house szól bakelitről, mehet a petanque és az önfeledt kutyázás, lehetett meccset vagy filmet nézni, de akár közös főzőcskében is részt venni. Érzékelhető űrt hagyna maga után, ha végleg eltűnne (pedig most, egy augusztusi gigabuli előtt egyelőre lehúzzák a rolót ideiglenesen).

Na és mi lesz, ha valaki lecsapja mindezt a kezükről? A VaLyo-sok nem aggódnak, mert szerintük pont az a cél, hogy végre többen is felismerjék, a Dunapartban érdemes gondolkodni, és tegyenek is azért, hogy élettel teljen meg a város természetes főutcája.

fotó: Unger András

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: P*t*ns: cs*l*kv*k*p*s, j*m*d*. * h*rm*d*k j*l*nt*s: n*mz*k*p*s,...
528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt
miki1950 : Sz*r*nt*m *s. ...
Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson
kovacs_ugynok: *st*b*...
Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson
mape55: *kk*r * B*l*t*n *l*v*l*g*n*k *s * B*l*t*nn*k *nny*. :(...
Miniszteri biztos fogja óvni a Balaton élővilágát
syracusa: J*l*s*tt? D**d*l*n v*n *tth*n? M**l*tt k*h*nysz m*g v*l*m*t. ...
Eladja a Kolozsvár utcai sporttelepet a szombathelyi önkormányzat