NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Önkormányzati választás 2014

Hatalmas csata volt Szombathelyen

Néhány választókerületben csak pár szavazat döntött. Ezt is megmutatjuk, és elbúcsúzunk a reményekkel induló, de kiesett volt képviselőktől.

A tegnap este

2014.10.12. 19:04

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét

/ önkormányzati választás 2014 20 hsz. 1 kapcs. /
A Pro Savarián és a Jobbikon múlik majd minden. - Eredményvárók éjszakája Szombathelyen.
igencsak izgalmas volt, legalábbis Szombathelyen. Az eredmény már ismert, ám több választókerület is volt, ahol végig nyílt volt a verseny. Ezekből szemezgetünk most, érdemes megfigyelni, milyen kevés szavazat döntheti el egy-egy mandátum sorsát.

Volt idegtépő várakozás

Kezdjük a polgármester-választással. Puskás Tivadar és Ipkovich György végig fej-fej mellett haladtak, előbbi 12 582, utóbbi 12 022 szavazatot szerzett végül. Vagyis, 560 szavazat döntötte el, ki lesz Szombathely polgármestere a következő öt évben.

Gratuláció és vigasztalás egyben
fotó: VB

Az 1-es választókerületben nem volt vita, ott Koczka Tibor 40 százalékkal nyert, a második helyen végzett Jandrasits Anikót (baloldali koalíció) 381 szavazattal verte meg.

A 2-es már érdekesebb volt, itt végül Illés Károly (Fidesz-KDNP) győzött 689 vokssal. Ami csupán 72-vel több, mint a fiatal, először induló, baloldali Bokányi Adriennre leadott szavazatok száma (617). Ez egyébként is erős körzet volt, itt indult Molnár Miklós (Pro Savaria), ő 175 szavazatot vitt el, és a körzet korábbi képviselője, az MSZP-ből távozott, és függetlenként indult Kővári Attila is. Kővárira 234-en szavaztak.

Egyik nagy vesztes, középen Bokányi Adrienn
fotó: VB

Voltak egyértelmű helyzetek

A 3-as körzet egyértelműbb volt, Horváth Attila (baloldal) 713 vokssal győzött, a fideszes Rettegi Attila 96 szavazattal kapott kevesebbet nála.

A 4-esben Horváth Soma Ádám nagyon megverte Horváth Csabát (Fidesz-KDNP), előbbire 1 041, utóbbira 689 szavazat érkezett.

Az 5-ösben hasonló volt a helyzet, Czeglédy Csaba (baloldal) 913 voksot szerzett, fideszes ellenfele, Farkas Csaba 660-at.

Voltak nagy csaták

A 6-os körzetben nagy csata volt. Kopcsándi József (baloldal) 904, Szakács Dávid (Fidesz-KDNP) 879 szavazatot kapott, így a különbség kettejük között csupán 25 szavazat.

A 7-esben azért nagyobb volt az előny, itt Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) győzött 694 vokssal, és 511-en szavaztak Németh Róbert Tiborra (baloldal). Itt indult egyébként az LMP polgármesterjelöltje, Horváth Zoltán, rá 144-en voksoltak.

Önkormányzati választások 2014 - Eredményvárás az LMP irodában
fotó: Garai Antal Atom

A 8-asban Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) is legyőzte a baloldali Singer Krisztiánt, kettejük között 170 szavazat volt a különbség.

Voltak meglepetések

A 9-esben azonban szoros volt a verseny. Kelemen Krisztián (baloldal) a maga 868 voksával csupán 39 szavazattal szerzett többet, mint Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP). Utóbbira 829-en voksoltak.

A 10-es körzetben Sátory Károly (Fidesz-KDNP) meggyőző, 153 szavazatos előnnyel végzett Bogács Lászlóval (baloldal) szemben. Itt Prugberger Emil (Pro Savaria) 251 voksot kapott.

A 11-esben nem volt vita, Kecskés László (Fidesz-KDNP) 951 szavazatot szerzett, baloldali ellenfele, Vörösné Budai Márta (baloldal) csupán 626-ot.

Voltak egyértelmű helyzetek

A 12-esben Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) jól megverte a baloldali Scheid Sándort, előbbire 880-an, utóbbira 488-an szavaztak, a harmadik helyre befutó Kozma Norbert István (Pro Savaria) is 346 voksot kapott.

A 13-asban Nemény András (baloldal) győzött 985 szavazattal, ez 161-gyel több, mint amit Őri Imre (Fidesz-KDNP) kapott.

Tóth Kálmánnal madarat lehetett volna fogatni
fotó: Vágvölgyi Bálint

A 14-es körzetben pedig Tóth Kálmán (baloldal) egész rendesen megverte az öreg motoros, fideszes Sági Józsefet. Tóth 914, Sági 818 voksot szerzett.

És lesznek újraszámlálások

Szóval, néhány helyen valóban minimális a különbség, és a jelenlegi patthelyzetben egy mandátumnak is nagy jelentősége van. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz is és a baloldal is kezdeményezi az újraszámlálást több körzetben. Hacsak eddig már meg nem tették.

Búcsúzunk

És most fájó, nehéz szívvel búcsúzunk azoktól a képviselőktől, akik tegnap még reményekkel voltak telve, és korábban egy-két-három-négy ciklust is eltöltöttek a közgyűlésben. De most kénytelenek lesznek távozni. Soroljuk.

Búcsúzunk
fotó:

Horváth Csaba, Sági József, Poór András, Szakács. Ők mindannyian a Fidesz képviselői voltak. Távoznia kell az eddigi korelnöknek, Prugberger Emilnek (Pro Savaria) és Horváth Zoltánnak (LMP) is. Utóbbi azt jelenti, hogy az LMP kipottyan a szombathelyi közgyűlésből

Prugberger Emil sem ül ebben a ciklusban a közgyűlésben
fotó: nyugat.hu

Mi meg nekiállhatunk új neveket. új arcokat megjegyezni, hiszen a szombathelyi közgyűlés kétharmada lecserélődött.

Kapcsolódó

2014.10.13. 09:09

Így értékelik az eredményeket a szombathelyi polgármesterjelöltek (Video)

/ önkormányzati választás 2014 6 hsz. 1 kapcs. /
Érdekes, hogy megint majdnem mindenki győzött.

2014.10.12. 19:04

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét

/ önkormányzati választás 2014 20 hsz. 1 kapcs. /
A Pro Savarián és a Jobbikon múlik majd minden. - Eredményvárók éjszakája Szombathelyen.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: M*gy *z *lh*rgy*rt*s! *gy*lt*l*n n*m r*bb*nt f*l * sz*g*t, m*st ...
Bumm...Ha lemaradtál volna a csónakázótavi tüzijátékról
StarMan: M*nd*nk* t*h*t f*l m*ndj*k FFP2 m*szk*t, b*rm*ly*k *lt*sn*l h*t*...
Virológus a teltházas meccsekről: meglátjuk, mi lesz a következménye
StarMan: S*b*j, *z *ls**rt *s *lt*tt v*l*k* p*r mrd-*t. * 3. m*k*r *rk*z*...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya
StarMan: H*t n*m *rd*k*s, h*gy *z *t*sl*tt*n sz*nt* cs*p* 70-*s sz*m*t h*...
Volt hatoslottója? Akkor ezt nézze meg!
StarMan: J*t *sz*mb*, * b*g*ly *s r*ssz*st*, *z *s f*lyt*n h*h*g....
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve