NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombathely és Budapest jutott be az Európai Unió 100 intelligens városa közé

30 hónapos mentorprogramban vesznek részt, ahol felkészítik őket, hogy eredményesen pályázzanak a közvetlen uniós forrásokra.

Már a tavalyi választási kampányban, és azóta is többször előkerült a várospolitikában a bűvös kifejezés, közvetlen uniós támogatás. Ami, ugye, azt jelenti, hogy a város közvetlenül az Európai Unió pályázatkiírójához adja be a pályázatát, ott döntenek, és onnan kapja a támogatást a város, persze, ha támogatásra érdemesnek ítélik meg a leadott anyagot.

Ennek az az előnye, hogy a magyar kormány nincs benne a folyamatban, ami főként az ellenzéki vezetésű városok, így Szombathely számára fontos. Ráadásul ezek a közvetlen támogatások nem azoknak a programoknak a részei, amelyeknek a felhasználásáról az uniós költségvetési ciklus elején döntenek, aztán el is fogy a keret.

Nemény András és Bokányi Adrienn
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

Erről beszélt Nemény András, Szombathely polgármestere is a mai városházi sajtótájékoztatón. Ahol azt is elmondta, hogy az idén záruló hétéves uniós költségvetési ciklus forrásai nagyjából elfogytak, az új költségvetési ciklusban jövő tavasszal nyílnak a pályázati ablakok.

A polgármester bejelentette, egy nemrég zárult pályázat eredményeként Szombathely bejutott az Európa 100 intelligens városa programba. Magyarországról még Budapest pályázott sikerrel. Nemény azt is elmondta, hogy négy területet neveztek meg a programban, így az ipar átalakulását, a fenntartható, zöld gyártást, a polgárok bevonását, az intelligens közlekedést és a hulladékgazdálkodás fejlesztését.

Bokányi Adrienn költségvetési tanácsnok, az okosváros program felelőse hozzátette, a városnak két partnere volt a pályázatban, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület és a PTE Egészségtudományi Kara.

Mint elmondta, a program lényege, hogy tíz mentorváros segíti a mentorált városokat 30 hónapon belül, annak érdekében, hogy időben, még a pályázati lehetőségek megjelenése előtt ki tudják dolgozni azokat az anyagokat, amelyekkel sikerrel pályázhatnak majd.

Az ipar területén például az autóipar mellett a biztonság érdekében új iparágakat képviselő beruházókat akarnak letelepíteni, köztük egészségipari vállalkozásokat. De ide tartozik a digitalizációs központ

06.24. 21:14

Videón a szombathelyi digitalizációs központ látványterve

/ közélet 13 hsz. /
A központot a volt Epcos-telephelyre tervezik, a csütörtöki közgyűlés dönt majd róla.
, és ipari park infrastruktúrájának fejlesztése is.

A digitalizációs központ látványterve

A közlekedésben a hosszútávú koncepció kidolgozását, az intelligens parkolást, forgalomirányítást említette. A hulladékgazdálkodásban pedig a szelektív hulladékgyűjtés adatait elemző, feldolgozó és irányító rendszert terveznek.

A tanácsnok hozzáétette, a mostani siker nem csak az említett program miatt fontos, azért is, mert így Szombathely önállóan is megjelenik az EU színterein. Stratégiai kapcsolatokat köthetnek, és külön együttműködést alakíthatnak ki a mentorvárossal, arról egyelőre nincs döntés, melyik város lesz az.

Július végén viszont már erről is meg lesz a döntés, a program szeptember végén indul - mondta Bokányi Adrienn.

Hozzászólások (29)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*dn* k*ll, j*bb * h*lyz*t N*m*t*rsz*gb*n, m*nt n*l*nk. ...
Németország egy hónapra bezár - „Cselekednünk kell, még hozzá azonnal"
StarMan: T*dt*? * ny*m*g*mb n*ncs b*k*tv* s*h*v*, cs*k * f*sz*lts*g l*v*z...
Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen
StarMan: M*l*g cs*l*d* n*v*l*st k*p*tt....
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
StarMan: K*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m, k*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
agro: K* *z * N*R b*h*c?...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak