NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hogyan birizgálják a pártok a választói akaratot a Facebookon?

Azt a totálisan nem túl hálás feladatot kaptam, hogy elemezzem szét, hogyan viszik a pártok a kampányaikat Mark Zuckerberg Kék Birodalmában, a legnagyobb közösségi oldalon, ahol aki nincs fent, az nem is létezik, viszont ahol a kampányköltés fogalma sem létezik.

Fidesz: mi vagyunk a ti vezetőitek

Minden esetben március havát vizsgáltam végig, ami kormánypártéknál egy kis baloldal-gyepálással kezdődik, főszereplő Kövér László, akinek azt a nyilatkozatát idézik, miszerint az ellenzék visszajuttatná Magyarországot a 2010-es állapotokba. Majd jön egy biciklisbarát poszt, amivel mintha az LMP vitorlájából fognák ki a szelet, egy aláírásgyűjtést ajnározó poszt, majd egy kis keresztényezős, merthogy

erős és sikeres Magyarországot csak a nemzeti, keresztény, európai hagyományainkra építhetünk.

Ezt amúgy Orbán Viktor mondta. Ha Ukrajna, akkor kárpátaljai magyarok biztatása, ha pedig Zuschlag, akkor a szocialisták (meg persze az ördög maga, Gyurcsány Ferenc is) álljanak elő a farbával, ne bujdossanak el!

fotó:

Ha éppen nem a komcsik gyepálása, akkor a dicsfény van terítéken: kórházfelújítás Nagykanizsán, a negyedmillió emberen segítő Erzsébet-program, a nemzet megújult főtere , fogyatékkal élők segítése, lakásalapú devizahitelek leendő kivezetése a piacról, gyarapodó Hungarikumok Gyűjteménye. Érezni, hogy az oldal szerkesztője nem feszül meg a munka terhétől, mintha a biztos nyerés előszele már ezeket a posztokat is átitatná.

Fontos a sok fotó a sok pulpitus mögött álló, öltönyös, komoly arckifejezésű Fidesz-vezérről, aminek pszichológiai szempontból fontos szerepe van: azt üzeni, hogy ezek az emberek a kezükben tartják a dolgokat, kompetensek, profik... FÉRFIAK. Ha végiggörgetjük az oldalt , ezt a vezetői magabiztosságot sugározzák a lehető legerőteljesebben: nyakkendők, nyakkendők everywhere! Nem véletlen, mert az emberek szeretnek a döntéshozásban olyanokat látni, akikben megbízhatnak (vagyis azt gondolják, hogy megbízhatnak bennük).

fotó:

Együtt: kreatív tartalomgyártás toronymagas fordulatszámon. És cuki állatok!

Amennyire összehalmoztuk az összetett szavakat ebben az alcímben, hát kábé annyira túlszaturált a Bajnai-féle konglomerátum Facebook-fala . Viszont nem zavaróan az, hanem kreatívan: látszik, hogy felvilágosult, az agyukat a megfelelő helyen tartó emberek hegesztik errefelé a frissítéseket.

Szembetűnő - végül is ez a célja -, hogy főleg vizuálban erős az Együtt oldala. Még az az Ukrajna mellett kiálló képüzenet, amin csak egy szlogen, két pártlogó és maga az ukrán lobogó szerepel, az is úgy beleég a retinába, hogy legszívesebben megpingelném őket, hogy adják már meg a grafikusuk számát. És akkor ott vannak még az olyan húzások, mint az Orbán-magyar szótár, a Magyarország jobban teljesít-plakátok remixei, vagy a terem közepére ülve összekuporodó, csillogó szemű kampánystáb, kezükben a Boldog szülinapot, Gordon! táblával (sugallat: "nézz ránk, fiatalok vagyunk és tök jó fejek"), plusz a cukicicás, kutyás, malacos, aranyhalas, hörcsögös plakátok (sugallat: "nem kell ránk nézned, akkor is láthatod, hogy tök jó fejek vagyunk"). És még néhány remek videót is összeraktak. De nézzük csak meg ezt, hát lehet nem szeretni?!

fotó:

De nem csak játék és mese folyik Együttéknél, bármennyire játékos nyelvezetűnek is tűnjön a Facebookjuk. Arra ugyanis végig gondosan ügyelnek, hogy minden megnyilatkozás, ami a Fidesz ellen irányul, alá legyen támasztva szakmai gondolatokkal, érvekkel, számokkal. A szórakoztatva informálásnak ez a formája egészen szokatlan itthon - félő, hogy sokaknak túlságosan újszerű is, vagy esetleg nem feltétlenül értelmezhető.

MSZP: a Fidesz vörös tükre

A szockóknál kicsit megbicsaklottam, mert feltűnt, hogy ugyanazokkal a videókkal dobálóznak, mint az Együttesek. Rájöttem, hogy nagy az átfedés az ellenzéki videók között, hiszen ugyanazt a videót feltölti az egyik párt is, meg a másik párt is. Például ezt itt, ami persze kétséget kizáróan véresen profi munka:

A csinos videók mellett azonban még feltűnőbb, hogy az MSZP a Facebookján üzeneteiben mintha letükrözné a Fideszt: ahol az sikert és növekedést emleget, ott a szocialisták kudarcot és visszaesést, az előbbi oldalon Orbán támasztja a plexi szószéket, itt meg Mesterházy Attila integet az emberek gyűrűjében. De igazából miért is lenne ez máshogy, ugye. Tartalmilag pedig visszaköszönnek a bajnaistáknál már látott képek és videók, egyedül a cuki állatkákig nem jutnak el, viszont annál több a vörös szín: eseménylink alján, kormányfőjelölt dzsekijén, szekszárdi pártbuli ülőgarnitúráján. Persze ők pirosnak nevezik az árnyalatot.

DK, PM, liberálisok: lásd az előbb leírtak

A maradék kisebb pártok sem játszanak annyira kicsiben. Ők is éppúgy pörgetik a billentyűzetet, és osztják meg a videókat, amikről feljebb már írtunk. (Mostanra világossá vált, hogy ezek tehát a kormányváltó összefogás közös megrendelésre készült kampányvideói.) Igaz, míg a DK mondjuk főleg olyanokat posztol, hogy fotók miskolci lakossági fórumról, találkozás szimpatizánsokkal Csongrádon, utcafórum Keszthely főterén - meg néha bebizonyítják , hogy nincs pénzük egy rendes grafikusra -, addig a PM-esek, ahogy az várható volt, inkább az Együtt fiatalos hangnemét viszik. Meg a Fodor Gábor vezette Liberálisok is, csak kicsit több kék színnel, meg kicsit hangosabban.

Jobbik: Kimondjuk. Megoldjuk.

Ezzel a mantrával dörgöli az orrok alá az ígéreteit a nemzeti radikális párt, miközben mindegyiket egy világosbarna, enyhén katonás (vagy inkább megfakult vonatfüggönyökre emlékeztető színű?) alapra helyezett képpel, plusz szöveggel is megfejel. A szöveg gyakran piros, mellette meg felfelé mutató zöld nyilacskák sorakoznak. Nem éppen huszonegyedik századi, sőt, kifejezetten elavult ez a betűárnyékolás és színhasználat, de a Jobbik rajongótáborának pont jó lesz. Tessék, erről a zászlóvivő arculati elemről beszélünk:

fotó:

Ezen túl persze továbbra is szúrósan belenéz az arcokba Vona Gábor mélybarna szemeivel, és továbbra is okosan elkerülik a gyűlölködősdit, amivel egykor berobbantak a politikába: direkt buzizás helyett a házasság fontosságáról, direkt cigányozás helyett javítóintézetekről értekeznek (igaz, azért kimondják, hogy szerintük van cigánybűnözés,

de ez nem jelenti azt, hogy minden cigány bűnöző

). Pörögnek persze a hangzatos hívószavak, de az is kiderül , miért tudja a Jobbik olyan jól megfogni a fiatalokat.

TANULSÁG?

Egyvalami mindenképpen van: ne kövessük egyik pártot se, és a posztjaikat se lájkoljuk, ha nem akarjuk, hogy ezzel legyen tele a hírfolyamunk. Ja, hogy akarjuk? Bocs, magamból indultam ki. Akkor csobogjon az a lájkzuhatag! De azért még mindig jobb, ha inkább elolvassuk a programjaikat, és az alapján döntünk. Akár arról, hogy egyik sem érdemel többet egy nagy, szavazólapra rajzolt pénisznél.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek