NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Túraajánlat - A csepregi erdő cseppnyi csodái

Eddig azt hittük, ismerjük ezt a Vas megyei kisvárost, hogy aztán egymás után fussunk bele a meglepetésekbe és az egyik legkellemesebb sétánkba.

Nem is olyan régen olvastam valahol arról, hogy ismét fellendülőben vannak a gyalogos zarándokutak.

Egyszerűen arról van szó, hogy az emberek ismét felfedezik a régimódi vándorlás élményét.

Azt, hogy amikor gyalogolunk, egy olyan világot fedezünk fel, amely láthatatlan repülőből, autóból, sőt még bicikliről is.

Erre is gondoltam, mikor a közelmúltban egy kiadósat gyalogoltunk Csepreg körül.

Ezt például nem látni az autóból
fotó: Józing Antal

Már korábban is láttam, hogy a Vas megyei kisváros körül decens túraútvonalak vannak, de mindig átugrottam ezt a lehetőséget, mondván, tucatszor jártam már arra, tudom, hogy nincs ott semmi.

Aztán egyik hétvégén mégis előjött úti célként, főleg azért, mert közel van, gyorsan meg lehet járni, ami nem hátrány ezeken a rövid, hamar sötétedő év végi napokon.

A több lehetséges variáció közül a Természetjáró egyik útvonalát választjuk ki. A 14,3 kilométeres körút javarészt az osztrák-magyar Alpannonia projekt által útjain visz, meglepőn változatos helyszínek és apró csodák érintésével.

Innen indul a sétánk
fotó: Józing Antal

A kiindulópont a városközponttól nem messze lévő Alpannonia park, amely padjaival és asztalaival vonzónak tűnik, viszont kissé illúzió rombolók a tök üres információs táblák. (Lejárt a projekt fenntartási ideje?)

A séták során – meg úgy általában is - csak végszükségben szeretem elővenni a mobiltelefont, inkább előre memorizálom az utat. Nem csoda hát, hogy ez elején kapásból elrontjuk.

A parktól ugyanis egy utcán indulunk el keleti irányba, így kimarad a Kálvária 14 stációja, helyette termőföldeken császkálunk egy kicsit, míg aztán rájövünk a hibára. „Majd a kör végén visszajövünk, megnézzük!” – mondom, aztán persze elmarad.

Ez a kisebbik tó
fotó: Józing Antal

Az első kellemes meglepés egyébként a Boldogasszony horgásztó, amely a kisebbik tó a településen, de így is terjedelmes, romantikus, de rendezett parttal.

Az utána következő erdőszakaszra ezek a jelzők már nem igazán foghatók rá, de nem is tart sokáig, merthogy hamarosan kibukkanunk a szőlőhegyen, amely a kisváros egy újabb arcát tárja elénk.

A szőlőhegy
fotó: Józing Antal

Amikor már azt hisszük, hogy mindent láttunk, következik a Tilos-erdő, amely komolyabb-komorabb hely, kilométerek hosszú sora következik, amikor nem látunk mást, csak fákat, bőven van időnk rácsodálkozni a tájra, illetve arra, hogy eddig soha nem hallottunk erről a helyről.

A Tilos-erdő
fotó: Józing Antal

Az útvonal egyébként jól kitáblázott, alkalmanként információs táblákba és térképekbe is belefutunk, és most kezdünk őszintén örülni annak, hogy eljöttünk ide.

Pedig a java még csak most jön.

Merthogy az úgynevezett Gesztenyés kuckónál, az útvonalról letérve, a fenyőfák között megbújva elénk áll a 300 éves „Betyárfa”, ami egy különleges hangulatú és kisugárzású gesztenyefa.

A Betyárfa
fotó: Józing Antal

Azt hiszem, életemben nem láttam ehhez hasonlót, simán elmenne egy film főszereplőjének, és egy külön kirándulás célpontja is lehet azoknak, akiknek egy kicsit sok a 14 kilométer.

Merthogy ez már ismét közelebb van a városhoz, és az út mentén egy komplett piknikhelyet épített ki a szombathelyi erdészet, padokkal asztalokkal, tűzrakóval.

Innen már csak egy kellemes, lejtős séta, és máris a Csepregi-horgásztónál (Bene-hegyi tó) vagyunk, amelyről sokat hallottunk, de még soha nem jártunk erre.

Kattintson a képre a galériához!
fotó: Józing Antal

Egész üdülőtelepi itt a hangulat, olyan, mint a kisváros ide exportálta volna összes barátságosságát, lazaságát és bohémságát.

A térkép alapján valamiért azt gondoltam, hogy az üdülőtelep házai összeérnek a várossal, de ez nincs, visszavan még egy kevésbé költői séta az aszfaltos az úton.

Mire valóban visszaérünk Csepreg nem túl hivalkodó belvárosába, már egy egész más kép rajzolódik ki bennem erről a Vas megyei kisvárosról, mint ami korábban bennem élt.

Ebből a szemszögből vehetjük akár zarándokútnak is ezt a körsétát.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : Gl*b*l*s v*l*gb*n *l*nk, * m*lt* c*g*k *tt*n* j*l*nl*t* sz*ks*gs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten