NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Idén plusz 94 millió, jövőre 240 millió forint támogatást kérne a szombathelyi uszoda, de nem kapja meg

A jelen helyzetben ekkora összegek kifizetésére nincs módja az önkormányzatnak.

Még május végén, a járvány első hullámában írtunk arról

2020.05.26. 11:12

Továbbra is függőben az uszoda 200 milliós hiánya, ami lehet, hogy már nem is lesz annyi

/ közélet 11 hsz. /
Nemény András polgármester a veszélyhelyzet utánra halasztotta a döntést.
, hogy mintegy 200 millió forint hiánnyal számol a szombathelyi fedett uszoda. Ez egy városházi dokumentumból derült ki, és az is, hogy a veszélyhelyzet miatt a közgyűlési döntési jogokat gyakorló Nemény András polgármester nem foglalt állást az veszteség ügyében.

Egészen pontosan azért nem, mert májusban nem lehetett tudni, mennyi ideig kell zárva lennie az uszodának, így azt sem, mekkora tényleges költségekkel és bevételekkel kell számolniuk az év végén.

Négy hónapig volt nyitva a lakosságnak az uszoda

Azóta viszont gyakorlatilag eltelt az év, ismét veszélyhelyzet van. A Vasivíz Zrt-től megtudtuk, hogy a fedett uszoda március 15-én zárt be a járvány miatt. Július 6-án kinyitott, egészen november 10-ig látogatható volt a lakosság számára is.

fotó: Mészáros Zsolt

November 10-én, az újabb veszélyhelyzetet elrendelő kormányhatározat alapján zárt be az uszoda, a lakosság nem látogathatja, de most a versenyengedéllyel rendelkező sportolók tarthatnak ott edzést.

Az előre kiszámolt 200 milliós veszteség szinte pontosan be is jött, legalábbis a város hivatalos oldalán, a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések közé feltöltött dokumentum szerint. Az adatok szerint idén 194 milliós veszteséggel kell számolnia az uszodának.

Mivel az önkormányzat az idei költségvetésben elkülönített 100 millió forintot az uszoda veszteségpótlására, ezért idén 94 millió forint lesz az uszoda hiánya.

Jövőre még nagyobb hiányt várnak

Az anyag viszont azt is tartalmazza, hogy a polgármester (mint a veszélyhelyzetben döntési joggal rendelkező) nem járult hozzá a plusz 94 millió kifizetéséhez, azt az uszodát működtető Vasivíz Zrt-nek kell megoldania. Az előre tervezett 100 milliós veszteségpótlást viszont megkapják.

fotó: Mészáros Zsolt

Az anyagban szerepel az uszoda jövő évi üzleti terve is. Természetesen abban is vannak homályos foltok, de azt várják, hogy a jövő évi veszteség 240 millió forint lesz. Az önkormányzattól azt kérik, hogy a város 2021-es költségvetésben tegyék félre ezt az összeget.

A polgármester viszont úgy döntött, hogy a jelenlegi helyzetben az önkormányzat nem tehet ilyen ígéretet, és felkérte a Vasivíz vezérigazgatóját, tegyen meg minden szükséges intézkedést a hiány csökkentése érdekében.

Idén májusban az is felmerült

2020.05.26. 11:12

Továbbra is függőben az uszoda 200 milliós hiánya, ami lehet, hogy már nem is lesz annyi

/ közélet 11 hsz. /
Nemény András polgármester a veszélyhelyzet utánra halasztotta a döntést.
, hogy az uszoda működtetését a SZOVA átveszi a Vasivíz-től. A SZOVA pedig városüzemeltető és vagyongazdálkodó cégként könnyebben megoldhatja az uszoda működtetésének problémáit.

A polgármester ezt a döntést is elhalasztotta azzal, hogy erről a veszélyhelyzet megszűnése után, a jövő évi költségvetés ismeretében döntsön a városi közgyűlés.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget