NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Valószínűleg világcsúcs: tíz nap alatt 11 millió tesztet végeznek el Vuhanban

Szakadó esőben, az utcán álltak sorba a kötelező koronavírus-tesztelésre az emberek.

Több mint egy órát álltak sorban az esőben a vuhaniak, hogy részt vegyenek a város valamennyi lakosa számára kötelető koronavírus-teszten, írja a New York Post nyomán az szmo.hu . Szakértők szerint a tömeges szűrés mérete és sebessége is példa nélküli. A kínai városban azután rendelték el a kötelező tesztelést, hogy újabb esetek bukkantak fel Vuhanban.

A fertőzés esetleges második hullámától tartva kezdték el a szűrést, ami épületek alatt, közterületeken felállított sátortetők alatt vagy csak egyszerűen egy járdára letett sámlin zajlik. Az embereknek olykor akár egy óránál is többet kell várni, mire sorra kerülnek. A várakozást az sem segíti, hogy a napokban kedvezőtlen az időjárás Vuhanban és többször is eleredt az eső.

gyógyszer, járvány, koronavírus
fotó: MTI

Vuhanban a múlt hónapban szüntették meg a 76 napig tartó szigorú kijárási korlátozásokat, de sokan attól tartanak, hogy a város lakói közül sokan tünetmentes hordozók lehetnek, akik továbbra is tudják terjeszteni a fetőzést. A Kínában az év elején azonosított Covid-19-ferzőzöttek 80%-a Vuhanhoz köthető.

A hatóságok arra törekszenek, hogy 10 nap alatt befejezzék a 11 millió vuhani lakos szűrését. Az embereket 12 kategóriába (pl. iskola, kormányzat, kiskereskedelem, egészségügy, Vuhanból ingázók vagy tengerentúlról hazatérők) sorolják. A tesztállomásokon gyors és szervezett a munka: először az adatokat veszik fel, majd ezután következik a mintavétel garatból és ujjbegyből. Ennek ellenére is akadnak olyan helyek, ahol akár 60 vagy még ennél is több ember áll a szakadó esőben sorban, akár egy óránál is tovább.

Egy helyi lap az ország egészségügyi bizottságára hivatkozva azt írja, hogy a példátlan méretű és tempójú szűrés 1 milliárd jüanba (46 milliárd forint) kerül. Naponta 730 ezer embert akarnak leszűrni a tömeges tesztelés 10 napja alatt.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

wwallace: K*lts* * p*nzt *nk*bb * B*l*t*n*n * h*np*lg*r *s g*zd*g*ts* t*v*...
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár a magyarokra
Latyak: *s m*g m*nny* h*szn*s d*lg*t l*h*tn* *p*t*n*, h* n*m t*nn*k zs*b...
Miközben a járvánnyal foglalkoztunk, Nyugat-Dunántúlon épültek az autópályák
Igaz: "*r**s* j* n* *...bl*kk*ln*m...t*tsz*k n*k*m *z * n* * ...*l...
Bokányi Adrienn: Olyan várost szeretnék, ahol folyamatos, aktív kapcsolat van a városlakók és a városvezetés között
Igaz: N*ncs*n b*nn*k t*rt*s , k*t*rt*s , *k*r*t , h*t , *d*nt*t*s , k*...
Podcast: Miért érzik a mai fiatalok nehezebbnek az életet?
Igaz: *s *z*rt *s j*n * k*r*n* m*s*d*k h*ll*m* . Gr*t*l*....
Elkezdtek visszaszivárogni Ausztriába a magyar munkavállalók