NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

23 millióval segíti ki a szombathelyi önkormányzat az Országh László utca leaszfaltozását

Az utat 2011-re ki kellett volna építenie az Újvilág lakópark beruházóinak, nem tették.

Állandó problémát jelent Szombathelyen (is), hogy a lakóparkok beruházói nem teljesítik az ingatlanvásárlókkal kötött szerződésekben vállalt kötelezettségeiket. Van, ahol a csapadékvíz-elvezetést nem oldották meg, van, ahol a lakópark útjait nem aszfaltozták le.

Az önkormányzattól várják a magánkézben lévő utak, járdák megépítését

A nehézséget egyébként az okozza, hogy a lakóparkok területe, és az ott kialakítandó infrastruktúra, utak, járdák a beruházók tulajdonában vannak, így az önkormányzat nem illetékes ezekben az ügyekben. Viszont az önkormányzat felelős minden szombathelyi lakos életkörülményeiért, így ilyenkor komoly viták, sokszor alkudozások után sikerül részben vagy egészben megoldani a problémákat.

Aminek az a módja, hogy az önkormányzat tulajdonba veszi a területet, így már joga van beavatkozni. Az elmúlt mintegy húsz évben több példa volt már erre, elsősorban a lakóparkokban.

Tavaly szeptember végén, a választási kampány hajrájában az Éljen Szombathely választási szövetség tartott is egy sajtótájékoztatót Zanaton

2019.09.27. 18:07

Kaotikus állapotok uralkodnak Szombathely magánútjain

/ önkormányzati választás 2019 gal. 9 hsz. /
Az Éljen Szombathely azt szeretné, ha átvenné ezeket az önkormányzat.
, ahol több hasonló esetet is megemlítettek, köztük az Újvilág lakóparkban lévő Országh László utcáét.

Az utcában a járda megépítése és az úttest aszfaltozása maradt el, két évvel ezelőtt egy olvasónk képeket is küldött

2018.05.15. 11:37

Tengerré változott a szombathelyi Újvilág utcai lakópark

/ jelentem 5 hsz. /
Akinek erre van dolga, autó helyett inkább hajóval menjen.
az eső utáni állapotokról.

Eső után az Újvilág lakóparkban 2018 májusában
fotó: Olvasó

Most úgy tűnik, megoldódik a probléma. A héten ugyanis Nemény András polgármester a különleges jogrend által adott felhatalmazásával élve úgy döntött, teljesíti a lakók kérését.

Kilenc éve meg kellett volna építeni az utat

Az előterjesztés szerint 2011-ben írták alá azt a megállapodást, miszerint az első lakóépület használatbavételi engedélyének benyújtásáig a beruházónak ki kell építenie az utat. A lakók évekig várták az aszfaltos utat és a járdát, miközben a beruházótól csak folyamatos ígéreteket kaptak.

Néhány lakó járt utána az ügynek, és számukra akkor derült ki, hogy létezik az Újvilág Közműberuházó és Víziközmű Társulat. Az kiderült, hogy a Társulat korábban jogszerűtlen működött, a működéséért a sorházakat építtető beruházók feleltek.

Végül rendeződött a Társulat működése, az Országh László utca előkészítő alapozása idén áprilisban el is készült, az aszfaltozásra már nem volt pénze a Társulatnak. Az út alapja közben amortizálódik, a legkisebb autóforgalom mellett is száll a cementpor, a jelenlegi helyzet balesetveszélyes.

A Társulat árajánlatot kért egy réteg aszfaltburkolatra, a legolcsóbb ajánlat bruttó 23 millió forintról szólt. Levelet írtak az önkormányzatnak, ebben azt kérték, hogy a város segítsen az egy rétegű aszfaltozásban azzal, hogy a második, kopó réteg aszfaltozását a Társulat elvégzi.

Nemény András polgármester úgy döntött, hogy a 23 millió forintot az önkormányzat átadja a lakók lakók egészségét veszélyeztető súlyos probléma megoldása érdekében.

Hozzászólások (30)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : B*r*ms*g. *gy t*nysz*r*t *rt*m r*, d* n*m j*l*nt m*g. ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
OhneGetzi: * f*jl*d*s *gy*rt*lm*, sz*p m*ccs v*lt, n*m t*l*lt, h*n*m v*l*s ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden