NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Rengeteg homályos részlettel indul a 2,2 milliárdos szombathelyi uszodafelújítás

Sablonos, semmitmondó válaszok kérdéseinkre, tisztázatlan részletek, pedig két hét múlva indul az építkezés.

2,2 milliárd forintból újítják fel és bővítik ki a szombathelyi uszodát - írtuk már többször először tavaly szeptemberben

2014.09.30. 18:22

Új medencét építenek a szombathelyi uszodához 2.2 milliárdból

/ közélet 5 hsz. /
A 33 meteres medencét a sportolók használhatják majd, a közönség megkapja a mostanit.
. A történet azóta egyre bonyolultabb, legutóbb a szombathelyi MSZP sajtótájékoztatón sorolta aggályait
2015.10.06. 16:35

"Tragédia, ami a szombathelyi uszoda felújítása körül zajlik"

/ közélet 8 hsz. /
Kézi vezérlésről, átláthatatlanságról, jogszabálysértésekről beszéltek, Lazáry Viktor cége is szóba került. A beruházást irányító Avus egyesület is reagált.
, amit az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) közleményben
2015.10.07. 10:00

Az AVUS visszautasítja az uszoda felújításával kapcsolatos vádakat

/ vélemény /
Az egyesület közleményt adott ki a tegnapi, baloldali sajtótájékoztatóra reagálva.
próbált eloszlatni és cáfolni.

Novemberben kezdődik, de nem tudni, ki irányítja

Október közepe van, két hét van novemberig, amikor a hírek szerint a felújítás miatt bezár az uszoda

2015.09.16. 11:19

Figyelem! Novemberben bezár a szombathelyi uszoda

/ aktuál 2 hsz. /
Lecserélik a tetőszerkezetet, fejlesztik a gépházat, és kialakítanak egy 33 méteres új medencét is.
. Tehát a munkát el kellene kezdeni, de senki sem tudja, ki lesz a kivitelező, kinek fizetik ki érte a sokszázmillió forintot. Egy múlt heti MSZP-s sajtótájékoztatón
2015.10.06. 16:35

"Tragédia, ami a szombathelyi uszoda felújítása körül zajlik"

/ közélet 8 hsz. /
Kézi vezérlésről, átláthatatlanságról, jogszabálysértésekről beszéltek, Lazáry Viktor cége is szóba került. A beruházást irányító Avus egyesület is reagált.
sorolták el a legégetőbb aggályokat, köztük volt ez is.

Ilyen lesz az uszoda
fotó: Gáspár Mérnöki Iroda

De ennél is fontosabb, hogy a baloldal szerint - és úgy tűnik, ezt részben a városvezetés is elfogadta - a legnagyobb gond azzal lehet, hogy az egyesület elnöke, Juhász Tibor egyszemélyben dönthet mindenről. A szeptemberi közgyűlésen Juhász azt mondta, az egyesületnek elnöksége van, és ők hozzák a döntéseket. Ám később kiderült, az elnökséget már szeptember elején feloszlatták.

Ezt lapunknak adott válaszában Juhász Tibor azzal indokolta, hogy a háromtagú elnökség nehezen és lassan tudna csak reagálni a napi döntéseket igénylő ügyekre, és ezért kellett mindent az elnöknek átvennie. (Juhász kérdéseinkre adott válaszait szó szerint olvashatják cikkünk végén lévő keretben.)

Közpénzből építik - nem dönthetnek csak úgy!

Jelenleg a küldöttgyűlés a legmagasabb szintű döntéshozó testület az AVUS-nál, amit viszont sokáig nem hívtak össze. Ma, azaz hétfőn ülnek össze. Ez azért fontos, mert a küldöttgyűlés választhatja meg az új felügyelőbizottságot. A közgyűlés ugyanis határozott hozott arról, hogy addig nem fizetik ki a 700 milliós önrészt, amíg nem működik az új felügyelőbizottság. Azt is kikötötték, hogy a bizottságban két helyet képviselők töltsenek be, delegálták is Kántás Zoltánt (Fidesz), aki civilben az uszoda vezetője, és Tóth Kálmánt (baloldali frakció).

És ilyen
fotó: Gáspár Mérnöki Iroda

A következő aggály, ugyanis a finanszírozásnál merült fel. Az AVUS 1,5 milliárdot nyert a TAO-pályázaton (részletes történetet lásd lejjebb, keretben), és ehhez a már említett 700 milliót tesz hozzá önrészként az önkormányzat. Ez utóbbit sem a város költségvetéséből, tavaly jelentette be Hende Csaba, hogy ezt a pénzt (plusz a tervezéshez és az építési engedélyhez szükséges összeget a kormány, pontosabban a belügyminisztérium adja céltámogatásként.)

Emiatt a 700 millió miatt szólalt fel a baloldal a közgyűlésben és sajtótájékoztatóikon. Ez a 700 millió (ahogyan az 1,5 milliárdos TAO-támogatás is) közpénznek számít, tehát az önkormányzat felelőssége, hogy szabályosan és ésszerűen költsék el azt. Ezt nem látták biztosítottnak.

Meddig tart az önkormányzat felelőssége?

A szeptemberi közgyűlésen

2015.09.16. 08:34

A pénzköltés közgyűlése volt Szombathelyen

/ közélet 10 hsz. 2 kapcs. /
Milliárdokról beszéltek, milliókat adtak ide-oda. De még a Csótó szigetén tomboló hormonokról is szó volt.
Molnár Miklós, pénzügyekért felelős alpolgármester azt mondta, az önkormányzatnak ezzel a 700 millióval kell elszámolnia, egyébként ő szeretné távol tartani magát az AVUS ügyeitől. A baloldal szerint viszont a városnak ennél nagyobb felelőssége van, hiszen egy olyan létesítményről van szó, ami városi feladatokat lát el, és közpénzekből építik.

Így néz ki most az uszoda
fotó: Vágvölgyi Bálint

Juhász Tibor a közgyűlés előtt, és a nekünk küldött levelében is azt hangsúlyozta, hogy minden, a város által kért ellenőrzést elfogadnak, és betartják a TAO-pályázatok kezelésére vonatkozó szabályokat. Azt viszont eddig nem sikerült megtudni, hogy ki, vagy melyik cég irányítja a beruházást, hiszen az AVUS küldöttei sem szakemberek, társadalmi munkában látják el feladatukat.

Több helyről is olyan információt kaptunk, hogy egy budapesti céggel már komoly tárgyalások folynak, aki már dolgozott is az AVUS-sal, hiszen a kivitelezési tervek már szeptember elején elkészültek, és jogerős az építési engedély is. Juhász viszont levelében cáfolta, hogy bármilyen közreműködő szervezetet kiválasztottak volna.

Lazáry cége kapja a 60-70 milliót?

Itt jön a képbe Lazáry Viktor és új cége, a VDW Mentor Projektfejlesztő Kft., aminek a volt fideszes alpolgármester az egyedüli tulajdonosa. A baloldal az említett sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Lazáry korábban a sporttal is foglalkozott alpolgármesterként, és az utóbbi időben többször látták tárgyalni Juhász Tiborral.

És így
fotó: Vágvölgyi Bálint

Lazáry cégének egyetlen tevékenysége van: üzletvitel és egyéb vezetési tanácsadás. A feltételezések szerint ezt a céget bízhatják meg a generálkivitelezéssel, ami a számítások szerint 60-70 milliós bevételt jelenthet nekik. Egy közbeszerzésekre rálátó informátorunk szerint egy 2,2 milliárdos beruházás túl nagy falat ahhoz, hogy helyi cég arassa le a hasznot, ezt ennél magasabb helyről osztják ki. Arra viszont van esély, hogy akár egy, a politikából távozott egykori

harcostárs

végkielégítésként 60-70 milliót kaszáljon rajta.

Az említett baloldali sajtótájékoztatón azt is megfogalmazták, hogy a városnak van két olyan, saját tulajdonú cége, amik alkalmasak lennének erre a feladatra, de valamilyen okból nem kerültek képbe. Az egyik a SZOVA, ahol komplett szakértő gárda dolgozik, a másik a Városfejlesztési Kft., amit kimondottan ilyen célokra hoztak létre. Czeglédy Csaba szerint az a bizonyos 60-70 millió jól jönne egy önkormányzati cégnek is.

Majd a közbeszerzésen kiderül?

Ahogyan írtuk már, Juhász szerint még nem választottak ki egy közreműködőt sem, az AVUS honlapján , a hirdetmények között már megjelent a közbeszerzési kiírás a műszaki ellenőrzésre, illetve a teljes beruházás lebonyolítására. A pályázatokat október 31-ig várják.

Az MSZP sokat emlegetett sajtótájékoztatója
fotó: Vágvölgyi Bálint

Hol úsznak, hol gyógyulnak?

De a fentieken túl is vannak még tisztázatlan részletek. Az egyik, hogy a sportolók és az úszásoktatásban résztvevő gyerekek a felújítás alatt hol kapnak majd lehetőséget. Juhász Tibor válasza szerint buszokkal szállítják majd őket Szentgotthárdra és Celldömölkre, ehhez az egyesületnek megvan az ehhez szükséges autóbusza.

Úgy tudjuk, korábban felmerült az is, hogy a Vasivíz Zrt. kezelésében lévő, szabadtéri termálfürdőt fedik be, olyan 100 milliós költséggel, és ezt a feladatot a SZOVÁ-ra akarták bízni. A költségeket szintén TAO-pályázatból szerették volna fedezni. De ez a megoldás a felmerülő sok nehézség miatt kiesett. Így marad a buszoztatás.

De van egy nappali kórház is az uszodában, ami szervezetileg a Markusovszky kórházhoz tartozik, itt a járóbetegek fizikoterápiás és rehabilitációs kezelését végzik, az uszoda adottságaira és a termálvízre alapozva. Korábbi cikkünkben írtuk

2015.10.12. 13:22

Mi lesz a szombathelyi Nappali Kórházzal?

/ közélet 2 hsz. 1 kapcs. /
Az uszodát a felújítás és bővítés miatt bezárják, így a bejárós kezeléseket is el kell költöztetni. De hová járhatnak eztán a betegek? Utánakérdeztünk.
, hogy a kórház nem válaszolt kérdéseinkre, mert külön sajtótájékoztatót tartanak majd, a kórházakat működtető, Állami Egészségügyi Ellátó Központ annyit közölt, hogy a nappali kórház a Markusovszky kórházban működik majd.

Kié is lesz a felújított és kibővített uszoda?

Aggályokat vetnek fel az új uszoda tulajdoni viszonyai is. A baloldali sajtótájékoztatón hangsúlyozták, az uszoda jelenleg 186 milliót ér, a 2,2 milliárdos felújítással ez az érték a sokszorosára nő. A TAO-támogatással így az AVUS szerez többségi tulajdont a létesítményben, ami az egyesület fentebb részletezett döntési gyakorlata miatt is aggályos.

Molnár Miklós szeretné távol tartani az önkormányzatot
fotó: Vágvölgyi Bálint

Juhász Tibor kérdésünkre azt írta, minden olyan megoldást elfogadnak, ami megfelel a TAO-támogatás követelményeinek, és úgy tudja, jelenleg az önkormányzat a Vasivíz Zrt-vel, az uszoda jelenlegi tulajdonosával egyeztet. Felhívtuk a Vasivíz Zrt-t, ahol Lendvai Ferenccel, a cég marketingesével beszéltünk. A név nem elírás, a közgyűlés fideszes frakcióvezetőjéről, tanácsnokról van szó.

Ő azt mondta, a közgyűlésnek van erről is egy határozata, de azt nem találtuk meg a városháza honlapján. Ettől még lehet, hiszen a zárt ülésen hozott határozatok nem nyilvánosak, ezért a sajtóirodán keresztül feltettük kérdéseinket a városvezetésnek, választ azonban bő egy hét alatt sem kaptunk.

A beruházás története

Tavaly szeptemberben jelentette be Hende Csaba, hogy 2,2 milliárd forintból új medence épül az uszodában, ezért bővítik az épületet és fel is újítják az egészet. Mindezt az önkormányzati választási kampány hajrájában, ekkor még csak a TAO-alapról volt szó. (TAO: a vállalkozások által a látványsportok fejlesztésére felajánlott társasági adóból befolyó összegek.)

Október 31-én a cégbíróság bejegyezte a VDW Mentor Projektfejlesztő Kft-t, aminek egyszemélyi tulajdonosa Lazáry Viktor, volt fideszes közgyűlési képviselő majd alpolgármester, akinek ígéretes politikai karrierjét a drogbotrány szakította meg

2014.06.16. 10:13

Lazáry Viktor belebukott a kábítószergyanúba?

/ közélet 20 hsz. 5 kapcs. /
A szombathelyi alpolgármester nem indul a választásokon, állítólag vállalhatatlan lett a Fidesz számára.
.

Az év utolsó előtti napján újabb Hende-bejelentés érkezett

2014.12.30. 12:33

Több mint hétmilliárd forintot kapott az év végére Szombathely

/ közélet 11 hsz. 2 kapcs. /
Hende Csaba hozta a hírt, arra is felszólított, hogy mindenki Styl-terméket vásároljon, mert meg kell menteni a céget.
, többek között arról, hogy 1,4 milliárd jön a TAO-alapból, és 800 milliót a kormány tesz hozzá. Februárban meg is találtuk az idei költségvetésben
2015.02.14. 07:59

Megszereztük a szombathelyi költségvetési tervezetet

/ közélet 2 kapcs. /
Lesznek Iseumi Szabadtéri Játékok, a karnevál viszont 70 helyett csak 30 milliót kap az önkormányzattól.
az önrész összegét, ez már a város számláján volt tavaly december óta.

Májusban megnéztük az uszodát

2015.05.14. 01:42

Tudta, hogy a szombathelyi uszoda alatt akár filmet is lehetne forgatni?

/ közélet gal. /
Ezeknek a gépeknek a helyén lesz a szaunapark – mutat a hatalmas berendezésekre Kántás Zoltán üzemvezető. Körbejártuk az uszodát, lementünk a nagy gépek közé is. Mutatjuk, most milyen, és leírjuk, milyen lesz majd.
, azokat a helyeket is, ahová a látogatók amúgy nem mehetnek be, és ekkor kaptuk az információt, hogy a felújítást nem az önkormányzat, hanem az AVUS vezényli majd le, mert az egyesület lett a TAO-pályázat kedvezményezettje. Augusztus végén utánajártunk a városi pletykának
2015.08.26. 19:19

Itt a pénz a szombathelyi uszodára, sehová sem csoportosították át

/ aktuál 2 hsz. /
Szombathelyen lábra kelt a szóbeszéd, hogy mégsem lesz felújítva az uszoda, mert máshová tette a pénzt a kormány.
, miszerint elmarad a felújítás, mert máshová tették át a pénzt. Kiderült, ez nem igaz, a kormánytól, pontosabban a belügyminisztériumtól tavaly átutalt 800 millió továbbra is a város számláján van.

Szeptemberben nyilvánosságra hozták, hogy a felújítás miatt november elején bezár az uszoda

2015.09.16. 11:19

Figyelem! Novemberben bezár a szombathelyi uszoda

/ aktuál 2 hsz. /
Lecserélik a tetőszerkezetet, fejlesztik a gépházat, és kialakítanak egy 33 méteres új medencét is.
, és 2016 júniusában nyit újra, már a megújult külsővel és belsővel. És akkor be is mutattuk
2015.09.17. 16:40

Így fog kinézni a megújult szombathelyi Fedett Uszoda

/ aktuál 8 hsz. /
A legfrissebb látványtervekkel kábítunk.
, hogyan is néz majd ki a létesítmény. És ezt követte a fentebb már említett MSZP-s sajtótájékoztató, és az arra adott reagálás az AVUS-tól.

Legújabb hír: október 19-ére, azaz mára összehívták az AVUS küldöttgyűlését, ahol megválasztják az új felügyelőbizottságot.

Az AVUS-nak feltett kérdéseink és Juhász Tibor szó szerinti válaszai

Úgy tudjuk, hogy nemrég feloszlatták az AVUS 5 fős elnökséget. Milyen szervezeti átalakulás zajlott az egyesületnél? / Mi indokolta ezt?

Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület elnöksége nem került feloszlatásra.

Mandátumuk lejártát követően az egyesület taggyűlése, 2015. május 26. napján választotta az meg az új Küldöttgyűlés tagjait. Az új elnökség tagjainak megválasztása az ekkor felállt új Küldöttgyűlés hatásköre volt. A Küldöttgyűlés 2015. szeptember 03. napján módosította az alapszabályt olyan módon, hogy a továbbiakban operatív szervként a 3 tagú elnökség helyett az elnök vezeti az egyesületet, aki felett a gyakrabban ülésező Küldöttgyűlés helyezkedik el. Az egész egyesület működését pedig a független személyekből álló felügyelő bizottság ellenőrzi. A szeptemberi döntést az uszoda beruházás menedzselésével kapcsolatosan megváltozott körülmények indokolták, konkrétan az a tény, hogy a 3 tagú testület lényegesen nehezebben és lassabban tud intézkedni, illetve reagálni a bonyolult, napi odafigyelést igénylő ügyekben. Lényeges körülmény az elnökség létszámának csökkentése és egyszemélyi elnöki státusz létrehozásával kapcsolatban, hogy az egyesület elnökségének tagjai nem részesültek semmilyen díjazásban. Ezen a szabályon a Küldöttgyűlés a jövőben sem kívánt változtatni, tehát jelenleg az elnöki pozíció betöltése – hasonlóan a korábbi elnökségi tagsági pozícióhoz – társadalmi munkában történik. Ezen utóbbi tényből adódóan a korábbi gyakorlathoz hasonló elnökség fenntartása, illetve működtetése a beruházással összefüggésben megváltozott viszonyok között – értve ezen a jelentős munkaterhet – azt eredményezte, hogy a Küldöttgyűlés döntése alapján kizárólag egy fő látja el az egyesület operatív vezetését.

Mi lesz a sorsa az úszásoktatásnak és a vízilabdának az uszoda átalakítása alatt? /Hol tudnak tanulni /edzeni a tervek szerint?

Az Egyesületünk által az elmúlt hónapokban lefolytatott tárgyalások eredményeként a 6-8 éves korosztályba tartozó gyermekek számára Szombathelyen biztosítjuk az edzéslehetőséget. A 8-10 év feletti korosztályba tartozó fiatalok számára Szombathelyen nem megoldható a szükséges vízfelület, tekintettel az „elégtelen” vízmélységre. A fiatal korosztályok sportolási lehetőségei Celldömölkön és Szentgotthárdon biztosítható. A sportolók utaztatásához Egyesületünk TAO támogatásból beszerzett megfelelő gépjárművel rendelkezik, azonban a sportolóink utaztatása jelentős többlet terhet ró az Egyesületre, ezért minden segítséget, felajánlást szívesen veszünk.

Hogyan akarják levezetni az uszodával kapcsolatos beruházást?

A beruházás „levezetésére” – a lebonyolítói, műszaki ellenőri és egyéb szükséges feladatok ellátására – a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és a hasonló méretű beruházásoknál megszokott gyakorlatnak megfelelően külső szakértőt (szervezetet) vonunk be.

Tervezik-e közbeszerzési pályázat kiírását? / Ha nem, ki fogja a kivitelezést irányítani? / Hogyan oldják meg?

A beruházás megvalósításában részt vevő minden szervezetet, így a kivitelezési tevékenység végzőjét is „a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól” szóló 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályok előírásainak megfelelően, nyílt pályázat útján választjuk ki.

Úgy hallottuk, hogy szóba került a kivitelezéssel kapcsolatban egy budapesti cég. Igaz-e ez az információ? / Ha ezt a céget választották, akkor milyen szempontok alapján?/Mi lesz pontosan (részleteiben) a feladatuk?/ Melyik cég ez?

A beruházás megvalósításában részt vevő szervezetek még nem kerültek kiválasztásra.

A közgyűlés rálátást szeretne a projekt kivitelezésére. Hogyan tudják teljesíteni ezt?

Egyesületünk a 2014. októberi önkormányzati választások után haladéktalanul, levélben adott tájékoztatást Polgármester úrnak a sportfejlesztési programmal kapcsolatban, kérve az Önkormányzat együttműködését, pénzügyi és szakmai segítségét. Azt ezt követő, a Polgármesteri Hivatal vezető munkatársai, a VASIVÍZ Zrt. vezető munkatársai és az Egyesület vezetői között lezajlott valamennyi egyeztetésen jeleztük, hogy az Önkormányzat, ill. a VASIVÍZ Zrt. részére bármilyen, általuk szükségesnek tartott döntési és/vagy ellenőrzési jogkört biztosítani kívánunk a beruházással kapcsolatban. A megbeszéléseken Egyesületünk javasolta, hogy az említett szervezetek delegáljanak tagot az Egyesület Felügyelő Bizottságába, így biztosítva számukra a teljes átláthatóságot és ellenőrzést. A beruházás megvalósításához szükséges TAO támogatás felhasználását és ellenőrzését a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény és a látvány-csapatsport támogatását biztosítótámogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet szabályozza. A jogszabályok alapján az azokban megjelölt állami szervek teljes körű, részletes és folyamatos ellenőrzést gyakorolnak a támogatott szervezet felett. A beruházás megvalósításához szükséges önerő átadásáról, felhasználásáról és ellenőrzéséről a Polgármesteri Hivatal által előkészített és a Közgyűlés által 2015. szeptember 16-án elfogadott pénzeszköz átadási megállapodás rendelkezik. A megállapodás aláírását követően Egyesületünk vállalja, hogy ellenőrzés esetén az annak lefolytatásához szükséges tájékoztatást és segítséget megadja, a kért dokumentumokat rendelkezésre bocsátja, a helyszíni ellenőrzést az Átadó vagy megbízottja részére lehetővé teszi, mindezeken túlmenően pedig az Önkormányzat kérésének megfelelően 2 helyet biztosít az Önkormányzat delegáltjai számára a Felügyelő Bizottságában.

Hogyan alakulnak majd a tulajdonviszonyok a pályázat végén? / Lefektetnek-e hivatalos szerződést ezzel kapcsolatban?

Egyesületünk az Önkormányzattal és a VASIVÍZ Zrt.-vel folytatott egyeztetéseken jelezte, hogy a leendő – felújított és kibővített létesítmény - tulajdoni viszonyaira és üzemeltetésére vonatkozóan minden olyan megoldást elfogad, ami a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben meghatározott, a TAO támogatással vállalt, fenntartásra és működtetésre vonatkozó kötelezettségeket figyelembe veszi. Információnk szerint a fenti kérdésekben az Önkormányzat és a VASIVÍZ Zrt. között folynak az egyeztetések.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna