NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

2020 megszabadított minket az online szex megbélyegzésétől?

Rekordot döntött a szex-játékok eladása, sokak számára a tavalyi évet a szex fogja meghatározni.

A koronavírus megjelenése miatt a világ egyik napról a másikra bezárult, elszakadtunk a kultúrától és a személyes találkozásoktól. Ahogy az online kommunikáció fellendült, várható volt az is, hogy az ismerkedés és a szex is átkerül valamilyen szinten az online térbe.

A korlátozások alatt a szexoldalakon a maszturbáció (ez a The New York Times címoldalára is felkerült) mellett téma volt a maszkban szexelés, de az együtt élő pároknak is meg kellett találniuk a kémia fenntartásának módját - írja az i-D Vice szerzője. A csipke melltartók értékesítése például csaknem 40 százalékkal nőtt, a szexuális játékok eladása 200 százalékkal (Új-Zélandon megháromszorozódott).

A Pornhub prémium hozzáférést kínált Olaszországban és Franciaországban - március végéig az USA-ban 41 százalékkal nőtt az oldal forgalma - és összevont szemöldökkel néztük, ahogy a hűtlenségi párkereső platformok napi 17 000 új tagot jelentettek a világjárvány csúcsán - írja a Vice.

Már nem elég a pornó.

A társkereső oldalak mellett egy új platform is fellendült. Az olyan tartalommegosztó oldalakon, mint amilyen az OnlyFans, pénzért cserébe exkluzív videókat, képeket érhetünk el. Ahogy a lezárások elkezdődtek, egyre népszerűbbé vált ez a szolgáltatás. Itt nem számít a korod, a nemed, vagy hogy jól nézel-e ki, a magányos, unatkozó vagy egyszerűen csak kanos embereknek nőtt az igényük az interperszonális - bár digitális - oldalak kínálatára, így a basic pornónézés elkezdett múlttá válni.

Az OnlyFans-on például egy new yorki művész, Leah Schrager, 30 000 dollár havi bevételt szerzett azzal, hogy szexuális online performanszokat közvetített saját szobagalériájából. Leah példája megmutatja, mekkora igényünk is lett arra, hogy a szexuális tartalom mögött legyen egy hús-vér ember, akinek üzenhetünk vagy reagálhatunk a posztjaira ahelyett, hogy csak néznénk. Ki vagyunk éhezve az interakcióra.

Hiába vagyunk tisztában az igényeinkkel,

"a szexmunkával még ma is hatalmas megbélyegzés jár"

- mondta az i-D-nek a díjnyertes pornó-rendező, Erika Lust. „Cégként olyan problémáink voltak, amelyekkel más cégek nem szembesülnek: bankszámla megnyitása egy jó banknál, vagy adományozás különféle szervezeteknek. Sokan nem fogadják el a szexmunkával keresett pénzt. Az interneten is súlyos cenzúrával kell szembenéznünk, különösen, ha női tartalomról vagy női szexualitásról beszélünk” - mondja.

Ebben az évben a Buzzfeed dokumentálta azt a jelenséget, amikor az ápolónők a webkamerázás felé fordultak megélhetésük érdekében. A Vice szerint ez további bizonyíték arra, hogy a szexmunkások közöttünk vannak, hiszen már nem csak a puszta vágyak kielégítése a tét, hanem a társas kapcsolatok helyreállítása is. A szex alapvető szolgáltatássá nőtte ki magát. Eljött az ideje, hogy a szexkapitalizmus ugyan annyira kompatibilis legyen társadalmilag, mint bármely más fajta kapitalizmus? - merül fel a kérdés a Vice szerzőjében.

Cikkünk az i-D Vice cikke alapján készült.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

amiede: *z k*ll * 133 b*t*r *mb*rn*k....
Így oltotta ma a szombathelyieket Ifj. Prugberger László a kínai vakcinával
westend: J*l*n *ll*s sz*r*nt *l*g n*gy *l*nyn*k h*ngz*k, h*gy * b**lt*tt ...
Aggasztóan terjednek az iskolákban is a koronavírus új változatai
miki1950 : * j*bb *gy l*dny*k sz*z ty*kny*kn*l *n*l*g**j*r*, j*bb *gy Kl*r...
Dobrev Klára Szombathelyen: az EU-s források jelentős része akár közvetlenül is az önkormányzatokhoz kerülhet
westend: T* m*t sz*psz?...
Zacher Gábornak változott a véleménye a vakcinákról
miki1950 : **r*p** sz*l*d*r*t*s. M*g *gy *ly*n h*ly* k*rm*ny n*ncs **r*p*b...
Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül kapnak vakcinákat az EU-tól