NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Valószínűleg megtalálták a jáki templom alapítójának csontjait

Öreg Mártonnak elkészíthetik az arcrekonstrukcióját is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt

2017.12.28. 20:23

Kétmilliárd forintból újítják fel a jáki templomot

/ kultúra 3 hsz. /
Az állami forrást három évre elosztva adják.
még 2017 decemberében, teljesen felújítják a jáki templomot. A 800 éves román kori apátsági templom restaurálására, építészeti felújítására, valamint a látogatóközpont építésére 2 milliárd forintos támogatást adott a kormány, a munkálatok pedig jelenleg is zajlanak.
2020.07.13. 07:33

Ilyen jól halad a jáki Szent György-templom és a Szent Jakab-kápolna felújítása

/ kultúra /
2018 óta folyik a munka a 800 éves templomnál.

A műemléki kutatások és a műszaki előkészítés után tavaly nyáron elkezdődtek a kivitelezési munkálatok. Azóta nem látogatható a templom, a tervek szerint 2022 márciusában nyitják meg újra. Folyik a templombelső restaurálása, megkezdődött a templomdomb feltárása, és elkészültek a legfontosabb állagmegóvási munkálatokkal.

Pénteken azonban nagy hírt jelentettek be. A régészeti munkálatokat végző szakemberek szerint ugyanis

nagy valószínűséggel megtalálták a jáki apátsági templom alapítójának tartott Jáki Nagy Márton csontjait.
fotó: www.martinus.hu

Erről Pap Ildikó régész, a templom régészeti munkálatainak irányítója nyilatkozott pénteken az MTI-nek a Szombathelyi Egyházmegye sajtótájékoztatója és a helyszíni sajtóbejárás után. Elmondta, hogy a templombelsőben folytatott régészeti és helyreállítási munkálatok során egy XIII. századi épített téglasírt tártak fel, amely a templommal egy időben épült és egy idősebb, nagy termetű férfi csontjait rejtette.

fotó: www.martinus.hu

Onnan tudjuk, hogy a templommal együtt épült a sír, hogy a déli toronyalj egyik pillére ráépült ennek a sírnak egy részére – árulta el.

Pap Ildikó elmondta azt is, hogy a sírt valószínűleg még az Árpád-korban kirabolták, de a csontok megvannak, így a koponyacsont segítségével később szeretnének egy számítógépes arcrekonstrukciót készíteni, hogy megismerhessék a férfi arcvonásait.

Kitért arra, a Ják nemzetséghez tartozó Jáki Nagy Mártont az alapító levelek „Öreg Mártonként” említik, valószínűsítik, hogy ő alapította a templomot. Az építkezés valamikor az 1210-es években indulhatott, az 1230-as években tűnik el az írott emlékekből, ezután már csak a gyermekeit említik.

Jelen volt Székely János megyés püspök is, aki elmondta, hogy a jáki templom nemcsak a hajdani építők és építtetők szándékát őrzi, a kövekben benne mindazoknak a hite és szeretete, akik az épület falai között imádkoztak.

Benne van az a fajta hit, amely valaha Európát naggyá tette, és ami, ha pusztulni, szétporladni kezd, sajnos egész Európa pusztulását jelentheti - osztotta meg.

Elmondta azt is, hogy a keresztény értékeket, köztük a hajdani szerzetesi életet, az akkor élők mindennapjait szeretnék megmutatni a jáki Szent György-templomba érkezőknek. Ezen felül is főként a fiatalokat célozzák meg. Erre szolgál majd az a látogatóközpont is, amelynek kiállítóterein keresztül lehet majd megközelíteni a jelenlegi templombelsőt.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jeremias: *z *nt*rn*t n*m f*l*jt: "*r*s p*z*c**k*t *g*rt * sz*c**l*st...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét
jeremias: "K*zv*tl*n *n**s p*nz*kb*l f*gj*k f*lj*szt*n* Sz*mb*th*lyt! ...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét
okidoki: j*zsk*b*ty*m, T*l*d m*st v*l*m* *ly*t v*r*k h*gy * s*j*t d*b*l ...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét
kayes: V*g*gn*zt*m... t*gy*k * sz*v*nkr* * k*z*nk*t: *z *ls* 30 p*rcb*n...
Kikapott Magyarország a címvédő Portugáliától
kovacs_ugynok: N*m l*szn*k t*szt*ss*g*s v*l*szt*s*k. * f*d*sz n*v* k*m*p*rt f*l...
Czeglédy Csaba: Világossá kell tenni, hogy Hende Csaba nem látja el a kötelességét