NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem lesz kész a Savaria Karneválra a Petőfi út

A kivitelező szerint szeptember közepéig érvényes az útbontási engedély, a városháza szerint már be kellett volna fejezni a munkát. Az útbontás közben aztán régészeti leleteket is találtak.

Ez utóbbi nem meglepő, hiszen a szakemberek régóta tudják

2008.08.04. 13:10

Savaria legnagyobb részét még nem ismerjük

/ kultúra gal. 4 hsz. 2 kapcs. /
Az ókori Savaria emlékeinek alig néhány százaléka került eddig napvilágra – mondja Sosztarics Ottó régész, aki jelenleg az Iseum-projekten dolgozik. De azt már így is tudjuk: a város sokszínű, vallási, kulturális központ volt.
, hogy a Petőfi út alatt római kori épületek, utak húzódnak, errefelé volt egykor az északi városfal is. Ráadásul a rómaiak a falakon kívül is építkeztek, jó példa erre az Iseum, amely a déli városfalon kívül állt, vagy a Paragvári utca környéke, ahol a Művészeti Szakközépiskola udvarán találtak régi sírokat.

Mindenütt lehet leletekre számítani

Vagyis, annak, aki Szombathely belvárosában vagy annak szélein mélyépítési munkákat tervez, készülnie kell arra, hogy leletekre bukkan. A régészeti feltárás kötelező is szinte mindenütt, hiszen Magyarország területén mindenütt lehet ókori vagy középkori nyomokra bukkanni. Példaként vegyük az autópálya-építéseket, ahol még a jelenlegi lakott területektől távol is régészek figyelik a munkagépek által kifordított kupacokat.

Ezért is furcsa, hogy a kivitelezők, megrendelők rendszerint a régészek lassúságát okolják, ha csúszik egy-egy munka befejezése. Most is hasonló történik, pedig egyszerűen annyit akartunk kideríteni, hogy a karneválra

2011.08.04. 15:11

Az istenek a körforgalomba költöznek – Karneváli előzetes

/ savaria karnevál 2011 1 hsz. 2 kapcs. /
Új helyszínek, istenszobrok, diadalív, sörtér, Néró álma. Néhány újítás az idei Savaria Karneválra, ami tulajdonképpen már a jövő héten elkezdődik.
járható lesz-e a szombathelyi belváros környéke.

Hiszen az állapotok – finoman fogalmazva – áldatlanok. Kezdjük a fő okkal, a Csaba utcai felüljáró építésével. Ugyanis le van zárva a körgyűrűről a Hunyadi út irányába vezető szakasz, így az autósoknak vagy teljesen körbe kell menniük a Körmendi úti körforgalom felé, vagy a Zanati utat használják. A tapasztalatok szerint a többség ez utóbbit választja, így komoly a torlódás.

Kész túlélőtúra

Most pedig még inkább, hiszen a Zanati úton félpályás útlezárás van, és a Petőfi utat is felbontották. Utóbbi a problémásabb terület, hiszen a rácsatlakozó utak – Szily J., Paragvári, Kiskar – is forgalmasak, ráadásul ideiglenesen megváltoztak a közlekedési szabályok, amit nem mindenki vesz figyelembe. Akár autóval, akár gyalogosan kész túlélőtúra átvészelni ezt a szakaszt.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jövő szerdán további útlezárásokra kell számítani a karnevál miatt. A karnevál időszaka egyébként is torlódásokkal teli, egyrészt a belvárosi lezárások, másrészt az idelátogató vendégek miatt. Most pedig a Zanati és Petőfi utak állapota tovább nehezíti majd a helyzetet, haladunk a totális káosz felé.

Az útépítések már jó egy hónapja elkezdődtek a Zanatin, a Petőfi utat pedig három hete bontották fel. Az ok: cserélik a gázvezetékeket, ezért kellenek a mély árkok és a szakaszos felbontás.

Sok engedély kell

És most érkeztünk el ahhoz a kérdéshez, aminek nyomán mi is elindultunk, nevezetesen, mikorra fejeződik be a munka és miért a hosszú ideig tartó útlezárás.

Először a forgalomkorlátozást kérő közműcégnél, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt-nél, pontosabban győri központjuknál érdeklődtünk. Ott viszont azt mondták, ők nem tudnak részletekkel szolgálni, forduljunk a szombathelyi üzemegységhez.

Megtettük, némi telefonálgatás után Szita József üzemegység-vezetőt értük el. Ő azt mondta, a munkát hosszú tervezgetés és engedélykérések sora előzi meg. Vagyis, csak akkor tudják elkezdeni, ha minden terv és engedély a birtokukban van. Ez a folyamat és a közbeszerzési eljárások bonyolultsága miatt kezdték akkor az útfelbontásokat, amikor. Hivatkozott azért az időjárásra is, való igaz, az utóbbi hetekben nem szűkölködtünk esőben.

Meddig is érvényes az engedély?

De hozzátette, ezeket a munkákat szeptember 15-ig mindenképpen be kell fejezni, ez központi előírás. Azt mondta, a Zanati út készen lesz a karneválra, igaz, nem véglegesen, hiszen néhány hónap múlva ott teljesen felújítják a burkolatot. De addig is járható lesz. Más a helyzet a Petőfi úttal, ott a karnevál alatt tartanak még a munkák, de igyekeznek biztosítani a közlekedési lehetőségeket. Végül megjegyezte, az útfelbontási engedélyt az önkormányzat adja ki, és az jelenleg is érvényes.

Még javában dolgoznak
fotó: Nagy Zoli

Nos, ez az, amit az önkormányzatnál másképpen tudnak. A városháza sajtóirodája kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy az általuk kiadott útfelbontási engedély július 17-től augusztus 9-ig volt érvényben. És mivel még mindig fel vannak bontva az utak, az önkormányzat rövidesen intézkedik, hogy állítsák helyre a normális közlekedési viszonyokat.

Itt tartottunk, amikor néhány óra múlva újabb infó jött a városházáról, miszerint azért csúszik a munka, mert a Petőfi úton, az Apeh-székház mellett római kori leleteket találtak, és jelenleg a régészek dolgoznak a területen.

A legkevésbé ismert területe Savariának

Irány tehát a Savaria Múzeum, ahol dr. Kiss Péter régészeti projektvezető annyit mondott, gyors ütemben zajlik a munka, a régészek a helyszínen vannak, de ők csak azt tudják vizsgálni, ami a felszínen van, tehát csak a megbontott szakaszokat. Javasolta, keressük meg a helyszínen a munkavezetőt.

Itt bukkantak a leletekre
fotó: Nagy Zoli

Megtettük. Mladoniczki Réka régész azt mondta, római kori falakat és csatornarészleteket találtak, ami nem meglepő, hiszen ezen a részen húzódott a városfal. Találtak egy észak-déli irányú utat, mellette egy épület sarkát, aminek még a padlószintje is napvilágra került. És előbukkantak kelet-nyugat irányú csatornák is, ami azért jelentős, mert így már biztos, hogy a rómaiak is az utak alá építették a csatornákat.

A terület egyébként az ókori Savariának az a része, amelyről a legkevesebbet tudnak, ezért fontosak a leletek. Sajnos, a leletek sorsa szomorú – mondta -, mert a helyszínen nincs lehetőség a bemutatásukra. A csatornarészletet visszatemetik, nagyon rossz állapotban van. A többit pedig felszedték, a múzeumba szállítják, és akkor használják fel, ha római kori utat akarnak restaurálni.

Hol csattan az ostor?

Hozzátette, biztosak abban, hogy további leleteket találnak, arra is van esély, hogy sírokra bukkanjanak, éppúgy, mint a Paragvári út alatt, hiszen a rómaiak a városfalon kívül temetkeztek.

Egykori épületet is találtak
fotó: Nagy Zoli

Feltettük a kérdést, hogy valóban a régészek miatt csúszik-e a munka. Azt mondta, a régészek nagyon rugalmasak, ha időben értesítik őket, ők nem okoznak késedelmet, párhuzamosan dolgoznak a munkásokkal. De ha későn kapnak információt, akkor valóban húzódik a dolog, így történt például a Rákóczi utcában, az Iseum

2011.08.12. 23:14

Szombathely megfogta az Istennő lábát – Ma avatták az Iseumot

/ közélet gal. 24 hsz. 2 kapcs. /
Éveket vártunk rá, most végre kész. Az üveges múzeumépület már látogatható, bár a hat plusz két oszlopos, korinthoszi stílusú Isis szentély még zárva tart, és az állandó kiállítás is tavaszig várat magára.
előtt is.

Hozzátette, a megrendelők és a kivitelezők jól tudják, hogy a területen várhatóak leletek, de nem csak a régészeket értesítik későn, a saját döntéseiket is késve hozzák meg. A precíz és gyors munka lényege az állandó egyeztetés, de ennek a legfelsőbb szintektől kellene jól működnie.

Szóval, az illetékesek egymásra mutogatnak, látható, hogy a megrendelő és a kivitelező még a kiadott engedély időtartamában sem ért egyet. Az ostor pedig a régészeken csattan, akik egyébként csupán a történelmi értékek megmentésén dolgoznak.

Kapcsolódó

2011.08.12. 23:14

Szombathely megfogta az Istennő lábát – Ma avatták az Iseumot

/ közélet gal. 24 hsz. 2 kapcs. /
Éveket vártunk rá, most végre kész. Az üveges múzeumépület már látogatható, bár a hat plusz két oszlopos, korinthoszi stílusú Isis szentély még zárva tart, és az állandó kiállítás is tavaszig várat magára.

2011.08.04. 15:11

Az istenek a körforgalomba költöznek – Karneváli előzetes

/ savaria karnevál 2011 1 hsz. 2 kapcs. /
Új helyszínek, istenszobrok, diadalív, sörtér, Néró álma. Néhány újítás az idei Savaria Karneválra, ami tulajdonképpen már a jövő héten elkezdődik.

2010.08.09. 22:24

Cserga: „Az idegenvezető sokat beszél, de semmihez sem ért”

/ életmód gal. 3 hsz. 1 kapcs. /
Már a rómaiak is építettek elkerülő utat, a középkorban mindent elhagyott tárgyat összeszedtek, kétszáz éve pedig a műkincstolvajok szállták meg a várost. Varga Péterrel, Csergával, a szombathelyi Romkertben sétáltunk egy jót.

2008.08.04. 13:10

Savaria legnagyobb részét még nem ismerjük

/ kultúra gal. 4 hsz. 2 kapcs. /
Az ókori Savaria emlékeinek alig néhány százaléka került eddig napvilágra – mondja Sosztarics Ottó régész, aki jelenleg az Iseum-projekten dolgozik. De azt már így is tudjuk: a város sokszínű, vallási, kulturális központ volt.

2008.07.03. 15:30

Mithras-szentélyt találtak a Magellán Centernél

/ kultúra gal. /
„Felbecsülhetetlen értékű leletek” – mondja a megyei múzeumigazgató, miközben az ásatást nézzük. Kiderült, igazi kincsek rejtőztek az egykori ÉDÁSZ székház alatt.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: M*jd h* * v*r*s * k**s* *d*k*t , f*j*nk*nt + 5*ft s*rcc*l p*t*l...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
Igaz: *z *nd**n r*z*rv*t*m*k*t m*r f*lsz*b*d*t*tt*k ? V*gy *k m*g m*nd...
76 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort - Szombathelyi visszaemlékezések
Igaz: V*nd*gl*t*s*s*k t*nt*tt*k M*ll*rc* sz*g*t*n - * k*rl*t*z*s*k *ll...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
nemazert: H* b*v*nt*k f*d*z*tk*nt * k*s*bb *l*d*tt *ng*tl*t *s * m*gv*s*r*...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében
Igaz: +1 +1 +1 ..........
Podcast – Miért fogadja el a társadalom jó része a mindent átszövő korrupciót?