NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2014

Hatalmas csata volt Szombathelyen

Néhány választókerületben csak pár szavazat döntött. Ezt is megmutatjuk, és elbúcsúzunk a reményekkel induló, de kiesett volt képviselőktől.

A tegnap este

2014.10.12. 19:04

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét

/ önkormányzati választás 2014 20 hsz. 1 kapcs. /
A Pro Savarián és a Jobbikon múlik majd minden. - Eredményvárók éjszakája Szombathelyen.
igencsak izgalmas volt, legalábbis Szombathelyen. Az eredmény már ismert, ám több választókerület is volt, ahol végig nyílt volt a verseny. Ezekből szemezgetünk most, érdemes megfigyelni, milyen kevés szavazat döntheti el egy-egy mandátum sorsát.

Volt idegtépő várakozás

Kezdjük a polgármester-választással. Puskás Tivadar és Ipkovich György végig fej-fej mellett haladtak, előbbi 12 582, utóbbi 12 022 szavazatot szerzett végül. Vagyis, 560 szavazat döntötte el, ki lesz Szombathely polgármestere a következő öt évben.

Gratuláció és vigasztalás egyben
fotó: VB

Az 1-es választókerületben nem volt vita, ott Koczka Tibor 40 százalékkal nyert, a második helyen végzett Jandrasits Anikót (baloldali koalíció) 381 szavazattal verte meg.

A 2-es már érdekesebb volt, itt végül Illés Károly (Fidesz-KDNP) győzött 689 vokssal. Ami csupán 72-vel több, mint a fiatal, először induló, baloldali Bokányi Adriennre leadott szavazatok száma (617). Ez egyébként is erős körzet volt, itt indult Molnár Miklós (Pro Savaria), ő 175 szavazatot vitt el, és a körzet korábbi képviselője, az MSZP-ből távozott, és függetlenként indult Kővári Attila is. Kővárira 234-en szavaztak.

Egyik nagy vesztes, középen Bokányi Adrienn
fotó: VB

Voltak egyértelmű helyzetek

A 3-as körzet egyértelműbb volt, Horváth Attila (baloldal) 713 vokssal győzött, a fideszes Rettegi Attila 96 szavazattal kapott kevesebbet nála.

A 4-esben Horváth Soma Ádám nagyon megverte Horváth Csabát (Fidesz-KDNP), előbbire 1 041, utóbbira 689 szavazat érkezett.

Az 5-ösben hasonló volt a helyzet, Czeglédy Csaba (baloldal) 913 voksot szerzett, fideszes ellenfele, Farkas Csaba 660-at.

Voltak nagy csaták

A 6-os körzetben nagy csata volt. Kopcsándi József (baloldal) 904, Szakács Dávid (Fidesz-KDNP) 879 szavazatot kapott, így a különbség kettejük között csupán 25 szavazat.

A 7-esben azért nagyobb volt az előny, itt Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) győzött 694 vokssal, és 511-en szavaztak Németh Róbert Tiborra (baloldal). Itt indult egyébként az LMP polgármesterjelöltje, Horváth Zoltán, rá 144-en voksoltak.

Önkormányzati választások 2014 - Eredményvárás az LMP irodában
fotó: Garai Antal Atom

A 8-asban Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) is legyőzte a baloldali Singer Krisztiánt, kettejük között 170 szavazat volt a különbség.

Voltak meglepetések

A 9-esben azonban szoros volt a verseny. Kelemen Krisztián (baloldal) a maga 868 voksával csupán 39 szavazattal szerzett többet, mint Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP). Utóbbira 829-en voksoltak.

A 10-es körzetben Sátory Károly (Fidesz-KDNP) meggyőző, 153 szavazatos előnnyel végzett Bogács Lászlóval (baloldal) szemben. Itt Prugberger Emil (Pro Savaria) 251 voksot kapott.

A 11-esben nem volt vita, Kecskés László (Fidesz-KDNP) 951 szavazatot szerzett, baloldali ellenfele, Vörösné Budai Márta (baloldal) csupán 626-ot.

Voltak egyértelmű helyzetek

A 12-esben Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) jól megverte a baloldali Scheid Sándort, előbbire 880-an, utóbbira 488-an szavaztak, a harmadik helyre befutó Kozma Norbert István (Pro Savaria) is 346 voksot kapott.

A 13-asban Nemény András (baloldal) győzött 985 szavazattal, ez 161-gyel több, mint amit Őri Imre (Fidesz-KDNP) kapott.

Tóth Kálmánnal madarat lehetett volna fogatni
fotó: Vágvölgyi Bálint

A 14-es körzetben pedig Tóth Kálmán (baloldal) egész rendesen megverte az öreg motoros, fideszes Sági Józsefet. Tóth 914, Sági 818 voksot szerzett.

És lesznek újraszámlálások

Szóval, néhány helyen valóban minimális a különbség, és a jelenlegi patthelyzetben egy mandátumnak is nagy jelentősége van. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz is és a baloldal is kezdeményezi az újraszámlálást több körzetben. Hacsak eddig már meg nem tették.

Búcsúzunk

És most fájó, nehéz szívvel búcsúzunk azoktól a képviselőktől, akik tegnap még reményekkel voltak telve, és korábban egy-két-három-négy ciklust is eltöltöttek a közgyűlésben. De most kénytelenek lesznek távozni. Soroljuk.

Búcsúzunk
fotó:

Horváth Csaba, Sági József, Poór András, Szakács. Ők mindannyian a Fidesz képviselői voltak. Távoznia kell az eddigi korelnöknek, Prugberger Emilnek (Pro Savaria) és Horváth Zoltánnak (LMP) is. Utóbbi azt jelenti, hogy az LMP kipottyan a szombathelyi közgyűlésből

Prugberger Emil sem ül ebben a ciklusban a közgyűlésben
fotó: nyugat.hu

Mi meg nekiállhatunk új neveket. új arcokat megjegyezni, hiszen a szombathelyi közgyűlés kétharmada lecserélődött.

Kapcsolódó

2014.10.13. 09:09

Így értékelik az eredményeket a szombathelyi polgármesterjelöltek (Video)

/ önkormányzati választás 2014 6 hsz. 1 kapcs. /
Érdekes, hogy megint majdnem mindenki győzött.

2014.10.12. 19:04

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét

/ önkormányzati választás 2014 20 hsz. 1 kapcs. /
A Pro Savarián és a Jobbikon múlik majd minden. - Eredményvárók éjszakája Szombathelyen.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

steinamanger: P*nt H*dh*zy *z, *k* n*m cs*k * F*d*sz, h*n*m * s*j*t h*z* t*j*n...
Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
miki1950 : *k* *lv*z*tb*l *l*l*ny*k*t gy*lk*l, *z *lm*b*t*g. *k* *zt * gy*...
Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni
miki1950 : D* m* k*p*tt m*g *gy m*fl*st *rb*n, *m* *z *gy*k l*gk*nz*rv*t*v*...
Jön a Merkel utáni világ
polgartars: G*nd*l*m *gy *rt*nd* * m*g*n*gy*t*m, h*gy cs*k p*nz*rt l*h*t b**...
Baranyi Krisztina rájött, hogyan akadályozza meg a Fudan Egyetem megépítését
polgartars: F*rr*s? (v*l*b*n *d*j*r *s m*nny**rt, m*nny*t k*r*s)...
Orbán Viktor unokája az éves bruttó magyar minimálbérért járhat iskolába