NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Újraválasztották Veres Andrást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét

Az Állandó Tanács tagja lett Székely János szombathelyi megyés püspök.

Ismét Veres András győri megyés püspököt választotta elnökévé a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata szerdán az MTI-t.

Veres András megbízatása újabb öt évre szól. A közlemény szerint az MKPK őszi rendes ülésén a testület újra elnökhelyettessé választotta Udvardy György veszprémi érseket. Az Állandó Tanács tagja lett Veres András és Udvardy György mellett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Székely János szombathelyi megyés püspök.

Veres András 1959-ben született Pócspetriben. Teológiai tanulmányait Egerben, Budapesten, majd Rómában végezte, licenciátust morálteológiából szerzett a római Alfonsiana Egyetemen. Nyíregyházán szentelték pappá 1986-ban. 1989-ben doktorált erkölcstanból a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián.

1990-től 1996-ig az Egri Papnevelő Intézet teológiai tanára és prefektusa, 1994-től 1996-ig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának docense, 1996-tól 1998-ig a római Pápai Magyar Intézet rektora volt. 1998-ban az MKPK titkárává nevezték ki.

Veres Andrást 2000. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké a római Szent Péter-bazilikában. Jelmondata: "Adduxit eum ad Jesum" ("Elvitte őt Jézushoz").

Szombathelyi megyés püspökké 2006. június 21-én nevezte ki XVI. Benedek pápa. Az MKPK elnökének 2015 szeptemberében választotta meg a testület. A Győri Egyházmegye püspökének 2016. július 17-én helyezte át Ferenc pápa.

A püspökök testületének élén 1990-ig a mindenkori esztergomi érsek, Magyarország prímása állt, azóta választással döntenek az MKPK elnökének személyéről. 1990-től 2005-ig Seregély István egri érsek, 2005-től 2015-ig Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek töltötte be a tisztséget.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Fater: Cs*k t*dn* k*ll*n* *lv*sn*, n*m*t*l v*gy *ng*l*l. J*, t*d*m, h*g...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: https://www.bm***.gv.*t/...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Pizsi: N*m k*ll cs*k *z*rt t*r*ln* * k*mm*nt*m*t, m*rt l*k*cs*g k*mcs*z...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Fater: R*p*st??????? N*, *z h*t*l*s. T* m*g m*r v*t*tk*zt*k. T*kf*j*k....
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
Fater: N*k*m *nk*bb H*tl*r * b*r*t*m....
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre