NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

"Antidemokratikus, jogkorlátozó, nem aggályos"

Vas megyei politikusokat kértünk, hogy fejtsék ki véleményüket a választási regisztráció eltörléséről. Hende Csaba még kérdezni sem engedett.

Tavaly nyár óta visszhangzott a politika és a sajtó a Fidesz által kezdeményezett választási regisztrációról. Aminek lényege az lett volna, hogy azoknak, akik szeretnének voksolni a következő országgyűlési, majd önkormányzati választásokon, egy előre megadott időtávon belül személyesen, vagy az ügyfélkapun keresztül ezt a szándékot jeleznie kell az illetékes jegyzőnél, aki aztán felteszi őt a szavazók listájára.

Puskás a törvényjavaslatból idézett

A Fidesz sok mindennel indokolta a tervet, többek között azzal, hogy a külföldön élő magyar állampolgároknak másként nem lehet megadni a választójogot, és ha nekik regisztrálniuk kell, akkor mindenkinek, mert nem lehet különbséget tenni a választópolgárok között.

Kovács Ferenc ellenezte
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az ellenzéki tiltakozások ellenére a Fidesz szeptemberi frakcióülésén

2012.09.07. 15:49

Lesz előzetes választási regisztráció

/ közélet gal. 5 hsz. 4 kapcs. /
Így döntött a Fidesz-frakció a sárvári frakcióülésen. Az IMF-dokumentum ügyéről elég homályosan beszéltek az ülést záró sajtótájékoztatón.
Rogán Antal frakcióvezető bejelentette, hogy lesz regisztráció, és a képviselők meg is szavazzák a törvénymódosítást. Akkor még senki sem gondolta, hogy ő lesz az, aki ennek ellenkezőjét is be fogja jelenteni majd.

Előtte azért történt még egy és más. Október elején körkérdést intéztünk

2012.10.04. 14:51

Rosszhiszemű politikai szándék a választási regisztráció?

/ közélet 3 hsz. /
A Vas megyei országgyűlési képviselőket kérdeztük az új választási törvényről. Csak egy kormánypárti képviselő válaszolt, a többiek elutasítják a regisztrációt.
a Vas megyei országgyűlési képviselőkhöz, mondják már el erről a véleményüket. Négyen válaszoltak, az ellenzékiek ellenezték a regisztrációt, az egyedüli kormánypárti Puskás Tivadar a törvényjavaslat indoklásából idézett.

Hende nem engedett kérdezni

Aztán jött a fordulat. Az országgyűlés kormánypárti többsége meg is szavazta a regisztráció bevezetését, ám Áder János köztársasági elnök kontrollra küldte a törvényt az Alkotmánybírósághoz, a talárosok aztán először formai, majd tartalmi okokból is alkotmányellenesnek nyilvánította

2013.01.04. 15:10

Elkaszálta az Alkotmánybíróság a választási regisztrációt

/ hírek 11 hsz. /
Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget az Alkotmánybíróság.
, a választójogi törvény néhány egyéb módosításával együtt. És Rogán Antal ismét kiállt a mikrofonok és kamerák elé, és bejelentette, hogy a Fidesz nem vezeti be 2014-ben a regisztrációt.

Hende Csaba nem válaszolt
fotó: Mészáros Zsolt

Mi pedig ismét körbekérdeztük a megye politikusait, a kormányoldalról megint csak Puskás Tivadar válaszolt. Hende Csaba (honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő) a neki küldött emailre nem reagált, egy tegnapi sajtótájékoztatón

2013.01.10. 13:51

160 millióért épül kerékpárút Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Puskás Tivadar polgármester Hende Csabának köszönte meg.
személyesen szerettük volna megkérdezni a véleményét, de nem engedte meg, hogy kérdést tegyünk fel neki.

De többen válaszoltak, és a rövid reagálásokat íme, közzé tesszük:

Kovács Ferenc , a Fidesz Vas megyei elnöke, országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke:

Erről vita volt a Fidesz-frakción belül, én a hazai választók vonatkozásában a regisztrációt ellenzők között voltam. A határon túl élő magyar állampolgárok esetében azonban erre szükség van, hiszen ők nem szerepelnek abban a népesség nyilvántartásban, amely alapján a választási névjegyzék készül. Véleményem szerint a választási technikákat minden országnak a saját adottságai alapján kell kialakítania, szükségtelen más államok gyakorlatának a másolása.

Puskás Tivadarnak nem voltak aggályai
fotó: VB

Puskás Tivadar , Szombathely polgármestere, országgyűlési képviselő (KDNP):

"Az új választási szisztéma legfontosabb alapelvei: a kisebb létszámú Országgyűlés, a választókörzetek arányosítása, a megváltozott jelöltállítási rendszer, s megszűnik a sokat bírált ajánlószelvényes megoldás.

Az előzetes feliratkozás bevezetése számomra nem tűnik aggályosnak, de jogállamban élünk, s tiszteletben tartjuk az Alkotmánybíróság véleményét."

Ipkovich György , az MSZP szombathelyi elnöke, országgyűlési képviselő:

"A mi véleményünk korábban is ismert volt, a regisztrációt antidemokratikusnak, a választási jogot korlátozónak tartjuk, éppúgy, mint ahogy azt az Alkotmánybíróság is kinyilvánította. Azt, hogy a Fidesz az AB döntése után visszalépett a regisztráció bevezetésétől, a Fidesz meghátrálásaként fogjuk fel.

Ipkovich György szerint antidemokratikus volt a terv
fotó: Mészáros Zsolt

A regisztráció a kis pártoknak lett volna hátrányos, eltörlése javítja a demokrácia általános helyzetét. A Fidesz antidemokratikus rendszeréből most kiesett az egyik antidemokratikus intézmény, de maradt még néhány. Éppen azért folytatjuk a baloldali ellenzéki erők közti egyeztetést, hogy megegyezzünk ezek megszüntetéséről. Sok mindent kell majd tennünk, ilyen a visszamenőleges törvényhozás megszüntetése, az Alkotmánybíróság jogköreinek visszaállítása."

Nemény András , az MSZP Vas megyei elnöke, országgyűlési képviselő:

A választási regisztráció bevezetését az MSZP jogfosztónak és alkotmányellenesnek tartotta, ezért kezdeményezte a Köztársasági Elnöknél annak felülvizsgálatát. A regisztráció bevezetésének célja nem lehetett más, mint hogy a Fidesz csökkentse a választáson résztvevők számát annak reményében, hogy a kormánypártokból kiábrándult szavazók majd nem regisztrálnak, és így nem szavaznak más pártokra. A Fidesz előző kormányzása végén rájött, hogy az emberek félnek tőlük, és félnek megmondani valódi pártszimpátiájukat, ezért a közvélemény-kutatások nem a valós szavazati arányokat mutatják. Nem akartak megint úgy járni, mint 2002-ben.

Nemény András üdvözli az AB döntését
fotó: Mészáros Zsolt

Üdvözöljük az Alkotmánybíróság döntését, különösen azt, hogy túlterjeszkedett a formai felülvizsgálaton és tartalmilag is vizsgálta a kérdést. Kiderült az is, hogy Orbán Viktor az, aki nem ismeri saját Alaptörvényét, hisz azt mondta korábban, hogy aki szerint a választási regisztráció Alaptörvény-ellenes az nem ismeri az Alaptörvényt. Vele ellentétben a közvélemény hatalmas arányban utasította el a regisztráció bevezetését.

A Fideszt csak saját hatalmi szempontjai vezérlik. Így volt ez akkor is, amikor úgy döntöttek, nem folytatják tovább a küzdelmet a regisztrációért. Úgy mérlegeltek, hogy több kárt okoz nekik egy kellemetlen és népszerűtlen téma napirenden tartása, mint amennyi hasznot hozna a regisztráció bevezetése. Semmivel nem lettek demokratikusabbak, csak ezt tartották a kisebbik rossznak. Politikai és erkölcsi értelemben már megbuktak, és bármilyen újabb trükkel próbálkoznak a februárban újra a Parlament elé hozott választási törvényben, nem kerülhetik el a választási bukást sem.

Bana Tibor , a Jobbik Vas megyei elnöke, országgyűlési képviselő:

"Az előzetes regisztrációval kapcsolatban a Jobbik korábban is egyértelművé tette, hogy elutasítja ennek a felesleges korlátozásnak a bevezetését, amely elsősorban azoknak a pártoknak kedvezne, amelyek megfelelő adatbázis birtokában vannak. Ennek megfelelően örömmel nyugtáztam, hogy az Alkotmánybíróság kimondta az igazságot ebben a kérdésben, mellyel a Fidesz álságos érveit is megsemmisítette. Az ugyanakkor sajnálatos, hogy a Fidesz csak ennek hatására volt hajlandó lemondani elképesztő tervéről, hiszen már az is sokatmondó és elgondolkodtató, hogy ez az ötlet egyáltalán felmerülhetett."
Bana Tibor szerint már az ötlet is elgondolkodtató volt
fotó: Lovagi Milán

Baracska Péter , az LMP Vas megyei koordinátora:

"Az LMP üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, miszerint kifogásolták a választási regisztrációról szóló törvényt, mert a tagok esküjükhöz híven az alkotmány szellemében döntöttek.

A Fidesz 2006-ban azért veszített, mert a második fordulóban nem várt arányban mentek el voksolni a bizonytalanok, és ők a párt ellen szavaztak. Ezért nyilván azt szerették volna kieszközölni, hogy mindez még egyszer ne fordulhasson elő. Ez lehetett a választási regisztráció bevezetésének fő motivációja. Bár az más kérdés, mennyire etikus, hogy egy párt a saját érdekeihez szabja az egész szabályozást. Amíg a mindenkori kormányzó erő csak ilyen példát tud mutatni ne várjunk javulást az adómorálban és a törvények tiszteletében."

Kapcsolódó

2013.01.04. 15:10

Elkaszálta az Alkotmánybíróság a választási regisztrációt

/ hírek 11 hsz. /
Alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget az Alkotmánybíróság.

2012.10.04. 14:51

Rosszhiszemű politikai szándék a választási regisztráció?

/ közélet 3 hsz. /
A Vas megyei országgyűlési képviselőket kérdeztük az új választási törvényről. Csak egy kormánypárti képviselő válaszolt, a többiek elutasítják a regisztrációt.

2012.09.07. 15:49

Lesz előzetes választási regisztráció

/ közélet gal. 5 hsz. 4 kapcs. /
Így döntött a Fidesz-frakció a sárvári frakcióülésen. Az IMF-dokumentum ügyéről elég homályosan beszéltek az ülést záró sajtótájékoztatón.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen