NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Újra itt a Nyugat.hu Nagy Tojásfestő Versenye – Küldjék el nekünk műveiket!

Jön a húsvét, és bár az idei ünnep egy kicsit más lesz, mint az eddigiek, szeretnénk egy kis jó kedvet varázsolni az otthonokba kis akciónkkal.

Bár már eltelt jó néhány év azóta, hogy utoljára meghirdettük Nagy Tojásfestő Versenyünket, most úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy újra húsvéti lázba hozzuk olvasóinkat! Bár az idei húsvét a világszerte tomboló koronavírus-járvány miatt sajnos merőben más lesz, mint az eddigiek, ünnepi felhívásunkkal talán egy kicsit mókásabbá tudjuk tenni a húsvétot.

Tehát minden kreatív, ügyeskezű, vállalkozó szellemű, versenyszerető vagy csak szimplán unatkozó olvasónktól várjuk az otthon kipingált tojásokról készült fotókat az alábbi elérhetőségre:

Nagy Tojásfestő Verseny

fotó: Nyugat.hu

A kreatívkodásnak semmi sem szab határt, csak a húsvét hétfő éjfél, ugyanis eddig várjuk olvasóink remekműveit. Fontos, hogy ne maradjon le az elérhetőség, valamint várunk egy rövid kis leírást is a képek mellé. A beérkezett fotókat aztán közzétesszük oldalunkon és megszavaztatjuk olvasóinkkal, hogy ki volt a legügyesebb. A győztessel, illetve győztesekkel pedig készítünk majd egy kis interjút is, hogy ország-világ megismerhesse az idei év legügyesebb tojásfestőjét vagy festőit.

fotó: buzzfeed.com

Húsvéti tojás, hímes tojás, írott tojás, piros tojás

A húsvéti tojás a húsvéttal mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van, az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A tojás díszítését és kultikus felhasználását azonban nem a kereszténység kezdeményezte; az egyház egy korábbi gyakorlat kereszténnyé tételére törekedett. A díszített húsvéti tojás elsősorban Európa keleti felén terjedt el, Közép- és Nyugat-Európában kisebb, körülhatárolt területeken van gyakorlatban, ahol a húsvéti tojást általában egyszínűre festik.

Hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzése; legkevésbé az Alföldön. Magyarországon és a tőle keleti, északi és déli irányban fekvő országokban a batikolás a húsvéti tojás díszítésének jellemző módja. Pálcára erősített fémcsövecskét, tollcsévét mártogatnak forró méhviaszba, ezzel írják rá a mintát a nyers vagy főtt tojás felületére, majd festéklében áztatják vagy főzik. Több szín alkalmazása esetén a világos színűnek szánt részeket is viasszal fedik, majd a felület többi részéről vagy lemossák e színt (ecetes oldattal), vagy tovább festik sötétebb színű festéklében. A kemény viasz lekaparása után a színtelenül maradt díszítmény kirajzolódik. Az e technikához tartozó díszítménykincs egy része igen egyszerű, a felület rendszeres felosztásán és néhány elemi díszítőelem variálásán alapul (egyes elemek az ősrégészeti anyagban, ill. az ókori magas kultúrák szimbólumai és a Közel-Keleten ma is használt mágikus jelek között lelhetők fel); más részét reneszánsz eredetű hímzés- és kerámia-ornamentikából vették át.

fotó: https://en.wikipedia.org/wiki/Easter_egg

A régiesebb ornamentika meglehetősen egyöntetű egész elterjedési területén; a reneszánsz eredetű motívumkincs meghonosodásának mértéke különböző (legelterjedtebb a magyar és jugoszláv anyagban). Az ukrán és hucul húsvéti tojások rendkívüli finomsága, bizánci eredetet tételez fel, több szín (sárga, barna, zöld) alkalmazására épült mintakincse utánozhatatlan. A karcolással való díszítés kevéssé lokalizálható, körülhatárolt mintakincshez sem köthető, megtalálható a geometrikus díszítés mellett virágornamentika, életkép és naturalisztikus felfogású emberábrázolás. Hazánktól nyugatra alakult ki az a szokás, hogy az egyszínűre festett tojásra savval írtak a barokk és az azt követő stílusoknak megfelelő virágbokrokat, -indákat, -koszorúkat és hosszabb szövegeket; az utóbbiak a → szerelmi ajándék funkciója szempontjából jelentősek. Magyarországon e díszítésmódot a Ny-i határszél mentén, valamint németlakta vidékeken s azok környékén ismerik.

Kevésbé jelentős díszítési módok: a levélrátétes, amely a batik primitívebb megoldásának fogható fel (a tojásra érdekes rajzolatú levelet rögzítenek festéskor, helye világos marad); paraszti viszonylatban kevéssé terjedtek el a textilrátétes, ragasztott bevonatú, ecsetes festésű, politúros-lakkos, matricás (lehúzóképes), sodronybevonatos megoldások. Kiemelkedő a kovácsoltvas vagy más, lágyabb fémdíszekkel ellátott patkolt tojás (leggyakoribb ékítményéről elnevezve), amely a húsvéti hajnalfát díszítette, de rontáselhárító feladatot is betölthetett (→ rontás elhárítása). Az utóbbi időben fémművesek, barkácsolók kimagasló szaktudásának bizonyítására szolgál.

fotó: buzzfeed.com

Tojásfestésre az anilinfestékek elterjedéséig növényi festékeket (→ festőnövények) használtak, berzsenyből állították elő a nálunk legkedveltebb piros színt, más színeket a környezetben gyűjtött növényi részek főzetéből, forrázatából. Napjainkban is legáltalánosabb a vöröshagymahéj-főzet.

Húsvéti tojás díszítésével elsősorban nők foglalkoznak, akik gyakran a művelet helyi specialistái. A férfiak karcolást és főleg patkolást végeznek.

A húsvéti tojás fogyasztásához a parasztságnál hiedelmek (hiedelem) fűződnek, jótékony hatást tulajdonítanak neki, a héját mágikus tárgyként is használják. Főleg gör. keleti vallásúak halottkultuszában van szerepe (pl. sírokra teszik).

(Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon)

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szalay Miklós: *gy *lt*l*n*s *ssz*f*gl*l* * t*rs*d*lm* *gy*nl*tl*ns*g*krõl: ...
Kíváncsi rá, melyek az EU leggazdagabb és legszegényebb országai?
miki1950 : *ln*zv* *nn*k * m*gy** k*rh*zn*k * h*ml*kz*t*t *s f*b*j*r*t*t, n...
Bérzsarolás a zalaegerszegi kórházban?
Rőzsike : *z *ll*nz*k k*sz*n* j*l *l v*n *z *l*v*l*szt*s* *gy*zk*d*s*v*l. ...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : V*z*. N*kt*k m*nd*nr*l Gy*rcs*ny j*t *sz*t*kb*. *z m*r k*sz r*h*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : N*m *sm*rj*k b*l*lr*l * r*ndsz*rt. *z *g*sz k*v*lr*l p*d*g *gy t...
Bérzsarolás a zalaegerszegi kórházban?