NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az USA-ban tapasztalt magas részvételi arány három magyarországi tanulsága

2018-ban is már jóval többen szavaztak Magyarországon, mint 2014-ben.

Napokkal a keddi választások után dőlt el az elnökválasztás

2020.11.07. 17:57

Eldőlt: Biden az Egyesült Államok elnöke

/ közélet 48 hsz. /
Joe Biden demokrata párti elnökjelölt megnyerte az amerikai elnökválasztást.
az Egyesült Államokban, igaz, néhány helyen még tart a szavazatszámlálás, de Joe Biden előnye behozhatatlan. Az elnökválasztás Magyarországra is érvényes tanulságairól már egyszer írtunk
2020.11.05. 11:33

Az amerikai elnökválasztás tanulságai magyar szemmel

/ vélemény 25 hsz. /
Messze van, más a politikai kultúra, de sok mindenre figyelmeztet, ami most ott történik.
, itt a következő.

A heves szembenállás mozgósító erejű

Noha mindenhol azt olvassuk, hogy a csúszás oka a sok levélszavazat, ezeket egészen a szavazás napjáig fel lehetett adni, és sok csak később érkezett be a választási irodákba. Ez a tény okozza most a legnagyobb jogvitát, de cikkünknek most nem ez a témája. Az, hogy ilyen sokan szavaztak levélben, főleg a járványnak köszönhető, hiszen nem kellett elmenni a szavazóhelyiségekig, elég volt a legközelebbi postára beugrani.

Viszont a csúszásnak van még egy, nem elhanyagolható oka, az, hogy soha ennyien nem szavaztak még az elnökválasztáson az Egyesült Államokban. Az mfor.hu pár nappal ezelőtti összesítése szerint A két jelölt eddig együttesen több mint 140 millió szavazatot gyűjtött be - míg négy éve kevesebb mint 130 millióan adták le szavazatukat. A megelőző két választáskor is 125-130 millió között mozgott a voksok száma.

A Bloomberg nemrég közölt egy részletes és tanulságos elemzést arról, mekkora volt a választási részvétel az USA egyes államaiban. Az elemzés szerint az 55 államból 43-ban volt nagyobb a részvétel, mint négy évvel ezelőtt. Az úgynevezett csatatér államokban - ahol a legszorosabb küzdelemre lehetett számítani, mint Wisconsin, Michigan, Florida és Észak-Karolina - szinte kivétel nélkül 5 százalékponttal többen adták le szavazatukat, mint 2016-ban.

Választási részvétel 2020-ban az Egyesült Államokban
fotó: Forrás: Bloomberg.com

A Bloomberg számítása szerint összesen 157,1-165 millió szavazat születhetett a 2020-as elnökválasztáson, vagyis a választásra jogosultak 68,6-72,1 százaléka élhetett állampolgári jogával. Négy éve 60 százalék körül volt a választási részvétel.

Ennek két oka lehet, az egyik, hogy több a választásra jogosult, mint négy éve, a másik, hogy aktívabbak a szavazók. Az mfor.hu rövid elemzése is kitér arra, hogy a magas részvétel a kiélezett helyzetnek köszönhető.

A tapasztalatok szerint az Egyesült Államokban is egyre szélesebb és mélyebb a két politikai tábor közti szakadék. Nem racionális, hanem érzelmi alapon működik a pártszimpátia, egyúttal ott is megjelentek a protest-, azaz a tiltakozó szavazók. Akik nem valakire, hanem valaki ellen voksolnak, és ennek az a módja, hogy az ellenfélre szavaznak.

Ráadásul válságok idején megélénkül a politikai aktivitás, megerősödnek a szélsőségek, akiknek egy része, ha nem is meggyőződésből, de hajlandó leszavazni az általa kevésbé elutasított jelöltre.

Magyarországon is látható a választói aktivitás növekedése, a 2018-as országgyűlési választásokon 69,73 százalékos volt a részvétel, négy évvel korábban, 2014-ben 61,73 százalék. Akár borítékolhatjuk is, hogy 2022-ben bőven 70 százalék feletti lesz a részvételi arány.

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy országgyűlési választásokat csak országgyűlési választásokkal, önkormányzatit csak önkormányzatival érdemes összehasonlítani, ha ezeket megkevernénk, az nem hozna értékelhető adatokat. Magának a választásnak is más a tétje egy országgyűlési és egy önkormányzati választásnak, és mások a motivációk is. Az EP-választásokat ne is említsük.)

Mindebből több tanulság is levonható

1. A pártok kampányának komoly hatása lehet a részvételre és az eredményre is, és hatásosabb az érzelmekre, mint az értelemre hatni.

2. A választási előrejelzések (közvélemény-kutatások) pontatlanabbak lehetnek, mint ahogyan ezt az USA-ban 2016-ban és 2020-ban is tapasztaltuk. Mindkét esetben a demokrata jelölt könnyed győzelmét jelezték előre, hibásan. Amikor ilyen széles a két tábor közti szakadék, a közvélemény-kutatásnál adott válaszok is lehetnek félrevezető célúak, ráadásul nehezebben vallják meg pártszimpátiájukat az emberek idegen kérdezősködőknek.

3. Személyre szabott kampányt kell folytatni, nem lehet ugyanazzal az üzenettel megszólítani az idősebbeket és a fiatalokat, a nagyvárosiakat és a falvakban élőket, az értelmiséget és a munkásréteget. Ha ezt nem teszi meg egy párt vagy választási szövetség, megteszi helyette az ellenfél.

A korábban megfogalmazott tanulságokat itt olvashatja

2020.11.05. 11:33

Az amerikai elnökválasztás tanulságai magyar szemmel

/ vélemény 25 hsz. /
Messze van, más a politikai kultúra, de sok mindenre figyelmeztet, ami most ott történik.
.

Hozzászólások (19)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról