NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Tényleg marihuána burjánzik a szombathelyi Király utcában?

Egy olvasói fotó és levél nyomán megkérdeztük a rendőrséget is.

Egy olvasói levél alapján mentünk ki Szombathelyen a Király utca egyik belső udvarába, ahol a rózsabokor mellett egy közel két méteres, makk egészséges kendertő kacsingatott ránk kacéran.

A levél írója egy mobiltelefonos appal utána is nézett, pontosan milyen növényt talált, a megfejtés pedig

"cannabis sativa."

A megbotránkozást keltő növény utat tör a gazban
fotó: Kiss Tamás

Olvasónk rendkívül felháborítónak tartja, hogy valaki ennyire szemérmetlenül, közterületen termeszti a kábítószert, és nem szeretné szó nélkül hagyni ezt.

Mit mond a rendőrség?

Olvasónk levelében arra is kitér, hogy be fogja jelenteni a növényt a hatóságoknak.

A Vas megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy hozzájuk egyelőre nem érkezett ilyen bejelentés. Ha érkezik, minden esetben megvizsgálják az ilyen ügyeket.

Cser Zsófia hozzátette: gyakran csak vicceskedésből szórja el valaki a vadkender magját, minden bizonnyal most is csak ennyi történhetett.

Amit tudni kell a vadkenderről

Igen, a cannabis, ha értő és gondos kezek közt cseperedik fel, többek között kábítószer készítéséhez is fel lehet használni.

De a hangsúly itt az értő, gondos kezeken van.

Részben épp a sajtó és média pontatlansága miatt rengeteg ember fejében összemosódnak a nevek és fogalmak, pedig sem a kender fajtája, sem a gondozás módja nem elhanyagolható tényező abban, hogy drogot kapunk-e, vagy egy teljesen ártalmatlan növényt.

A vadkender számára nagyon kedvező kis hazánk éghajlata. Aki falun él, vagy ott nőtt fel, biztosan látott már ilyen növényt százával, ezrével zöldülni az út széli árkokban, vagy a kukoricás árnyékában.

Ahogy neve is sugallja, a vadkender szaporodásához és növekedéséhez nincs szükség semmiféle emberi beavatkozásra.

Ha ilyet látunk, 99,99 százalékban biztosak lehetünk abban, hogy azt nem szándékosan tette oda valaki.

A vadkender rendkívül alacsony THC (ez a marihuánában található pszichoaktív hatóanyag) tartalma miatt gyakorlatilag alkalmatlan arra, hogy kábítószerként hasznosítsák.

A kenderből készült táskák és ruhák egyre népszerűbbek, mivel előállításuk teljesen környezetbarát
fotó: nepali.shop

Rostban gazdag szára miatt ellenben széles körben hasznosítják ipari célokra, a textilgyártásban is egyre népszerűbb, egy másik, CBD nevű hatóanyaga miatt (ami egyáltalán nem pszichoaktív) pedig a gyógyászatban is egyre nagyobb teret hódít.

Deviszont

Vele ellentétben az indiai kender, vagy más néven nemesített kender THC tartalma elegendő ahhoz, hogy cigibe vagy pipába töltve, esetleg ételbe sütve bódulatot okozzon.

Ehhez viszont nem elég, ha elszórunk pár magot a ház tövében és várjuk a raszta csodát. Az indiai kender rendkívül sok gondoskodást és speciális körülményeket igényel, mivel trópusi éghajlaton őshonos.

És hogy ne maradjunk példa nélkül, idézném egy múlt heti cikkünket,

07.28. 08:38

Drogfarmot találhattak a rendőrök Szombathelyen, egy üzemi csarnokban

/ sokkoló 2 hsz. /
Tucatnyi rendőrautó érkezett hétfőn délelőtt egy szombathelyi csarnoképülethez és a környező utcákban is a készenléti rendőrség rendőrei álltak.
ami rávilágít arra, hogy a feketepiaci forgalmazásra szánt marihuána termesztése felkészültséget, jártasságot és infrastruktúrát igényel.

Balra vadkender, jobbra indiai kender
fotó: bigskybotanicals.com

Kinézetük alapján is viszonylag könnyű megkülönböztetni őket. A vadkender karcsú és magas, levelei keskenyek és terebélyesek, színe élénkzöld.

Az indiai kender alacsonyabb és zömökebb, levelei kisebbek és teltebbek, színe fakóbb és sűrűn hozza a virágokat.

A szándékosság persze a vadkender esetében sem kizárt

Éppen az általános tájékozatlanság miatt sokan a vadkender magját is elültetik, gondozzák is, ahogy tőlük telik, a végén pedig – természetesen szakszerűtlenül – leszüretelik, elszívják és nem értik, hogy hol marad a varázslat.

A tájékozatlanságnak azonban komolyabb következményei is lehetnek. A kender széleskörű ipari felhasználásával párhuzamosan a rendőrség is gyakorta száll rá olyanokra, akik engedéllyel termesztik a haszonnövényt.

Dunát lehet rekeszteni olyan lakossági bejelentésekből, amik marihuánáról és drogtermesztőkről szólnak, a rendőrségnek pedig ilyenkor kötelessége utána nézni az ügynek. Ez aztán rettentő sok kellemetlenséget okoz a mezőgazdászoknak és kenderiparosoknak.

Kapcsolódó

07.28. 08:38

Drogfarmot találhattak a rendőrök Szombathelyen, egy üzemi csarnokban

/ sokkoló 2 hsz. /
Tucatnyi rendőrautó érkezett hétfőn délelőtt egy szombathelyi csarnoképülethez és a környező utcákban is a készenléti rendőrség rendőrei álltak.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: V*ry pr*m*t*v*!...
Több mint 4 milliós büntetést kapott Jakab Péter, mert egy zsák krumplit akart adni Orbán Viktornak
miki1950 : *z * k*rm*ny *rr*l h*r*s, h*gy m*nd*nt *r*b*l, sz*nkc**kk*l *k*r...
Elrettentő összegű bírságot javasolnak azoknak, akik nem viselnek maszkot a boltokban
lojalista: M*nd*gy *s,*z * l*ny*g,h*gy r*tt*gj v*l*m*t*l,*s v*l*k*t v*l*k*k...
Bakondi forever: a feltorlódott migránsok komoly veszélyt jelentenek
eheti: H*v* 500 br*tt**rt l*h*tn* *nn*l j*bb *s. * h*r*kb*n m*g *z*r...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
lojalista: *z*rt n*m h*sz*m,h*gy * m*nt*s t*bb*t t*d,m*nt *gy v*gz*s *rv*s ...
Nem győzi a mentőszolgálat a tesztelést, orvostanhallgatókat vonnak be