NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Választás 2014

Elkezdődött az utazó szavazatok összeszámlása

Ma délután eldől, hogy lesz-e újabb kétharmada a Fidesznek.

Ma reggel nyolc órakor elkezdődött a a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak kiadása a Nemzeti Választási Irodában. Az ún, utazó szavazatokat az egyéni választókerületi bizottságok elnökei vették át, és hazaszállítják azokat.

A szavazatokat ugyanis belekeverik a korában leadottak közé, ehhez választókerületenként egy urnát érintetlenül hagytak vasárnap este. Az összekeverés után aztán megszámolják őket, majd az adatok összesítése után a Nemzeti Választási Bizottság kihirdeti a választások végeredményét, ez a délutáni órákban várható.

Elkezdődött az utazó szavazatok számolása
fotó: Mudra László - Origo
Az utazó szavazatok most azt dönthetik el, hogy ismét meglesz-e a Fidesz kétharmada. Jelenleg 15 ún. billegő választókerület van. Ezekben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közti különbség kisebb, mint ahogy szavazat kiértékelése még hátravan.

Elemzők szerint reális esélye az eredmény megfordítására az MSZP-s Kunhalmi Ágnesnek van a Budapest 15. választókerületben, ő 22 szavazattal van a Fidesz jelöltje mögött, és ott még 2000 szavazat várértékelésre.

Ha Kunhalmi fordít, a Fidesz képviselőinek száma 133-ról 132-re, azaz éppen a kétharmados arány alá csökken, ám ez még ben jelenti egyértelműen a kétharmad elveszítését. Ebben az esetben ugyanis a Fidesz kompenzációs listájára több szavazat érkezik, matematikailag lehetséges, hogy a kormánypárt onnan kap újabb mandátumot.

A szavazatok szállítása és kiértékelése szigorú biztonsági ellenőrzés mellett történik, Budapesten jelen van az EBESZ megfigyelője is.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *m*g *kk*r* *g*ny v*n * k*tl*z*t*rr* *s t*m*g*s*n v*s*r*lj* f*l ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
fgzb: V*lsz*g * g*m* *nny*r* n*m dr*g* * v*l*gp**c*n, d* t*nyl*g m*g*l...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: H*t *z*z, h*gy v*n r*l* f*g*lm*m!...
Köszöntjük Szombathely újszülötteit, köztük Dánielt és Tesszát, a legifjabb ikerpárt
fgzb: D* t*l*n n*m *s *ly*n n*gy b*j......
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
lojalista: D* h*gy *l* t*m*ssz*m *z *g*z*m*t,*tt v*n * v*k* l**r*s*.*g*n v*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között