NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Turista útvonal halad(na) át a Mészáros Lőrinc-féle új állami fociakadémián

Tovább bonyolódik a séi virágos rét ügye. De egy kis jó hír, hogy a polgármester kedd délelőtt már reagált is a hétfői nyílt levélre.

Több fronton is harcba szállt a nemrég megalakult Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett nevezetű civil csoport az Illés Akadémia mellé tervezett új, állami futballakadémia megépülése ellen. Azért is tiltakoznak hevesen a rettentő szükséges sportlétesítmény ellen, mivel a szóban forgó rét a kirándulók, kutyasétáltatók, futók és gyerekek mekkája volt. Egy közösségi tér és egy komplett ökoszisztéma került most veszélybe, hiszen temérdek növény és állat, köztük számos védett lepke élőhelye is ez a terület. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai pont nemrég tartottak itt lepkefogó bemutatót a Hermann Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium diákjainak.

A séi civilek először csak nosztalgikus, jó hangulatú, főként gyerekekről és kutyákról készült fotókat kezdtek feltölteni a Facebookra, majd védetté nyilvánítási kérelmet nyújtottak be Szombathely jegyzőjéhez, a Természetvédelmi Hatósághoz és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságához. Aztán elkezdték megszervezni az Első séi virágos rét pikniket, amiről lapunk is tudósított , támogatásunkat pedig meg is hálálták a séi civilek .

Kattints még több képért!
fotó: Mészáros D. Zsolt

A történet viszont most még tovább bonyolódik, ugyanis kiderült, hogy a temérdek védett faj mellett kijelölt turistaútvonal is van a réten, ahova ugyebár már építi a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt. a hatmilliárdos állami fociakadémiát.

Most kaptuk az infót, hogy a réten pirossal jelölten turista útvonal halad(na) át!

– írták a séi civilek a Facebook-oldalon és egy fotót is mellékeltek, amit a turistautak.hu-n található hivatalos térképből vágtak ki.

fotó: Facebook/Virágos rétet akarunk újabb fociakadémia helyett

Információink szerint a Borostyánkő Természetbarát SE által őszre szervezett Szent Márton túra útvonala is itt haladna át. Egy kommentelő pedig felhívta a figyelmet arra is, hogy bár erdőkre vonatkozik az alábbi jogszabály, de a rét sem különbözik tőle sokban.

Igaz, nem erdő, hanem rét, de: 61/2017. (XII. 21.) FM rendelet 5. § Erdőben, kerítés létesítésekor és fenntartásakor - ha az turistaútvonalat keresztez - biztosítani kell a gyalogos áthaladás biztonságos lehetőségét.

A 2015-ös előzetes vizsgálatban egyébként előírták, hogy

A terület értékes zöldfelület, fás növényzete mindenképpen kíméletet érdemel, a tervezési terület peremi részein található fákat, lehetőség szerint meg kell hagyni.

Ennek ellenére már temérdek fát kivágtak, a lepkéket és élőhelyüket is folyamatosan pusztítják.

Egyébként már hét napja annak, hogy beküldték a védetté nyilvánítási kérelmet és semmi válasz nem érkezett még egyik szervtől sem, ezért hétfőn újabb levelet küldtek, amiben újabb védett fajokkal is bővítették korábbi listájukat. Ahogy pedig arról lapunk is beszámolt hétfőn , a következő lépésük az volt, hogy dr. Szendrő-Németh Tamás nyílt levelet írt Puskás Tivadar polgármesternek és a Fidesz polgármesterjelöltjének, Balázsy Péternek. Megemlítik benne természetesen a védett fajokat, a védetté nyilvánítási kérelmet, és hogy az egész országot bejárta már a megmozdulás. Ráadásul arra is felhívja a figyelmet, hogy érdekes módon se a városvezetés, se az ellenzék nem szólalt még fel az üggyel kapcsolatban, ami azért is meglepő, mert valószínűleg már jó ideje tudhattak a beruházásról.

Puskás Tivadar egész hamar reagált is a nyílt levélre. Ahogy a mellékelt fotók is mutatják, válaszában azt írta, hogy

Tisztelt Ügyvéd Úr! A levelet megkaptam, köszönöm! Munkatársaimnak továbbítom.

Viszont még mindig esedékes Balázsy Péter polgármesterjelölt (Fidesz), a Környezetvédelmi Hatóság, Károlyi Ákos jegyző és az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának, Markovics Tibornak a válasza. De hogy közülük reagál-e bárki is, az a jövő zenéje.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: H* b*z*rt *sk*l*k m*ll*tt *s m*r v*l*gv*g* ("*ssz**ml*s"...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
kovacs_ugynok: V*l*szt*s*k *l*tt 1 *vv*l b*szt*tn* *z *n. *ll*nz*k*t *l*g kr*t*...
Miközben a Fidesz oltásellenességgel támadja a baloldalt, az ellenzéki szavazóknál magasabb az oltási kedv
iszek: *g*n,f*l*g *gy,h*gy * cs*l*dj* *gz*t*k*s h*ly*n ny*r*l(t) * f*n*...
Napi Szlávik: nyárra elérhető a nyájimmunitás
Peter1968: S*ngb*rd c. f*lm.......
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
Katka: N*gy*n sz*r*tn*k *ly*n *mb*rr*l sz*m*ly*s*n b*sz*ln* *k* l*j*tt ...
Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre