NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A hatalom bebetonozása

Nullára redukálja a kispártok esélyeit a Fidesz elnökségének javaslata. A párt egyfordulós, vegyes választási rendszert javasol, és 1500-ra növelné az összegyűjtendő kopogtatócédulák számát. Elemzésünk.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, az egykori First Lady a héten jelentette ki Budapesten, hogy addig nem szűnik meg a demokrácia egy országban, amíg a szabad választásokon leváltható az éppen regnáló hatalom. A külügyér igazával persze lehet vitatkozni, de a megfogalmazás alapvetően helytálló.

Kellenek az új pártok, új emberek…

Most viszont nyilvánosságra került a Fidesz elnökségének javaslata arról, hogyan akarják átalakítani a választási rendszert. A tervből levonható következtetések nem éppen biztatóak, legalábbis azok számára – és bízunk abban, hogy ők vannak többségben -, akik ma is a polgári demokrácia fennmaradásában bíznak. Nézzük meg hát, milyen következményei is lehetnek ennek a változtatásnak.

Nem tudjuk elkerülni, hogy néhány mondattal megemlékezzünk a jelenlegi választási rendszerről, amely 22 évvel ezelőtt, az akkori pártok közti kompromisszumok és paktumok eredményeként jött létre. Abban nincs vita a politikatudósok között, hogy a rendszer valóban átalakításra szorul, de abban sincs, hogy – ha komolyan vesszük a polgár demokrácia alapvetéseit – némi pozitív diszkriminációt kellene alkalmazni, azért, hogy a politikusi garnitúra folyamatosan újuljon meg.

És ehhez nem csupán a nagy párt(ok) saját embereinek cserélődésére, hanem a versengő pártok számának változására és a különböző politikai értékek artikulálására is szükség van. Magyarul arra, hogy új pártok kerüljenek be a parlamentbe, új emberek mérethessék meg magukat, és új elképzelések, programok is színre kerüljenek. Hiszen némileg a választópolgárok is cserélődnek, változhat az emberek véleménye is, ennek pedig meg kell jelennie a politikai palettán.

A kisebbségi vélemények esélye…

Nos, az új pártok parlamentbe kerülésének első akadálya a jelöltállítás. Amely nálunk tulajdonképpen egy nyílt szavazással ér fel, hiszen a kopogtatócédulákon megjelenik a jelölő neve, azonosítója, amelyet – láttunk már példát – az eredeti szerepén kívül is fel lehet használni.

Úgy tűnik, a Fidesz meg akar maradni a jelenlegi kopogtatócédulás rendszernél, ami már önmagában is előnyt jelent majd számára. Hiszen olyan mélyek a politikai árkok, hogy sokan már önvédelemből sem tagadják meg a hatalmon lévők aktivistáitól az ajánlószelvényeket. Hiszen állítólag volt valamikor egy Kubatov-lista…

Emlékezzünk vissza, hogy a tavalyi választásokon csak három, néhány helyen négy párt gyűjtötte sikerrel a kopogtatócédulákat, a kicsiknek nem sikerült összegyűjteni a jelöltenként szükséges 750 darabot. Amely már akkor is azt jelentette, hogy a kisebbségi véleményeknek esélyük sincs az országos politikában való megjelenésre, amely – bármennyire is feleslegesnek tűnik ez a nagy pártok drukkereinek – a demokrácia alapvetései közé tartozik.

A választópolgárok akarata?

A Fidesz javaslata most ezt a 750-es határt 1500-ra akarja emelni. Mi is következik ebből? Egyszerű, egy, esetleg két párt jelöltje indulhat majd választókerületenként. Nem azért, mert nem lenne ennyi támogatója a többinek, hanem azért, mert a kicsiknek nincs elég aktivistájuk, pénzük, lehetetlenné válik számukra a feladat. Vagyis, szűkül a választópolgárok választási lehetősége, amely már – finoman fogalmazva – erősen necces.

De nézzük magát a választási rendszert. Jelenleg is vegyes, de kétfordulós a dolog. Ennek éppen a politikai szövetségesek keresése a lényege. Hiszen az első fordulóban minden jelölt önmagában méretteti meg magát, ez így normális. A kapott eredmények alapján azonban – hacsak nincs elsöprő többség, mint tavaly – lehetőség van az esélytelenebb jelöltek visszaléptetésére, és arra, hogy az esélyesek közül támogassanak valakit a továbbiakban.

Ez a lehetőség olykor királycsináló lehet, 1998-ban így lett miniszterelnök Orbán Viktorból. Hiszen az első fordulót a baloldal nyerte meg, aztán az FkGP, pontosabban Torgyán József akkori elnök 50 jelöltjüket léptette vissza a Fidesz javára, arra biztatva választóikat, hogy a Fidesz jelöltjeire szavazzanak. A dolog be is jött, és Orbán Viktor alakíthatott kormányt. Ha egyfordulós lesz a választás, ilyen manőverre nem lesz lehetőség, ami megint csak a kisebb pártok esélyeit, és a rájuk szavazók akaratát nullázza le.

Az elveszett szavazatok…

Mi is az a vegyes rendszer? Jelenleg két szavazólapon voksolhatunk, az egyiken a választókerületi jelöltre, a másikon egy pártra. Ezzel nincs is semmi probléma, a dolog marad továbbra is így a javaslat szerint. De eddig volt az a bizonyos országos, más néven kompenzációs lista, amelyre nem szavazhattunk. Nem is kellett, ide ugyanis azok a szavazatok kerültek fel, amelyek nem eredményeztek mandátumot a másik két módon.

Vagyis az volt a lényeg, hogy kisebbségbe került szavazópolgárok szavazatai is juttassanak be képviselőket az országgyűlésbe. Azaz, lehetőleg egyetlen szavazat se vesszen el. A kompenzációs lista soha nem volt alkalmas arra, hogy megfordítsa a választási eredményt, arra viszont igen, hogy a kisebbségbe került szavazók akarata is megjelenjen a parlament összetételében. A Fidesz-javaslat ezt a lehetőséget megszüntetné, ami megint csak a kisebb pártok esélyeit rontja, és a választópolgárok egy részének akaratát veszi semmibe.

Még egy dolgot meg kell említeni, amely szintén jelentősen befolyásolja az országgyűlésbe kerülő pártok számát, ez a parlamenti küszöb. Jelenleg legalább 5 százalékos eredményt kell elérnie egy pártnak ahhoz, hogy bejusson az országgyűlésbe. (Kivéve persze az egyéni mandátumot, de ott semmi esélye nincs a kicsiknek.)

Csak kis- és kisebb pártok vannak…

A javaslat ezt is megtartaná, pedig 2010-re már világos volt, hogy a magas küszöb a parlamenti pártok számának csökkenését okozza. Egyébként 1990-ben még 4 százalék volt a küszöb, de az akkor bejutott hat párt (MDF, SZDSZ, MSZP, FIDESZ, FkGP, KDNP) közösen döntött az emeléséről, mégpedig azért, hogy megnehezítse az új pártok bejutását. Néhány választáson keresztül ez működött is, de figyelemreméltó, hogy a hat pártból három már sehol sincs, a KDNP pedig csak a Fidesszel közös indulással lett parlamenti párt.

Ők tehát a saját csapdájukba estek, mondhatnánk akár azt is, hogy a jelenleg hatalmon lévőknek is ez a sorsa. De ennél azért bonyolultabb a dolog, hiszen a Fideszen kívül már nincs nagy párt, az MSZP, a Jobbik még a középpárti titulusért is küzd, az LMP pedig - annak ellenére, hogy a legújabb adatok szerint nő a népszerűségük -, még tőlük is le van maradva. .

Szóval, a Fidesz elnöksége által javasolt új rendszer a kis pártok esélyeit csökkenti, mégpedig látványosan, amelyre akár vállat is vonhat az átlagpolgár. Ennél nagyobb gond azonban, hogy a választópolgárok akaratának érvényesülését is korlátozza. Amely már a demokrácia alapértékei ellen való dolog.

Ha belegondolunk abba, hogy a miniszterelnök nemrégiben azt mondta, a kétharmaddal meghozott törvényekkel meg akarja kötni a gazdaságpolitikában a következő tíz kormány kezét, most azt látjuk, hogy eközben a saját hatalmát is be akarja betonozni.

(A szerző politológus)

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: B*cs* d* *n n*m * m*szk h*szn*l*t*t k*rd*j*l*zt*m m*g, h*n*m *z ...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
kovacsg: *g*z*b*l B*sthy *s s*kb* k*r*l *s gy*kr*n m*gh*b*s*d*k. T*bbr* m...
Mi van a zöldítés mögött? - Leáldozóban a kőszegi szökőkutak ideje?
Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?