NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Homályos foltok helyett: útikalauz a karácsonyi fotókhoz

Hogyan tudjuk emlékezetesen megörökíteni a szeretetünk ünnepét? Mondunk hatékonyságnövelő tippeket, amikkel ki tudjuk küszöbölni a tipikus hibákat. És még néhány mást is.

Az ünnepek, különösen a karácsony mindig témákban gazdag táptalaja a fényképezőgép-kattogtatásnak, ilyenkor megszaporodnak a vakuvillanások, és gyakran még az a családtag is valamilyen kompaktot lóbál a kezében, aki eddig még sosem tette - talán mert épp friss ajándékként vette azt a keze ügyébe. Tavaly ugyanekkortájt bemutattunk egy rakás kínos karácsonyi fotót, most itt az ideje, hogy tanácsokat is adjunk ahhoz, hogy a fotóalbum későbbi visszanézegetésekor ne a fejünk főjön, hanem a mellünk dagadjon.

1. Növeljük meg a zársebességet!

Vitathatatlanul az első szabályként kell említenünk, hiszen ebből származik a leggyakoribb hiba: az elmosott, homályos felvételek. Ezek abból adódnak, hogy a fényképezőgép úgymond túl sokáig mereszti a szemét az adott témára (még ha mi úgy is érzékeljük, hogy egy pillanat alatt csattant el). A legtöbb gépen "S" betűvel jelzik a zársebesség módot, nos, nekünk erre kell átállnunk, és lehetőleg 1/80 fölött tartanunk azt. Ha így teszünk, jó eséllyel éles képeket kapunk - már ha éppen nem az almás pitéért százhúsz kilométer per órával szaladgáló nagyit akarjuk megörökíteni.

Elkerülendő, és elkerülhető
fotó: kieffers.name

2. Sorozatfelvétel mód, fél győzelem

Az éppen pislogó, ezért a végeredményen lehunyt szemű szereplőkön utólag jókat derülhetünk ugyan, de lehet, hogy a kép alanya meg elsírja magát. A megoldás az ebből adódó végzetes családi viszályok elkerülésére: a gyors sorozatfelvétel. Ez azért ideális, mert ha lesz is egy-két hiba, ötből biztosan lesz legalább egy jó kép.

3. Mondj nemet a pózokra!

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor egy lencse láttán a kedves családtag bealkalmaz egy reklámokból ellesett fogpasztavigyort, és olyan testtartásba veti magát, amibe még sosem helyezkedett. Ha ilyet látunk, udvariasan eresszük le derékig a fényképezőgépet, és magyarázzuk el, hogy ez csak nevetség tárgyává teheti a kép alanyát. Közöljük bátran, hogy bízzák csak ránk, mikor sütjük el a gépet.

fotó:

4. Figyelj a fehéregyensúlyra!

Nem ismerős a fogalom? Semmi baj, segítünk. Biztosan mindenki találkozott már olyan fotókkal, ahol a fehér tárgyak is megsárgultak - ez általában azért van, mert mesterséges fények alatt lövöldözünk. Na de hogy javítsuk ezt ki? Hát a fehéregyensúly ( white balance ) megfelelő beállításával: keressük ezt meg a gépen ezt a lehetőséget, és ha nem értjük a többi jelzést, akkor egyszerűen mindegyiket próbálgassuk végig (lehetőleg még szenteste előtt), hogy végül a tökéletes színezetű képet kapjuk.

5. Vedd kukkolóra a figurát!

A helyzet az, hogy a legjobb fotók közé általában azok tartoznak, amin a lefényképezett ember nem feltétlenül tudja, hogy fényképezik. Sokkal életszerűbb, kevésbé mesterkéltképek lesznek a felvételeink, amik az évek múltán is képesek megpendíteni az érzelem húrjait - pontosan a kendőzetlen őszinteségük miatt. Bátran rejtsük el néha, ha fotózni készülünk, húzódjunk be a karácsonyfa mögé, lessünk ki az ajtófélfa mögül!

6. Fotózd az előkészületeket, a helyszínt is, és minden mást!

Mindig azok a holtunalmas arcok? Nem kell, hogy így legyen! Egy karácsonyi fotósorozat éppúgy egy sztorit mesél el, mint bármelyik másik. A sztorihoz pedig nem csak emberek tartoznak, hanem a díszlet is. Vegyük elő a gépet már az előkészületekkor, vigyük be a konyhába, helyezzük fókuszba a dekorációt! Sőt, amikor jönnek a rokonok, már akkor álljunk készenlétben, amikor a hóesésben leparkolják a kocsit. Lehet, hogy akad majd, aki lehülyéz, de ő tudja rosszul: utólag mindenki meg fogja neked köszönni.

fotó:

Kapcsolódó

2011.12.24. 17:55

Karácsonyi fotók, amiket sohasem akarsz magadról látni

/ könnyű 1 hsz. /
Az ünnep jó táptalaj a kínos felvételeknek, de ezek néhány egyszerű praktikával megelőzhetők.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szentkirályi: * pr*bl*m* v*l*d ,m*g * h*zz*d h*s*nl* b*g*t*kk*l v*n.*g*z t* b*...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés
okidoki: j*sk*01 t* sz*kt*d m*nd*n* h*gy gy*gysz*rr* n* t*lj*k * k*nn*...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés
iszek: *z *lt*n*,n*m *lt*n* *g*szs*g*gy*,n*m p*l*t*k** *ll*sf*gl*l*s k*...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés
lalika: M*, v*l*tl*n*l s*m*k*lt* *l H*nd* *r *z *NTSZ v*zsg*l*t r*km*gb*...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
elbandi: h*t h* * fl*t*n m*lt v*ln* * d*l*g, *kk*r * 31k-h*z h*zz*sz*m*lh...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés