NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Újabb szédítő videó Felix Baumgartner űrugrásáról

Tavalyelőtt ugrott ki 39 kilométeres magasságból a rettenthetetlen osztrák, átlépve még a hangsebességet is. Most megnézhetjük az ő szemszögéből is, hogy nézett ez ki.

2012 októberében a világ egyetlen fickóra figyelt a szomszéd országból: Felix Baumgartnernek hívták, és arról volt híres, hogy előszeretettel hajtott végre vakmerő ugrásokat (élete során több mint 2500-at), híres épületektől kezdve sötét barlangig, és ezt a hobbiját odáig fejlesztette, hogy rajta kívül talán nincs még egy ember, aki ilyen intim viszonyba került volna a gravitáció erejével. A levegőben levést meg annyira szereti, hogy van vezetői engedélye repülőgépre, helikopterre, de még hőlégballonra is.

Nem véletlenül választották ki arra a feladatra, hogy 39 kilométeres magasságban kiugorhasson egy kapszulából. Akkor a világon mindenki rá figyelt - mi is így tettünk -, aztán viszonylag hamar túltette magát a média a dolgon. Csakhogy ma a derült égből új videó látott napvilágot. Amiben például így integet az extrémsportoló:

fotó:

A videót a GoPro, a viághírű kameragyártó cég tette közzé a YouTube-on. Ők azzal értek el ismertséget, hogy olyan apró, tenyérben elférő kamerákat készítenek, amiket bármire lehet rögzíteni, legyen az repülőgép szárnya, egy hegyről lefelé száguldó mountain bike kormánya, gördeszka vagy búvárpalack. Ennek megfelelően főleg a vad sportesemények résztvevői használják ezeket a kis mütyür szerkezeteket előszeretettel. Főleg, hogy macsétaéles felvételeket lehet velük készíteni különösebb szakértés nélkül.

Baumgartnerre is rögzítettek ebből néhányat, és most ezek felvételeit vagdosták össze, aminek a végén egy elképesztő videót kapunk. Azt mondjuk nem értjük, miért kellett erre másfél évet várnunk, de nem baj, legalább itt van, nézhetjük és ámulhatunk. Meg hallhatjuk az ugró szavait a sisak mögül:

Bárcsak látnátok azt, amit én látok... Néha igazán magasra kell jutnod, hogy láthasd, mennyire apró is vagy.

Íme, lehet szorítani a fotel karfáját:

Kapcsolódó

2012.10.14. 19:06

Baumgartner három világrekordot döntött 38 kilométeres ugrásával

/ hírek /
Két és fél órás repülés után 38 kilométeres magasságból kiugrott Felix Baumgartner az őt szállító kapszulából, három rekordot megdöntve sikeresen földet ért.

2012.10.15. 17:47

Baumgartner: és te mit a rákot csináltál ma?

/ könnyű /
Most sem volt rest az internet népe, és legyártott egy csomó poént az űrugrásról. Szemezgettünk.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?