NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Újjászületésnap túlélőkkel és buszkerék alakú tortával

Egy évvel ezelőtt a kora esti órákban elszabadult buszkerék csapódott egy szabályosan közlekedő Suzukinak, ami ezután frontálisan ütközött egy szemből érkező járművel. A Suzukiban utazók újjászületésnapot tartottak, elment a buszsofőr is.

A Sokkoló rovatban nagyon ritkán adunk hírt vidám eseményekről, de ezúttal kivételt teszünk. A gersekaráti művelődési házban heten ültek körbe egy buszkerék alakú tortát. Újjászületésnapot tartottak, négy ünnepelttel. A balesetről tavaly részletesen beszámoltunk, a Suzukit vezető Pintér György akkor fogadta meg, hogy születésnapként ünnepli ezentúl november 14-ét is.

A fogadalom valóra vált és Pintér György legnagyobb örömére a meghívást elfogadta a busz sofőrje, Baráth Zoltán is. Rajtuk kívül a hátsó ülésen utazó két lány, a most 17 éves Szabó Renáta és Bauxberger Kinga, valamint az anyósülésen ülő Ferencz Lászlóné is elment a különös ünnepre. A másik vétlen autóban egy idős házaspár utazott, az anyósülésen ülő férfit éppen szívműtét után szállította haza a felesége. Őket nem sikerült megtalálni, de Pintér György úgy értesült, hogy ők is jól vannak.

Az újjászületésnap résztvevői, balról Pintér György és Baráth Zoltán
fotó: Tánczos Mihály

A rendhagyó megemlékezés a buszkerék felszelésével kezdődött. A busz vezetője meghatottan vette át a marcipánabroncsba öltöztetett csokikerék darabot. A torta eszegetése közben aztán szóba kerültek az egy évvel ezelőtti események. Pintér György és három utasa Kőszegről tartott Gersekarátra. A két lány szinte az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy nem maradnak a kőszegi képzés utolsó napjára, így beültek a makettkiállításról hazatérő férfi és az Idősek Napját szervező gersekaráti Művelődési Ház igazgatónője mögé.

Újjászületésnap Gersekaráton

Az utolsó kilométereken csendben telt az út, mindenki a gondolataiba merült, aztán pillanatokon belül lezajlódott a súlyos karambol. Csattanások, csikorgások, óriási ütés, majd csend és sötét. „Vége van, túl vagyunk rajta, megúsztuk” - ez volt Pintér György első gondolata, de hogy min voltak túl, arról még fogalma sem volt. Nem tudta, mi történt és azt sem, miért. Ebbe a csendbe hasított bele Kinga fájdalmas kiáltása a hátsó ülésről: „Leszakadt a karom!” Ezt még a torta mellett ülve, a két karját használó lányt látva is hátborzongató volt visszaidézni. Az akkor 16 éves lány keze ugyan nem szakadt le, de súlyosan roncsolódott és a törött csontok elcsúsztak, pokoli szenvedést okozva a tininek. A mentőbe helyezés fájdalma után a 86-os út minden zökkenőjénél a kínok-kínját állta ki.

Frontális karambol elszabadult buszkerék miatt Balogunyomnál
fotó: Tánczos Mihály

„Defektet kapott, fiatalember?” - kérdezte Pintér Györgytől a másik autó hölgy sofőrje, de a Suzuki vezetője nem tudott válaszolni neki, de nem zárta ki, hogy ez történt. Az ütközéskor az első kerekek teljesen szétroncsolódtak. Ekkor került a képbe a Volán busz vezetője, Baráth Zoltán, akitől megtudták, hogy leesett a busz egyik kereke. A rendőrökben is ekkor tudatosult, hogy nem „hétköznapi” frontális ütközésről van szó. Elkezdték keresni a kereket, amit a balesettől jóval távolabb, a szántóföldön találtak meg, egy hófogó mögött. A buszkeréken lévő sérülés és a szilánkok egyértelművé tették, hogy a kerék ütközött a szabályosan közlekedő Suzukival, ezután következett be a frontális ütközés a szintén szabályosan közlekedő Ford Galaxy-vel.

Pintér György feleségét, Évát Renáta édesanyja zörgette fel azzal, hogy a férje és a lányok balesetet szenvedtek. Azonnal a helyszínre hajtottak, ahol először nem tűnt súlyosnak a karambol. Hátulról. Elölről azonban csúnya látvány fogadta az asszonyt és akkor kezdett el igazán remegni, amikor meglátta a véres légzsákot. A szombathelyi Sürgősségi Osztályon az első, ami a szeme elé került a férje volt, egy tolószékben.

Nem tudom pontosan visszaidézni, mit éreztem akkor, eszembe jutottak a gyerekeink, akiknek meg kell mondani, hogy az édesapjuk tolókocsiba kényszerült, bevillant a folyton nyüzsgő férjem, aki mindig csinált valamit. Nem tudtam őt tolókocsiban elképzelni. Óriási megkönnyebbülés volt, amikor kiderült, hogy talpra áll.

Durrdefekt az asztalon: kés szabdalta a buszkereket
fotó: Tánczos Mihály

Férje szerint a felesége a nehezebbik felét élte át a balesetnek, ő ugyanis nem tudta, mi történt, így még jobban aggódott. Megosztotta velünk azt is, hogy a feleségét autón a helyszínre, majd a kórházba szállító ismerős szerint Éva

egész úton normális volt, de amikor átölelte a tolószékben ülő férjét, akkor teljesen kiborult

.

A szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskolába járó, pék-cukrásznak tanuló Renáta a fejét verte be, néhány hét alatt kiheverte a balesetet. A Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképzőbe járó, szakácsnak készülő Kinga viszont a mai napig nem gyógyult meg. Az iskolában nem tudott részt venni több gyakorlaton a kezét a mai napig nehezen mozgató lány. A gyógyulására látnak reményt az orvosok, de ez egy hosszú folyamat lesz. Ferencz Lászlóné sem úszta meg maradandó sérülés nélkül, ezek egy részét a biztonsági öv okozta.

Ha nem kapcsoljuk be az övet? Akkor talán előkerültek volna a fekete zsákok is

- mondta Pintér György és zavart csend telepedett a társaságra.

A baleset résztvevői a karambol helyszínén azt tapasztalták, hogy mindenki a legnagyobb odaadással próbált segíteni. Mentők, tűzoltók, rendőrök és ismeretlenek, köztük az a fiatalember, aki segített kifeszíteni a kocsi ajtaját. Neki is készített emléklapot Pintér György, aki egyesével adta át a megjelenteknek a személyes üzenetet tartalmazó emléklapokat. A buszsofőr oklevelén ez állt:

Annak örömére, hogy eljött közénk, még sok gond nélküli kilométert, mindenkor sikeres hazatérést és azt, hogy az újságban mint lottónyertes szerepeljen inkább.

Emléklapot kapott a védőangyalka is, aki gyorsabban repült, mint a buszkerék.

Két sofőr kézfogása - Nincs harag, rosszkor voltak rossz helyen
fotó: Tánczos Mihály

Az újjászületésnap résztvevői jó hangulatban búcsúztak el egymástól. Ha rajtuk múlik, egy év múlva újra összejönnek egy kis tortázásra. Mi pedig örömmel tudósítottunk az eseményről: lám, így is lehet...

Kis magyar irreális - senki sem hibás, senki sem fizet?

Üröm az örömben. Talán nem Magyarországon lennénk, ha nem lenne így. A baleset után a szakértők megállapították, hogy sem a két személyautó vezetője, sem a buszsofőr, de még a Vasi Volán sem felelős a baleset kialakulásáért. Előre nem látható ok vezetett a buszkerék elvesztéséhez, majd a frontális ütközéshez. Minden jármű biztosítva volt, így normális körülmények között már régen le kellett volna záródnia ennek a biztosítási aktának. A biztosító azonban Pintér György szerint irreálisan alacsony összeget állapított meg és ezt utalta a Pintérék gépjárműhitelét biztosító banknak. Az autójukat elvesztő, a balesetben teljesen vétlen Pintérék nyilatkoztak a bank felé, hogy továbbra is törlesztik a fennmaradó részleteket, azonban három hónap elteltével jött a feketeleves. A bank egy összegben követelte a fennálló tartozást és annak összes kamatát. A család leveleit válaszra sem méltatták.

Pintérék végszükségként 850 ezer forint hitelt vettek fel a hitelük törlesztésére egy nagy, ismert banktól, hogy elkerüljék a behajtást és bíztak abban, hogy kártalanítva lesznek. Az öt éves futamidő alatt a tőkén kívül 594 ezer forint kamatot kell visszafizetniük. Ne feledjük: egy baleset vétlen résztvevőiről beszélünk, akik biztosítással is rendelkeztek. Nem kapott kártérítést a súlyosan sérült lány sem, pedig sérülése komolyan hátráltatta a tanulmányait és jelenleg az is kétséges, hogy végezni tudja az általa tanult szakmát.

Pintér György tervei szerint ügyvédhez fordul. Egy évig türelmes volt. Talán túl türelmes. Bízott abban, hogy az ügyét pozitívan bírálják el, hiszen rajta semmi nem múlt, vétlenből lett áldozat. A biztosítók és a bankok (tisztelet a kivételnek) pedig úgy tűnik bíznak abban, hogy az ügyfél nem megy szembe velük, nem vállalja be a pereskedéssel járó tortúrát, nem húz ujjat a nagyokkal. Most éppen kampányidőszak van, minden biztosító igyekszik fényezni magát. De úgy tűnik, a nagy ragyogás időnként sötét foltokat hivatott eltakarni.

Kapcsolódó

2009.11.14. 19:04

Elszabadult a busz kereke - Súlyos baleset Balogunyomnál

/ sokkoló gal. 75 hsz. /
Elszabadult buszkerék miatt ütközött frontálisan két autó Balogunyomnál, a 86-os úton. Négyen súlyosan megsérültek. Képes beszámoló.

2010.04.06. 10:16

Kártérítés helyett bonbonnal, teával, kávéval kért bocsánatot a Vasi Volán a balesetért

/ sokkoló 18 hsz. 1 kapcs. /
Novemberben súlyos balesetet okozott a társaság egyik buszának elszabadult kereke. A totálkárosra tört Suzuki sofőrjének meggyűlt a baja a biztosítóval és a bankkal is.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés