NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Lángok a szombathelyi tizennégy emeletesben – Tűzoltók sérültek meg a lépcsőházi akadályok miatt

Nagy erőkkel érkeztek a helyszínre a tűzoltók, és azonnal megkezdték az épület kiürítését, illetve ezzel egyidejűleg a tűz helyének felkutatását és megfékezését. Számos tényező akadályozta azonban a beavatkozást.

A fent említett eset természetesen csak egy elképzelt forgatókönyv volt, de gyakorlatba átültetve. Szó szerint: a lángok elszánt harcosai gyakorlatozhattak egyet a város legmagasabb lakóházában, a téma ugyanis a lépcsőházak tűzvédelme volt. Ezért székekbe, virágokba, újságos dobozokba, babakocsikba és egyéb más, folyosón elhelyezett tárgyakba kellett ütközniük a nem annyira éles, de nagyon is komolyan vett helyzetben.

Még több képért klikkeljen!
fotó: Kovács Patrícia

Talán mindenki emlékszik rá, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat számos előírást tartalmaz arra vonatkozóan, mit lehet és mit nem a társasházak folyosóin elhelyezni. Leírja, hogy a menekülési útvonalakat szabadon kell hagyni, illetve milyen egyéb tűzvédelmi szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy egy esetleges tűzoltói beavatkozást azonnal meg lehessen kezdeni, majd biztonságosan végrehajtani. Ezeket azonban sok esetben figyelmen kívül hagyják a lakók, ami nagy veszélyt hordoz magában. A szabályok betartásának jelentőségére hívta fel a figyelmet a gyakorlat, és arra, mit okozhatnak ezek a kockázatok.

Sűrű, fekete, átláthatatlan füst

A gyakorlatot a Borostyánkő Mentőcsoport, a Bem Lakásszövetkezet, valamint a Vasi Diák Közösségi Szolgálat közreműködésével hajtotta végre a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya, akik valamennyien fontosnak tartották, hogy felhívják a társasházban élők figyelmét a veszélyekre.

fotó: Kovács Patrícia

A tűzoltók első feladatként felderítették a helyszínt, megállapítva, hogy az egyik 12. emeleti lakásban keletkezett tűz. Mivel azonban a tulajdonos meneküléskor nyitva hagyta az ajtót, az egész lépcsőházat sűrű, fekete füst árasztotta el. A tűzoltók elsőként az épületben lakókat menekítették ki, légzőkészülékben, védőálarcban, szinte nullára csökkent látási viszonyok között. Annak érdekében, hogy még jobban szemléltessék, hogy milyen, amikor hasonló esetben valóban vakon kell dolgozni a tűzoltóknak, papírral takarták be a védősisakok látóterét.

Különben is, nincs jobb helye a lakásban annak a szép filodendronnak?

Miután valamennyi lakót biztonságba helyeztek, mozdulatlan tűzoltót jelző, éles sípoló hangra lettek figyelmesek: az akadályok miatt két társuk nem tudta időben elhagyni a lángokban álló tizenkettedik emeleti folyosót és megsérült. Vaksötétben, mentőkötéllel, négykézláb kúszva mentek vissza értük a tűzoltók, és ugyanilyen módszerrel vonszolták őket emeleteken keresztül, ki az épületből.

fotó: Kovács Patrícia

A gyakorlat jelentős tanulságokkal szolgált: annak érdekében, hogy egy esetleges valós helyzetben a tűzoltók hatékonyan, gyorsan és biztonságosan tudják kimenteni a bajbajutottakat, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a társasházak tűzvédelmére vonatkozó előírások maradéktalan betartására kéri a lakosságot. Különben is, nincs jobb helye a lakásban annak a szép filodendronnak?!

És egy videó a gyakorlatról:

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kazi: L*h*t, h*gy * 3 *v t*v*d*s, d* h*gy * C*V*D-j*rv*ny k*zd*t* *t* ...
Lezárták a mászófalat a szombathelyi Sportligetben
edmond: H*gy *llh*t *l* *ly*n h*lyz*t, h*gy *gy t*z*v*s gy*r*k f*l*gy*l*...
Eltűnt egy kislány a Balatonban
demokratikus_gumilovedek: F*p*d*s D*mszky-*t*nz*t. N*ll* t*rt*l*m. T*m*ny *mp*rt*lt b*llsh...
Egy vidéki fiú Budapesten – interjú Karácsony Gergellyel
angelica: N*k*m n*m k*ll *lm*nn*m *hh*z P*rp*c*g, h*gy m*lysz*g*nys*g*t l*...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
joska01: S*k*dsz*r b*z*ny*t*d *st*b*s*g*d*t,t*d*tl*ns*g*d*t,t*j*k*z*tl*ns...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik