NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Vajon a pasiknak miért van több barátja, mint a csajoknak?

Mire vezethető vissza a szociális kapcsolatok ilyen módon való alakulása? Mi az irány? Vagy változóban van ez az arány?

A köztudatban a nők az érzékenyebb, gyengébb nem. Nagyobb mélységekre képesek. Anyák, családösszetartó szerepük van. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mégis, miért a pasik azok, akik több baráttal rendelkeznek, akik, ha az éjszaka közepén felhívják egymást: „megöltem valakit” – nem kérdeznek semmit, automatikusan rávágják: „viszem az ásót” Persze mindez, csak képletes, de valahol mégis lehet benne valami.

Vagy egy másik klasszikus viccet idézve, amikor a feleség felhívja férje tíz barátját, hogy ellenőrizze párja éjszakai alibijét. Heten állítják, hogy a férjjel együtt mulattak az éjszaka, három az életére esküszik, hogy még most is ott van.

Kezdjük egy egyszerű történettel. Esküvő, szokásos fotózás a ceremónia után. Családdal, tanúkkal, rokonokkal, barátokkal. Jöjjenek a vőlegény barátai, vannak vagy húszan. Óriási ökörködés, az ifjú férj már-már kissé kínosan is érzi magát, elvégre, mégis ez életének a legfontosabb napja, legalábbis azt a látszatot kellene kelteni a saját és az újdonsült rokonság körében.

fotó: pixabay

Jöhetnek a menyasszony barátnői. Odaállnak négyen, kissé feszengve, olyan tipikusan, mint akit nyúznak. A fotós próbálja azért a legtöbbet kihozni, „vicceskedésre” biztatja őket, mire ők közelebb húzódnak és megölelik mosolyogva az arát. Na jó, persze vannak kivételek, nem szeretnék általánosítani, de ha belegondolunk, ugye lehet benne valami?

Vajon miért is ez az óriási összetartás, ősi, elemi erő, ami a férfiakat így összetartja, és szinte vérszövetséggé kovácsolja?

Nem véletlenül az ősi jelző. Tekintsünk csak vissza az őskorra, amikor is az elődeink együtt jártak vadászni: élelemért, túlélésért. Megtanulták egymást fedezve, együtt becserkészni a vadat, hogy aztán hazavigyék asszonyaiknak. Segítették egymást, mert ez alap volt, hiszen egy „falkában” voltak. A hierarchia már akkor megvolt, mivel kellett egy irányító, egy vezér, aki összeállította a stratégiát, hogy miként lehetne legügyesebben, legbiztonságosabban táplálékhoz jutni. Egyszóval nem csak rohantak bele a nagyvilágba, máskülönben - azt hiszem - kihalt volna az emberiség.

Mindeközben asszonyaik gyűjtögettek, és várták haza a férfiakat. A gyűjtögetés - a vadászattal ellentétben - n nem igazán csoportos tevékenység. Valószínű volt köztük egyfajta versengés is, nem csupán az élelem mennyiségére vonatkozóan, hanem verseny a legerősebb alfa hím megszerzéséért.

Ez a jelenség a mai világban is megfigyelhető, bár a női-férfi szerepek egyre inkább összemosódnak . Az ipari forradalmak és világháborúk során a nők számára is megnyílt a lehetőség a munkára, ami előmozdította társadalmi kapcsolataikat, több szociális hatás érte őket. Az utóbbi évtizedekben pedig a női vezetők száma is egyre emelkedik, a munkáltatók is ebbe az irányba próbálnak változni, hogy sokszínűsítsék a vállalatot. Ez magával vonzza azt is, hogy egyre több családban akár a családfenntartó szerep is a nőé lehet.

Tehát a korábban említett jelenség is kezd kiegyenlítődni, de valahol mégis ott van ez a aránybeli különbség az azonos neműek közötti barátságok terén, ami valószínűsíthetően az idő előrehaladtával még inkább változni fog.

Keresés

Hozzászólások

szemtanú: B*zt*s h*gy m*nd*nny**n j*l *rtj*k *s *rt*lm*zz*k *zt *s *m* t*l...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
Ddd911: * h*v*t*l*s sz*rv*kb*n s* *gy, s* *gy n*m l*h*t b*zn*. K*z*lh*tn...
Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik
eheti: "*z n*m cs*d*, h*sz*n *ll*nf*l*k l*szn*k * k*z*l*d* *rsz*ggy...
Ungár: Ha Hende nem lenne házas, magánéleti közeledésnek venném a dicséreteit
Ddd911: L*t*m *h*gy n*k*d *s, *gy * v*z*r*dn*k *s * h*l*tt*k cs*k *gy st...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
shopron: https://444.h*/2021/04/21/k*t-*r*sz-t*tk*s*gyn*k-b*d*p*str*l-*t*...
A rendőrség elrendelte a nyomozást a Czeglédyt követő titokzatos autó ügyében