NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Útfelújítás miatt kocsival csapatnak az egyik sétányon Kőszegen, az arra járóknak úgy kell félreugraniuk az útból

Hiába a behajtani tilos tábla, sokakat nem érdekel és áthajtanak az Ottlik Géza sétányon, ami így még ramatyabb állapotba kerül.

Egy olvasónk kereste fel szerkesztőségünket nemrég egy nem éppen mindennapi probléma kapcsán. Mint írja, a kőszegi Kiss János utcában már két hónapja útfelújítási munkálatok zajlanak, ami kicsit felborította sokak mindennapi rutinján. Ezért pedig néhányan úgy gondolták, hogy simán belefér az, ha kerülőút gyanánt autóval végigcsapatnak az utca végén található sétányon.

Mindezt persze úgy, hogy a sétánynál tábla is jelzi, mindkét irányból gépkocsival behajtani tilos. Olvasónk azt írja, hogy a sétányon áthajtó autósok miatt az arra sétáló anyukáknak elég gyakran a fák közé kell ugraniuk gyermekeikkel azért, hogy elkerüljék a baleseteket. Ráadásul elvileg a sétány már nincs túl jó állapotban, ezzel pedig csak még jobban tönkre teszik.

A levél kapcsán felkerestük Kőszeg polgármesterét, Básthy Bélát, hogy megkérdezzük, jelezték-e esetleg a lakók a városvezetés felé ezt a problémát. Illetve kíváncsiak voltunk arra is, hogy mire várható a Kiss János utca felújításának befejezése és arra is, hogy a városvezetés szerint mi lehetne a megoldás a sétányon autózók ellen.

Az önkormányzattól kapott válaszból az derül ki, hogy januárban adták át a munkaterületet a Kiss János utcában, hogy elkezdődhessen a közmű- és burkolat-felújítás. A járványhelyzettől függetlenül aztán márciusban meg is kezdődtek a munkálatok, a határidő pedig 2020 szeptembere. Mint írják, tavaly már elvégezték a megelőző ivó- és szennyvízhálózati munkálatokat és a felújításához kapcsolódó kisfeszültségű – távközlési – hálózatok átépítése, a földkábeles energiaellátás, a földgáz bekötővezetékek elzáróinak cseréje, valamint az új közvilágítási hálózat telepítése is hamarosan befejeződik.

Az Ottlik Géza sétány Kőszegen.
fotó: Olvasó

„A munkaterület május végéig egyes szakaszain ugyan korlátozottan, de alkalmas volt a lakossági gépjármű-közlekedésre. Ez a csapadékvíz-elvezetés és a burkolatépítés időtartama alatt június 2-től már nem lehetséges. A hulladékszállítás továbbra is közvetlenül az ingatlanok elől történik, ennek egyeztetése a szolgáltatóval megtörtént. A mentő és a tűzoltó az utcát szükség esetén meg tudja közelíteni, az egyeztetések itt is lezajlottak” – írták.

Az utcában pedig bár teljesen nem, de korlátozottan lehetett autóval közlekedni egészen május végéig. Június 2-án azonban elkezdik a csapadékvíz-elvezetés és a burkolatépítést, így egy ideig nem lesz engedélyezett kocsival közlekedni az utcában. A hulladékszállítás viszont továbbra is közvetlenül az ingatlanok elől történik, már egyeztetett a városvezetés a szolgáltatóval. Illetve a mentők és a tűzoltók is meg tudják közelíteni az utcát szükség esetén, az ezzel kapcsolatos egyeztetések is lezajlottak már.

Hivatalos lakossági bejelentés viszont nem érkezett az önkormányzathoz a parkon és a sétányon átautózók kapcsán. Mint írják, a Széchenyi parkban lévő keskeny sétány gépjárműközlekedésre műszakilag nem alkalmas, nem található megfelelő védőkorlát a patakparton és a szélessége sem elegendő. Erre az érintett szakaszon lakó autótulajdonosok figyelmét is felhívták még jóval azelőtt, hogy elkezdődtek volna a munkálatok. A szabálytalankodókkal kapcsolatban így tettenérés még nem történt, ami azt jelenti, hogy intézkedésre sem került sor.

Az önkormányzat még hozzátette azt is, hogy építkezés előtt még megkereste őket Dr. Nagy László, az EGYMI vezetője azzal a kéréssel, hogy az intézmény területén tegyék lehetővé az áthajtást. Viszont közben jött a koronavírus-járvány, így az ellátottak és lakók védelme érdekében ezt végül mégsem engedélyezésték.

Levelünk viszont elindított valamit, ugyanis megköszönte a városvezetés a bejelentésünket és azt ígérték, hogy felhívják a rendőrség és a közterület felügyelet figyelmét a jelenségre.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacsg: N*m *zt m*ndt*m, h*gy *z j*. Cs*k * t*nyt k*z*lt*m. *gy *pt*v*t,...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
miki1950 : *z v*l*b*n * l*tsz*t. * f*l*l*mb*n t*rt*s n*gy*n s*k*kn*k b*f*gj...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson
subi2: *gy *g*z* "*lr*tt*nt*" *t*l*t....
Földre dobta a maszkját, aztán verekedésre hívta az őt igazoltató rendőröket és katonákat
miki1950 : M*gy*r*rsz*g k*rm*ny*n*k *z n*m f*j. *z *ll*m* *d*k *tt*l m*g b*...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
kaulike: d* sz*r*nt*m *s v*dk*t v*zsg*lt*k, m*g *z *s *k* *rt* * b*r*ms*g...
Más orosz vakcinát teszteltek, mint ami forgalomba kerülhet