NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Meg kell osztanod az üzenőfaladon ezt a szöveget, ha nem akarod, hogy a Facebook felhasználja az adataidat!

Járványok a Facebookon is terjednek. Most épp a képek és adatok korlátlan használatáról.

Minden évre jut néhány sláger álhír (hoax), ami végigsöpör a legnagyobb közösségi médián, és mi minden évben feltesszük a kérdést: hogy lehet még ezeknek bedőlni?

Most egy régi ismerős köszönt vissza, mely angol nyelven indult el 2012-ben, nem sokkal később pedig már magyarra fordítva szedte gyanútlan áldozatait.

facebook hoax
fotó: welivesecurity.com

A szöveg magyarul:

“2015. január 8-tól NEM adok a Facebooknak vagy a Facebokkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a múlt- és jövőbeni képeim, adataim vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzé tennie, lemásolnia vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti (UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). Megjegyzés: A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd lemásolhatod ezt a verziót. Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát. Ne oszd meg! Le kell másolnod és kiraknod sajátként az oldaladra.”

A poszt két ponton is ütközik a valósággal.

 • A Facebooknak nincs algoritmusa arra, hogy az immár több mind 2 milliárd felhasználójának posztjai között monitorozzon egy adott szöveget. Vagy esetleg elképzelünk egy csarnoknyi rendszergazda figurát, akik éjjel-nappal ezt a posztot keresik, fordítják és excel táblába gyűjtik az adataikat féltő netpolgárokat?
 • Amikor regisztrálunk Facebookra, eleve aláírunk egy felhasználói feltételekről szóló szerződést, melyben engedélyt adunk a tulajdonosoknak, hogy megosztott adatainkat figyeljék, gyűjtsék, archiválják és reklámcélokra felhasználják. Abszurd gondolat, hogy a világ legjobban menő cége jófejségből lemondjon azon jogairól, melyek fő bevételi forrását – adataink felhasználását – biztosítják.
 • De mégis mi céljuk van ezeknek az álhíreknek?

  Általában ártalmatlan ugratás. A gond abból adódik, hogy vékony a határvonal ártalmatlan és büntetendő cselekedet között, s a hoax létrehozója könnyen a határ rossz oldalán találhatja magát.

  A hoax másik célja aktív magán e-mail fiókok vagy Facebook felhasználók gyors felkutatása lehet. Virális jellegéből fakadóan rövid idő alatt rengeteg felhasználó osztja/továbbítja az álhírt, ezzel profilját/e-mail címét is láthatóvá téve. Ezek után már gyerekjáték a megosztók/továbbítók nevét és e-mail címét begyűjteni, majd eladni valamelyik marketingcégnek.

  Ha józan ésszel belegondolunk, ezek az álhírek majdhogynem minden esetben sületlenségeket állítanak. Egy agresszívabb hoax után a felhasználók figyelmeztetése sem várat magára, de akkor miért hiszik el még mindig ennyien ezeket?

  Sok szociológus és pszichológus próbált már utánajárni ennek a kérdésnek, a válasz pedig többrétű. Kutatások bizonyítják, hogy hajlamosak vagyunk kérdés nélkül elhinni minden szavát annak, akin valamiféle egyenruha van. (Nem feltétlenül rendőri vagy katonai, a pszichológiai hatást már egy postás egyenruha is kiválthatja.)

  Az álhírek esetében viszont ez az egyenruha a hivatalos megfogalmazás. Senki nem hinné el, ha ezt olvasná egy ismerőse üzenőfalán: Ozd meg eszt a szöveget, ha nem akarod h a Facebook használja a cuccaidat! Jogi megfogalmazásban, törvényekre hivatkozva, hosszas részletezéssel azonban máris sokkal hatékonyabb.

  Facebook
  fotó:

  Másik fontos tényező lehet, hogy hajlamosabbak vagyunk elhinni azokat az álhíreket, melyek illeszkednek világnézetünkbe. Erről tavaly az ELTE szociálpszichológiai tanszéke készített kutatást.

  Tegyük fel, hogy valaki – saját lelki békéje érdekében – szeretne abban hinni, hogy a Facebookon biztonságban vannak az adatai. Szembejön egy ilyen poszt, és már fel is kiálthat: Áhá! Tudtam én, hogy Zuckerberg rendes gyerek. Csak egy megosztás és soha többé nem kell aggódnom.

  De a legnyomósabb oka annak, hogy miért működnek ilyen jól az álhírek, mégiscsak az általános alulinformáltság. Jelen esetben is, ha 10 felhasználóból csak 5-en alaposan átolvasták volna a Facebook felhasználói feltételeit, a vírusként terjedő hoaxnak esélye sem lett volna.

  A hoax (angol eredetű vándorszó, jelentése: „beugratás”, „megtévesztés”, „átverés”, „álhír” vagy „kacsa”) leggyakrabban az e-mailben terjedő álhírek, kacsa-lánclevelek különféle változatait jelöli, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nemritkán az írott sajtó vagy a tévé is hajlamos átvenni. (Hoax szócikk - Wikipédia)

  Hozzászólások (3)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
  Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
  miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
  Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
  miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
  Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
  lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
  Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
  butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
  Kásler kiadta a vörös kódot