NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ami éghető, azt elégetik, még a gumit és a műanyagot is

Komoly probléma Szombathelyen, hogy az emberek hulladékot égetnek a kazánjaikban.

Viszonylag gyakori jelenség Szombathelyen és Vas megyében is, hogy az emberek hulladékkal tüzelnek. Főleg a hátrányos helyzetű családok, kisnyugdíjasok és az egyedül élők kényszerülnek rá arra, hogy így oldják meg az otthoni melegedést. Szabályozás hiányában a probléma aligha lesz megoldható, pedig súlyos egészség- és környezetkárosító hatása van a szemétégetésnek.

fotó: giphy.com

A légzőszervi megbetegedéseket, asztmát, tüdődaganatot és immunrendszer károsodást okozhat már a levegőszennyezés is, de a talajba bejutó, a növényeken és állatokon keresztül a táplálékláncba bejutó káros anyagok hatása sem elhanyagolható sajnos.

A légszennyezési előírások jelenleg csak a 140 kilowatt teljesítmény feletti tüzelőberendezésekre vonatkoznak, de a lakosságot ezek nem érintik, mivel a kandallók és kazánok teljesítménye általában 10-45 kilowatt körül van. Ahogy a lakossági tüzelőanyagokra sincs központi szabályozás, maximum a helyi önkormányzatok alkothatnak egy rendeletet, például a kültéri égetéseknél is ez a helyzet.

Nem mind tüzelőanyag, ami annak látszik

A hulladékkal történő tüzelésre nem áll rendelkezésre statisztikai adat, de tapasztalataink szerint ami éghető, azt el is égetik

– mondta Tóth Lajos a Vas Megyei Kéményseprő Kft. műszaki igazgatója. Komoly problémákat okozhatnak a nem megfelelő tüzelőanyagok és tüzelési technikák, mivel ezek idézik elő a kéménytüzeket, de közük van a kéménnyel és huzattal összefüggő elégtelenségekhez is.

fotó: giphy.com

A bontott faanyagok (raklapok, bútorlapok), amik festéket, lakkot, gyantát és egyéb műanyagszármazékot tartalmaznak, de még a nagy víztartalmú fák sem számítanak megfelelő tüzelőanyagnak, mégis a Szombathelyen szilárd-tüzeléssel fűtők nagyjából 20 százaléka elégeti ezeket, további 5-10 százalék pedig a műanyag flakonokat, gumikat és rongyokat is, de ez már az extrém kategória.

A levegő szennyezésen túl a különböző hulladékokkal történő fűtés, tüzelés nagymértékben rongálja a tüzelőberendezést, és az égéstermék-elvezetőt. A kémény, illetve a kályha, kazán belső felületén az égés melléktermékeként az el nem égett anyagok a vízgőzzel keveredve kátrányos, szurkos réteget képeznek, amik tűzveszélyesek (egy kipattanó szikrától meggyulladhatnak). Ebből adódnak a kéménytüzek. Nagyobb szennyezés során a szurkosodás olyan mértékű, hogy nem csak a kéményt, de az azzal határos épületszerkezeteket is átitatja, károsítja

– figyelmeztet Tóth Lajos.

A kéményseprő szolgáltatóknak nem feladata a tüzelőanyagok minőségi ellenőrzése, legfeljebb figyelemfelhívó, illetve tanácsadó szerepe lehet

– tette hozzá.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata