NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

(X)

A véres vizelet nem játék - De melyek azok a tünetek, amelyekre oda kell még figyelnünk?

Egy hétköznap délután találkoztunk a Martinus Medicus Egészségcentrum magánrendelőjében dr. Bazsó Dórával és dr. Vecsei Annával. Mindketten felkészült, szakvizsgázott orvosok, velük beszélgettünk a témáról.

Azt már évek óta tudjuk, hogy a Szent Mártonról elnevezett, Szombathely belvárosában elhelyezkedő Martinus Medicus Egészségcentrum nem egy szokványos orvosi intézet. A felszereltségük átlagon felüli: csúcstechnológiájú kozmetikai és sebészeti lézerek, digitális videodermatoszkóp, kisebb sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközök, fényterápiás eszközök és EKG segítik az orvosok és az asszisztensek munkáját.

Nem csupán kellemes környezetével, hanem Szombathelyen ritkaságszámba menő egészségügyi szolgáltatásaival is felhívta magára a figyelmet.

Martinus Medicus Egészségcentrum
fotó: Kovács Dávid

Mostanáig bőrgyógyászati, allergológiai és immunológiai, reumatológiai, belgyógyászati, diabetológiai, dietetikai, csecsemő- és gyermekgyógyászati, endokrinológiai, neurológiai szakrendeléseket, valamint teljeskörű ultrahang-diagnosztikát is kínáltak. A szövettani feldolgozáshoz, valamint a vér, és egyéb testnedvek vizsgálatához szükséges hátteret kiválóan felszerelt laboratórium biztosítja.

A Martinus Medicus Egészségcentrum által nyújtott egészségügyi szolgáltatások amúgy is színes palettája most új szakterületekkel bővült: nefrológiai (gyermek és felnőtt egyaránt), valamint urológiai rendelésekkel.

Egy hétköznap délután találkoztunk a magánrendelőben a két fiatal doktornővel, dr. Bazsó Dórával és dr. Vecsei Annával. Mindketten felkészült, szakvizsgázott orvosok, akik a maguk szakterületén belül speciális szakmai irányzatot képviselnek.

Dr. Bazsó Dóra fiatal kora ellenére két szakvizsgával is rendelkezik: gyermekgyógyászat és nefrológia.

Szakterülete Vas megyében egyedülálló, hisz ő az egyetlen gyermeknefrológus a környéken. Számtalan gyermek számára nyújt segítséget, mivel sokan küzdenek vizelési problémákkal, szenvednek vese- vagy húgyúti gyulladásban, születnek vesefejlődési rendellenességgel.

A nefrológus a vizeletképző rendszer betegségeivel, a vese működésével és funkcionális eltéréseivel foglalkozik, összefüggésben esetleg más, azt kiváltó betegségekkel is (cukorbetegség, érrendszeri problémák, magas vérnyomás, stb.), szemben az urológiával, ami a vizeletkiválasztó szervek morfológiai elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik, mint például a vesekő, a daganatos elváltozások, gyulladások.

Dr. Bazsó Dóra nefrológus
fotó: Kovács Dávid

A doktornő elsősorban a gyermekeknél előforduló, vesét érintő betegségek és fejlődési rendellenességek specialistája, de felnőtteket is vár szakrendelésére. Felnőtt korú betegeinél nagyon gyakori probléma a beszűkült vesefunkció, gyermekkorban pedig az éjszakai ágyba vizelés, ami nem csak kisgyermekkorban jelentkezhet. Már egyetemi tanulmányai során is a gyermeknefrológia érdekelte, hisz ebben a témakörben írta a szakdolgozatát; illetve munkába állásának első pillanataitól ezen a területen dolgozik, immáron 11 éve.

Meséli, az inkontinenciával és vizelési zavarokkal egyébként is nehezen fordulnak az emberek orvoshoz.

Pedig a probléma az óvodáskorúak közül minden 9-10. gyereket érint. Sokuknál még iskolás korban is előfordul, azonban ebben az életkorban már nagyon szégyellik - ők azok, akik szívesebben jönnek magánrendelésre, ahol a szakember segítségével ki tudják zárni, vannak-e szervi okai a vizelési zavarnak, vagy csak a vese érésére van szükség.

Martinus Medicus Egészségcentrum
fotó: Kovács Dávid

Felnőttkorban a vesetájéki fájdalom, a vizelet mennyiségében és minőségében bekövetkező változások a leggyakoribb panaszok, a nefrológus az, aki első körben diagnosztizálja, mi lehet a baj oka. A vese betegségeivel az a fő probléma, hogy sokáig nem okoznak panaszt. Számos alkalommal hasi ultrahangvizsgálat során derül ki véletlenszerűen, hogy valaki fejlődési rendellenességgel született, vagy tumor van a szervében. A felnőtteknél a krónikus veseelégtelenséget néma gyilkosnak is nevezik: mire tünetet okoz, addigra már olyan állapotban van a beteg, hogy művesekezelésre szorul.

Melyek azok a jelek, amelyekre feltétlenül oda kell figyelnünk?

A véres vizelet mindenképpen intő jel - magyarázza a doktornő. Nőknél, amennyiben felfázásos panaszok mellett jelentkezik a vérvizelés, elsősorban hólyaggyulladás, fertőzés valószínűsíthető, minden más esetben véres vizelet előfordulása esetén elsősorban daganatos megbetegedésre (hólyagtumorra, felső húgyúti daganatra) kell gondolni, azt ki kell zárni.

Dr. Vecsei Anna veszi át a szót, aki urológusként dolgozik. Az urológia a húgyúti rendszer (vesék, uréterek, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfi nemi szervek (here, mellékhere, prosztata, hímvessző) megbetegedéseinek kivizsgálásával és kezelésével, műtéti megoldásával foglalkozik.

Dr. Vecsei Anna urológus
fotó: Kovács Dávid

A fiatal doktornő hozzáteszi, hogy az urológiában azt kedvelte meg, hogy az adott területen széleskörűen foglalkozhat a pácienseivel: a kikérdezés, a kivizsgálás (fizikális vizsgálaton kívül pl. ultrahangvizsgálat, hólyagtükrözés), a kezelés, az esetleges műtéti megoldás és utókezelés, ellenőrzés többnyire egy orvos kezében van.

Mikor fordulnak urológushoz a betegek?

Az egyre növekvő számú daganatos megbetegedések mellett a vesekövesség, vizelési panaszok, merevedési zavarok, visszatérő húgyúti fertőzések, jóindulatú prosztata-megnagyobbodás a leggyakoribb tünetek, betegségek, amelyekkel a páciensek felkeresik az urológus szakorvost.

Az urológiai esetek jelentős részét a rákos betegségek teszik ki. Mit tehetünk annak érdekében, hogy minél hamarabb felfedezzék a tumort?

Férfiaknál a leggyakoribb daganatos megbetegedés a prosztatarák. Bizonyos életkor felett – 40-50 éves kortól, különös tekintettel azokra, akiknek a családjában előfordult már prosztatatumor – szűrővizsgálat elvégzése javasolt, amely a fizikális vizsgálaton kívül egy speciális laborvizsgálatból (PSA – prosztata specifikus antigén) áll. Fiatal férfiaknál a heretumor a legvalószínűbb, amelyet többnyire önvizsgálat során fedeznek fel. Szerencsére a fent említett malignus betegségek magas arányban gyógyíthatóak, amennyiben a betegek idejében orvoshoz fordulnak. A vesetumorok általában véletlenszerűen kerülnek felfedezésre ultrahangvizsgálat során, kezelésük elsősorban sebészi, amely a daganat vagy a vese eltávolítását jelenti.

Korszerűen felszerelt rendelők várják itt a pácienseket
fotó: Garai Antal Atom

A doktornő speciális területei az inkontinencia, a neurológiai eredetű elégtelen hólyagműködés (neurogén hólyag), valamint a medencefenék-süllyedések (hólyagsérv, méhelőreesés). A vizeletcsepegés, akaratlan vizeletelfolyás (vizeletinkontinencia) szinte népbetegségnek számít világszerte.

Az inkontinencia következtében kialakult szégyenérzet miatt az érintetteknek csak töredéke fordul szakemberhez, holott manapság már számos korszerű kezelési lehetőség (pl.: medencefenék-torna, fizioterápia, gyógyszeres kezelés, műtét) áll rendelkezésre. Az inkontinencia kezelésének alappillére a személyre szabott ellátás, amely részletes kikérdezésen, valamint alapos állapotfelmérésen alapul, ennek egyik alapfeltétele a nyugodt környezet, amely a Martinus Medicus Egészségcentrumban biztosított.

Számos nő szenved a medencefenék-süllyedések különböző súlyosságú formájában. Ezek bizonyos esetekben sebészeti úton kezelhetőek, azonban ha valaki nem alkalmas műtétre, vagy nem szeretné ezt a megoldást, az életminőséget nagymértékben javító hüvelyi pesszárium viselése merülhet fel kezelési lehetőségként. Magánrendelésünkön a betegség súlyosságának megfelelő Milex® pesszárium fajtájának meghatározására és méretvételre is van lehetőség.

Martinus Medicus Egészségcentrum - nefrológiai és urológiai szakrendelések

Dr. Bazsó Dóra

Páratlan hétfő - 16:00-18:00

Dr. Vecsei Anna

Hétfő - 16:00-19:00


Felhívjuk tisztelt pácienseink figyelmét, hogy a szakrendelésekre előjegyzés szükséges! Időpont egyeztetésére az alábbi telefonszámokon van lehetőség:
94/320-320
30/8320-320

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*nth* *gy h*t* *zt m*r *lv*st*m v*ln*, cs*k *pp*n n*m *rk*z*tt ...
Újabb nagy adag orosz vakcina indult útnak vasárnap Magyarország felé
gaful: * k*n** v*kc*n* s*mm*v*l s*m r*ssz*bb,m*nt * t*bb*!* f*l Sz*rb**...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Vasi: *tt n*m *s *z * l*gn*gy*bb pr*bl*m*,h*gy k*t m*v*l *lt*n*k b*, h...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
fgzb: M**t*n sz*nt* * t*lj*s s*jt* * t* k*z*t*kb*n v*n, *m*t *l*p*s*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
angelica: G*nd*l*m *z cs*k *nny*t j*l*nt, h*gy * k*n** v*kc*n* *s m*gk*pj*...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?