NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szavazzon tökéletesen! Így megy majd az áprilisi választás

Mire figyeljünk, hogyan is voksoljunk? Technikai útmutató következik.

Azt már tudjuk, hogy április 6-án szavazhatunk

2014.01.18. 16:40

Április 6-án lesznek a választások

/ közélet 17 hsz. /
Az MTI gyorshíre szerint a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki a választásokat Áder János köztársasági elnök.
a következő ciklus országgyűlési képviselőire. Azt is, hogy a pártok sorra jelentik be jelöltjeiket, és azt is, hogy vannak olyan képviselő-jelöltek, akik az egyéni választókerületi eredménytől függetlenül már most biztosak lehetnek mandátumukban
2014.02.09. 11:03

Ágh Péter és Hende Csaba biztosan képviselő lesz

/ közélet 16 hsz. 7 kapcs. /
A Fidesz országos listáján bejutó helyen vannak. Básthy Tamás, Puskás Tivadar és Bebes István búcsúzik a parlamenttől.
.

Már a 17 évesek is

De a technikai infókról eddig nem ejtettünk szót, pedig van jó néhány változás a korábbi választásokhoz képest. Kezdjük a legfontosabbakkal. Az első, hogy jóval kevesebb lesz a képviselő az országgyűlésben, mint most. Jelenleg 386-an ücsörögnek ott, az áprilisi választás után 199-en lesznek.

Ezért csökkentették az egyéni választókerületek számát, és megszüntették a megyei listákat. Az eddigi 176 választókerület helyett 106 körzet lesz. Eddig a megyei listákról 152, az országos listáról 58 mandátumot osztottak ki, most csupán országos lista lesz, innen 93 képviselő jut az országgyűlésbe. Vas megyében például az eddigi öt választókerület helyett csupán három körzet lesz.

A másik fontos választás, hogy a választójog alsó korhatára 17 év lett, tehát, aki a választások napjáig betölti a 17. életévét, szavazhat. Sőt, az is, aki 16 múlt és házasságban él. Nekik valószínűleg kérniük kell a regisztrációt, erről lejjebb bővebben, de mindenképpen ellenőrizzék, hogy rajta vannak-e a választói névjegyzéken.

500 ajánlás kell

A harmadik fontos változás, hogy csupán egyfordulós lesz a választás. Most ne menjünk bele abba, mi volt eddig, a lényeg, hogy most csak egyszer szavazunk. Ráadásul eltörölték az érvényességi küszöböt is, a választás akkor is érvényes lesz, ha egy adott választókerületben 50 százalék alatt marad a részvétel. A választókerületi mandátumot az a jelölt viszi el, aki több szavazatot kap. Az országos listáról pedig egy bonyolult számítás alapján osztják ki a mandátumokat.

fotó: Mészáros Zsolt

Nézzük inkább a fontos tudnivalókat. A pártok (hivatalosan jelölőszervezetek) tisztában vannak a jelöltállításhoz és a lista bejegyzéséhez szükséges tudnivalókkal, mi a választópolgárok szempontjából nézzük most a dolgokat. Az első a jelöltállítás.

A képviselőjelölt-jelölteknek össze kell gyűjteniük 500 ajánlást ahhoz, hogy egyáltalán képviselő-jelöltek lehessenek, és rajta legyenek a szavazólapon. Eddig ezt a köznyelvben kopogtatócédulának nevezett ajánlószelvény gyűjtésével tudták teljesíteni, most jelölttámogató listák lesznek. Vagyis, a jelöltek, illetve pártjuk aktivistái majd szépen gyűjtik az aláírásokat egy listán.

Legyünk rajta a választói névjegyzéken

Az 500 ajánlás egyébként nem sok, tehát sok jelöltre számíthatunk. Ráadásul egy választópolgár több jelöltet is támogathat, ez is új. Egy jelöltre viszont csak egyszer tehet ajánlást a választópolgár, ez fontos. A pártok február 17-én kezdhetik gyűjteni az ajánlásokat, és március 3-ig tehetik ezt. Aztán aki bújt, aki nem.

A következő, hogy a választópolgár legyen rajta a választói névjegyzéken. Itt már külön kell választani a dolgokat, kezdjük az alapesettel, amikor a választópolgárnak van bejelentett magyarországi lakcíme, és ott is lakik. Ebben az esetben automatikusan rajta kell, hogy legyen a választói névjegyzéken, amit ki is kell függeszteni az illetékes hivatal (jegyző) közhelyiségében. Ha nem kapunk értesítést és a jegyzéken sem szerepelünk, de egyébként jogosultak vagyunk, akkor a helyi választási irodánál kell fellebbezni, legkésőbb a választások előtt két nappal, de jó, ha ennél előbb megtesszük.

De mi van akkor, ha valaki az ország másik pontján tartózkodik éppen? Nos, akkor is szavazhat, egy előre kiválasztott szavazókörben, úgyhogy érdemes érdeklődni előre a szavazókörökről. Ezt az állandó lakóhely szerinti jegyzőnek kell bejelenteni, legkésőbb április 4-én 16 óráig. A jegyző ekkor kiveszi a szavazót az eredeti szavazókörből, és át is helyezi abba, amelyiket kiválasztott. Fontos tudni, hogy ebben az esetben is az állandó lakóhely jelöltjeire lehet voksolni.

A külföldön élőknek nem lesz könnyű

A következő kategóriába azok tartoznak, akiknek van bejelentett magyarországi lakóhelyük, de a választások napján külföldön tartózkodnak. Mint például azok, akik külföldön dolgoznak, tanulnak, esetleg turistaként vannak kint. Azt kell mondanunk, az ő helyzetük a legnehezebb. Ők legkésőbb március 29-ig jelezhetik a lakóhelyük szerint illetékes jegyzőnél, hogy külföldön akarnak szavazni, és azt is meg kell mondaniuk, hol.

fotó: Nyugat.hu

Ezt megtehetik személyesen, levélben, ügyfélkapun keresztül, illetve a választás.hu oldalon. Ők a külképviseleteken szavazhatnak majd személyesen (levélben nem), a külképviseleti szavazókörök listája itt megnézhető .

Van még egy kategória, a magyarországi bejelentett lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező magyar állampolgároké, ők tipikusan a szomszédos országokban élő kettős állampolgárok, de lehet köztük huzamosabb ideje kint élő is. Ők azok, akik levélben is szavazhatnak, de előtte regisztrálniuk kell. Mégpedig egy kérvénnyel, amit tavaly november 1-től már ki is tölthetnek.

Legyen nálunk papír

Ez kérhető a külhoni magyar képviseleteken, de letölthető a választás.hu oldalról, és ügyfélkapu használatával a magyarorszag.hu oldalról is. A kitöltött kérelmet a Nemzeti Választási Iroda címére (1854 Budapest, Magyarország) kell postán elküldeni, úgy, hogy legkésőbb március 22-ig el is jut oda. Ez a regisztráció egyébként tíz évig érvényes.

Szóval, így lehet felkerülni a választói névjegyzékbe. És akkor nézzük, hogyan is zajlik a szavazás. Tegyük fel, hogy a választópolgár jó előre eldöntötte, kire is akar szavazni, és tettre készen indul április 6-án, hogy éljen állampolgári jogával. Persze, nem bármikor, hanem reggel 6 és 19 óra között, mert akkor lesznek nyitva a szavazókörök.

Fontos, hogy legyen nálunk személyazonosító irat (személyi igazolvány, útlevél), persze jó, ha ezek érvényesek is, és vigyük el lakcímbejelentőnket is. A szavazókörben ellenőrzik a személyazonosságunkat, majd kapunk két szavazólapot. Az egyiken az egyéni választókerületi jelöltek, a másikon a jelölőszervezetek (pártok) listájára szavazhatunk.

A nemzetiségi lista

És itt kell megjegyezni, hogy van még egy változás. Áprilisban a nemzetiségi jelöltek közül is választhatunk, de csak akkor, ha a fenti módok egyikén regisztráltatjuk magunkat erre. Ekkor azonban pártlistára nem voksolhatunk, csak a nemzetiségi listára.

Azonban továbbra is van eltérés a fentebb említett három kategória között. Az alapesetben, tehát a magyarországi lakcímmel rendelkezőknél egyszerű, ők az adott szavazókörben adhatják le voksukat, az adott egyéni választókerület jelöltjeire és a pártlistákra.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó szavazóknak el kell zarándokolniuk ahhoz, a külhoni magyar képviseletek valamelyikén működő – szavazókörhöz, ahová korábban regisztráltak. Ők tehát csak személyesen szavazhatnak.

Csomagot kapnak

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezőknek könnyebb a dolguk. Ők a regisztráció után levelet kapnak arra a címre, amit korábban megjelöltek, de személyesen is átvehetik a csomagot a magyarországi választókerületi központokban, a kijelölt határmenti településeken vagy a kijelölt külképviseleteken, mégpedig március 24. és április 4. között, munkanapokon és munkaidőben. A lehetőségek közül regisztrációkor kell választani.

És akkor kapnak tájékoztatást arról, mit is kell tenni a csomagban talált iratokkal. A válaszlevelet pedig postára is lehet adni, fontos, hogy annak április 5-én, szombaton éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. De le lehet adni a külképviseleteken is március 24. és április 4. között, munkanapokon és munkaidőben, vagy bármelyik magyarországi választókerületi irodában a szavazás napján.

Nos, egyelőre ennyit, egy későbbi cikkben azzal foglalkozunk, mi is történik a szavazókörben, mire kell odafigyelni, és arról is adunk némi tájékoztatást, hogyan lesz a szavazatokból képviselői mandátum.

Kapcsolódó

2014.02.09. 11:03

Ágh Péter és Hende Csaba biztosan képviselő lesz

/ közélet 16 hsz. 7 kapcs. /
A Fidesz országos listáján bejutó helyen vannak. Básthy Tamás, Puskás Tivadar és Bebes István búcsúzik a parlamenttől.

2014.01.18. 16:40

Április 6-án lesznek a választások

/ közélet 17 hsz. /
Az MTI gyorshíre szerint a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki a választásokat Áder János köztársasági elnök.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * 40. hsz - r* v*r*m * v*l*sz*t, m*rt *z 2006 *sz*n*k * l*ny*g*....
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt