NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

A kormány módosítaná az iparűzési adót, az önkormányzatok járhatnak rosszul

Szombathelyt az iparűzési adó bevétele tartja mozgásban, ha ebből elvesznek, komoly bajba kerülhet a város.

Változhat az iparűzési adó alapja, amennyiben a kormány támogatja a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülésén körvonalazódó javaslatait. Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a részleteket a délelőtti tájékoztatóján – írja a privatbankar.hu .

Három, húsbavágó módosítást terveznek

A miniszter szerint az iparűzési adó átalakítására a gazdasági növekedés ösztönzése miatt van szükség. Mint fogalmazott, ez az adófajta megmaradt a kilencvenes évek keretei között. Több cég és szervezet jelezte az elmúlt években, hogy milyen hátrányai vannak az önkormányzati hatáskörben lévő adónak.

A tanács ülésén háromféle javaslat fogalmazódott meg. Az egyik az értékcsökkentés leírása az adóalapból, ami 850 ezer vállalkozást érintene. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságának szélesítését – a tervek szerint ötszörös mértékben – 1800 vállalkozás tudná most igénybe venni. Végül napirenden van a feltöltési kötelezettség decemberről májusra tolása, ami a társasági adó esetében már megvalósult.

A miniszter szerint ezekkel az intézkedésekkel javítani lehetne a cégek likviditását. Most az elemzések elvégzésén van a sor, így nem tudott válaszolni a kérdésünkre, hogyan kárpótolják az önkormányzatokat a kieső bevételért (ez azért fontos, mert az iparűzési adó a legnagyobb és kiszámítható bevételi forrás a településeken). A miniszter szerint az önkormányzatok véleményét is meg fogják kérdezni az adóváltozásról.

Szombathelyt a szakadék szélére sodorná, ha kevesebb bevétele lenne az iparűzési adóból.

Eddig a hír, mi tesszük hozzá, hogy az iparűzési adó tervezett módosítása Szombathely számára kimondottan káros lenne. A 2020-as év költségvetése még nincs készen, de tavaly az önkormányzatnak 9,2 milliárd forint bevétele volt az iparűzési adóból.

Szombathely nagyon rosszul járna a módosításokkal
fotó: Nagy Jácint

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a város működésére mindennel együtt 20 milliárd forint volt tavaly, akkor világossá válik, hogy az iparűzési adó a működési bevételek közel felét teszi ki.

Márpedig az első két módosítási terv csökkentené az iparűzési adó bevételét. Azt egyelőre nem tudjuk mennyivel, de az biztos, hogy komoly érvágás lenne.

A többi adónemnél már eltörölték a feltöltési kötelezettséget

A decemberi feltöltési kötelezettség megszüntetése az önkormányzatok év eleji működését veszélyeztetné. Az éves iparűzési adóra előlegként kifizetett összeget decemberben fel kell tölteniük a várható éves szintre a vállalkozásoknak. Az ekkor befizetett összeg segíti át az önkormányzatokat az átmeneti időszakon.

Az önkormányzatok éves költségvetése december 31-ig érvényes, a következő évit március közepéig kell összeállítani és megszavazni. Az átmeneti, mintegy két hónapban az iparűzési adó feltöltése volt a biztosíték az önkormányzatok működőképességére.

A többi vállalkozói adónál (társasági adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója, reklámadó, egyszerűsített vállalkozói adó) ezt a feltöltési kötelezettséget tavaly megszüntették, az iparűzési adónál éppen az önkormányzat működőképességének biztosítása érdekében hagyták meg.

Ha most az iparűzési adónál is eltörlik a feltöltési kötelezettséget, azzal az önkormányzatok év eleji működését sodorják veszélybe.

A hír szerint az önkormányzatok véleményét is kikérik, és esetleg szó lehet a kárpótlásukról is, de ez még nincs előkészítve. Mindenesetre ez a módosítás a vállalkozások, köztük a nagy összegű befizető multik helyzetét javítaná és az önkormányzatokét rontaná, utóbbit erőteljesen.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás