NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Üdvözlök mindenkit, én egy pszichopata vagyok

James Fallon ideggyógyász egy kutatás közepén döbbent rá, hogy a saját agya egy pszichopatáé. Aztán vizsgálni kezdte magát, és könyvet is írt ebből.

Sokan hihetik azt, hogy a pszichopaták csak a filmvászon szüleményei: Hannibal Lecter, Patrick Bateman, Freddy Krueger, a Kutyaszorítóban című Tarantino-film rendőrkínzó Mr. Szőkéje vagy a Született Gyilkosok szanaszét kaszaboló Mickey-je és Malloryje csak távoli karakterek, és hozzájuk hasonlók nem is nagyon léteznek. Vagy legalábbis nem a közvetlen közelünkben. Pedig ez nem így van: a legtöbb becslés szerint az emberek 1-3 százaléka pszichopata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ők feltétlenül ölni fognak.

Tudós, nem is olyan távol a veszélyes bűnözőktől

A neurológus professzor James Fallon sem gondolta magáról azt, hogy pszichopata. Egészen addig, mígnem a laborjában, ahol párhuzamosan elemezte sorozatgyikosok agyát és kutatta családtagjai körében Alzheimer-kórt, az utóbbi vizsgálatok anyagai közé bekerült egy patologikus jegyeket mutató agyi felvétel is. Először azt hitte, ez véletlen keveredés volt, de aztán utáment a dolognak, és ráeszmélt: ez az ő agyáról készült fotó volt. Innentől kezdve elmerült a témában, és nem csak azt tudta meg, hogy ezen az eredményen csak kevesen lepődtek meg a környezetében, de azt is, hogy a határvonal közte és a veszélyes bűnözők között egyáltalán nem annyira markáns, mint azt ő gondolta.

James Fallon (Fotó: theglobalconsortium.org)
fotó: theglobalconsortium.org

A pszichopatákra jellemző az empátia és a bűntudat hiánya, a sekélyes érzelmek, a gátlások nélküliség - ebből fakadóan pedig az olykor antiszociális viselkedés -, a nárcizmus, az önzés, a manipulációra való hajlam, és még néhány típusjegy, amiből minél több van, annál inkább valószínűbb, hogy az illető pszichopata. Ezek általános jegyek, ezért sokkal árnyaltabb képet fest az interjú, amit - az azóta már könyvet is írt - Fallon az Atlantic.com-nak adott.

Gyerekkorában eltiltották tőle a többi gyereket

Anyja például a felfedezése után elárult neki pár dolgot, például hogy nem mert szülni az apjának, de néha tényleg nagyon furcsán tudott viselkedni, egyes szülők pedig eltiltották tőle a gyerekeiket. Ahogy nőtt fel, mások pedig folyamatosan azt mondogatták Fallonnak, hogy akár valamiféle bandavezér is lehetne. Sokan a múltjából pedig meglepődtek, hogy végül mennyire kikupálta magát: családos ember lett, sikeres és profi a szakmájában. És a börtönrácsok túloldalán sem járt. (Egyébként ez nem ritka: nem minden pszichopata lesz lelketlen ölőgépezet, van, sokakból elismert cégeknél lesz felsővezető. Lelketlen, manipulatív, embereket zsinóron rángató felsővezető.)

De ami különösen hátborzongató, az az, amikor elmondja: mindenkit, akivel együtt dolgozott, pszichiátereket és genetikusokat is végigkérdezett, mit gondoltak a viselkedéséről. Többen mondták: azt, hogy ez és ez a tette meglehetősen pszichopata-jellegű volt.

Megkérdeztem tőlük, miért nem közölték ezt velem. Amire azt válaszolták: mindig is szóltak róla.

Normál agy, pszichopata agy
fotó: Nyugat.hu

Akadt olyan pszichiáter is, aki azt mondta neki: valószínűleg nem húzta volna sokáig tinédzserként, ha rossz bánásmódban részesül, mert vagy öngyilkos lett volna, vagy őt ölik meg valami balhéban. Fallon erre úgy reagált: nem igazán érdekli őt, hogy mi lett volna, ha másképp alakulnak a dolgok.

Na, ez a is bizonyítja, hogy jó adag pszichopátia van benned

- mondták a reakciójára. Egymással nem összebeszélt barátok pedig állították: felnőttként is eléggé felelőtlen dolgokat volt képes művelni.

"Lehetett volna izgalmasabb is"

Az Atlantic újságírója erre egy erős sztorit is kihúzott belőle. Egyszer egy kenyai kórházban dolgozott, ahova behoztak egy orrán-fülén át vérző, haldokló beteget, akit a veszedelmes Marburg vírus támadott meg. Fallon tudta, hol kaphatta el a férfi a kórt, de hogy kitől, mitől, az homályban maradt. Mégis képes volt egy kis kirándulást szervezni a helyszínre, és ebbe ráadásul belerántotta az öccsét is, aki nem tudott a vírusról. Meg arról sem, hogy oroszlánok mászkálnak a közelben. A testvér persze aztán kiborult, Fallon viszont úgy nyilatkozott a kalandról:

Lehetett volna izgalmasabb is. Elkaphattuk volna a Marburgot, vagy kétpercenként meghalhattunk volna.

A pszichopata-család viszonyról is kiderül ez-az. Érdekes például, amikor a tudós azt mondja: amikor idegenekkel találkozik, rendszerint azonnal rokonszenveznek vele, mert kedvesen viszonyul hozzájuk. Csak éppen a saját családtagjaihoz sem viszonyul másképpen, ugyanúgy kezeli őket, mint egy új kocsmai ivócimborát. (Igaz, egy indiai előadása után valaki azzal lépett oda hozzá: ez az egyenlő bánásmód véletlenül sem pszichopata, inkább buddhista.) Ő azóta igyekszik javulni, visszafogni magát, hogy amikor tehetne valamit a családjáért, akkor végül ne valami önző dolgot tegyen. Az anyja, a nővére tudja, hogy ez nem természetesen jön belőle, mégis azt mondják:

ha jobban bánsz az emberekkel, az azt jelenti, hogy mégiscsak törődsz velük annyira, hogy megpróbálsz változtatni.

A teljes, tanulságos interjú itt olvasható .

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés