NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Új parkoló a Kőszegi utcában: bejártuk

Megnyílt a Kőszegi utcában az új, sorompós parkoló. Megnéztük, hogy milyen helyen, hogyan és mennyiért parkolhatjuk le autóinkat.

A belvárosban jellemzően sárga illetve piros zónákban parkolhatnak az autósok, előbbi 200 forint óránként, míg utóbbi esetében 300 forintot kell a parkolóautomatákba szórni. Tegnap a Kőszegi utcában (amely piros övezet) megnyílt egy új parkoló, a 15-ös szám alatti kapualjon át közelíthető meg, amely a SZOVA Zrt.-hez tartozik, s úgy véljük előnyösebb feltételeket kínál, mint az út mentén felfestett kockák.

Ránézésre csak egy kapualj, a többi közt
fotó: Garai Antal Atom

Non-stop fizetős, de kamerák is vannak

A parkoló a nap 24 órájában üzemel, hétfőtől-péntekig reggel 8 órától este 18 óráig tart a csúcsidő, ebben az időszakban 240 forintba kerül a parkolás óránként, ezt követően 18 órától reggel 8-ig, és hétvégén 20 forint/óra a díj. A területen két kamerát is láttunk, amely egyfajta védelmet jelképez a gépkocsitulajoknak, de a szabályzatban külön nem hívják fel a figyelmet arra, hogy ezáltal őrzött parkoló lenne, viszont említik, hogy hatóságilag kikérhetők a felvételek, 30 napig őrzik őket, így ha feltörik az autót vagy nekitolatnak még van esélye a károsultnak.

Megfigyelők a jobb felső sarokban
fotó: Garai Antal Atom

Sorompós rendszer, mozgáskorlátozottak, árnyékos részek

A sorompós rendszer (amely általában reptereken, plázákban, mélygarázsokban s egyéb helyeken bevált) előnyökkel jár, hiszen nem kell előre kitalálnunk, hogy mennyi pénzt dobjunk az automatába, így nem kell saccolgatni a kávézás, a bevásárlás vagy a közeli bankokban való ügyintézés időtartamát, majd lázasan rohanni kifelé, sorszámot hátrahagyva, mert lejárt a jegy.

Belépéskor meg kell nyomni a gombot (ehhez nem kell kiszállni az autóból), a gép adja a kártyát, távozáskor pedig az automatánál az ott töltött idő után kell fizetni apróval, papírpénzzel (500, 1000 és 2000 forintos bankjegyet fogad el a gép). Ezt követően blokk ugrik elő a gépből és visszakapja az autós a kártyát, amellyel ki tud hajtani a sorompón a fizetést követő 10 percben. Pótdíjazás is van, 2400 forint naponta, amennyiben valaki elveszíti kártyáját vagy két helyet foglal el. Továbbá havi bérletet is kapunk tízezerért.

Érmét és bankjegyet is elfogad (2000 forintos címletig)
fotó: Garai Antal Atom

Két, mozgáskorlátozottak részére felfestett parkolóhelyet találtunk, viszont a szabályzatból kiderült, hogy a mozgáskorlátozott kártya itt nem érvényes - ebből arra következtetünk, hogy nekik is fizetni kell. Árnyékos részek egyelőre még nem nagyon vannak (bár késő délután a szomszédos épületek mögé búvó Nap egy-egy helyet már nem süt annyira), viszont öröm, hogy sok facsemetét láttunk, melyek később kellemes árnyékot nyújtanak majd az autóknak. Bár a sok lomb a videokamerás rendszer által belátott területet is csökkenti majd (azoknak amúgy is vélhetően csak a sorompók környékét kell vizslatniuk).

Augusztus 13-án jártunk a helyszínen, e naptól lett nyitott az autósok számára a parkoló, autót nem láttunk, de a kapu előtt elsétáló gyalogosokból több is megállt egy-egy másodpercre, ugye még mindenkinek új a létesítmény. Az utcában haladva tábla jelzi az új parkolót, nem túl feltűnő, de aki nézi a táblákat és nem megszokásból vezet, az kiszúrja. Talán egy felfestés az úton még jót tenne a biznisznek.

Facsemeték és apró bokrok jelzik, hogy később zöldellő placc lesz, s talán árnyékos is
fotó: Garai Antal Atom

A parkoló területén egyébként a KRESZ szabályai érvényesek, magyarán itt se motorozzanak sisak nélkül és ne előzzenek kamionsort jobbról. A megengedett sebesség 20 km/h, igaz, ezt külön tábla nem jelzi.

Öt percig ingyenes

Mi 30 darab normál és 2 darab mozgáskorlátozott parkolóhelyet számoltunk, illetve van még egy sima hely, amelyről fejtőrést okozhat, mert van egy különálló, de méretében és küllemében parkolókockának tekinthető rész (közvetlenül a mozgáskorlátozott helyekkel szemben). Mondjuk úgy 32-33 férőhelyes. A behajtáskor messziről látható egy kijelzőn, hogy megtelt-e, így még van idő visszatolatni, de akkor sincs baj, ha már ott van az autó, hiszen ha a sorompón való áthaladás utáni 5 percben távozik az autó, akkor nem kell fizetni.

Kapcsolódó

2012.06.15. 09:21

Ingyenparkoló egyenlőbbeknek

/ közélet gal. 9 hsz. 4 kapcs. /
A szombathelyi egyenlőbbek ingyenes parkolója természetesen a város szívében van, s elvileg csak az önkormányzat dolgozói használhatják, senki más.

2012.04.16. 07:56

Mertek nagyokat álmodni - Jegelt szombathelyi projektek

/ közélet 7 hsz. /
Ha egy arannyal megrakott szekérrel egyszer Szombathelyre látogatna a Jótündér, vajon melyik álom-projekthez adhatna pénzt? Legyen az MSH-ból színház, vagy épüljön a belvárosi Magellán Center?

2012.02.14. 09:34

Fizetőparkolós kiszorítósdi

/ közélet 10 hsz. 4 kapcs. /
A szombathelyi városatyák tavaly támogatták, hogy a közeljövőben a vasútállomásig terjedjen ki a fizetőparkolói zóna Szombathelyen. Állítólag lakossági ötlet volt.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jokkmokk: Ny*lv*n * B v*lt*z*t j*tsz*k cs*k...
Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt
polgartars: N*m *rb*n * b*t*g, h*n*m *z*k, *k*k h*szn*k n*k*. *nn*k * b*r*h...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
kertecske: *s m*t v*sz*t*tt * v*r*s,l*k*s**n*k *l*tm*n*s*g*b*n, *z *mb*r*k ...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
kertecske: *z m*g*nt *gy sz*p m*s*. N*m *s t*d*m, h*gy m*r* j*, h*sz*n h*ss...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
Mammamia: H* *z *v*t *lv*nn*k *kk*r m*g n*gy*n s*k *mb*r*t *l k*ll*n* v*nn...
Elvenné Lendvai Ildikó nyugdíját a Mi Hazánk