NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tudták, hogy ez a világító óriásgömb lett idén a magyar városok kedvenc karácsonyi dísze?

Szombathelyen is népszerű, de ott van Egerben, Győrben és Debrecenben is. De honnan a díszgömb ötlete, amibe még bele is lehet bújni?

Ez a csillogó-villogó karácsonyi dísz Egerben, hurrázott a TV2-ben a Tények riporternője is a minap, már nemzetközi sikert ért el. Egy New York-i újságban különleges látványként emlegetik. Mi szombathelyiek meg néztünk egyet, hiszen ilyen nekünk is van. Ezen felbuzdulva körülnéztünk Magyarország nagyvárosaiban, és kiderült, bizony sok helyen ott van ez a gömb - még ha az ott élők úgyis tudják, csak nekik van ilyen.

Az óriásgömb, amibe akár bele is ülhetünk, nemcsak Eger Dobó terén, hanem más megyeszékhely belvárosának is nagy sláger, fotózkodnak benne Szombathelyen is, de szelfizhetünk nagyon hasonlóval Győrben.

A világító gömb Egerben
fotó: EgerHírek
Óriásgömb a győri karácsonyi vásárban
fotó: Nyugat.hu
Karácsonyi fények a Fő téren - a szombathelyi gömb
fotó: Mészáros Zsolt

Gondoltuk hát, rákérdezünk, honnan az ötlet, ki a kivitelezője?

Kapnak az önkormányzatok egy közös prospektust, abból rendelhetnek, mivel dobják fel idén a karácsonyi vásárt? Vagy van egy országos cég, aki felkeresi ötleteivel az önkormányzatokat? Rátaláltak a neten? Hogyan történik egyáltalán a karácsonyi díszkivilágítás beszerezése?

Utánakérdeztünk, több önkormányzatnak írtunk levelet. Kíváncsiak lettünk volna: honnan, mennyiért szerezték be a karácsonyi dekorációt, kitől vásárolták a világító gömböt.

A szombathelyi önkormányzattól, többszöri kérésre nem kaptunk érdemi választ, csak a sajtótájékoztatóra összeállított általános tájékoztatást, amiben sem összeg, sem cégnév nem szerepel.

A győri önkormányzat egyből felelt a kérdésünkre, megtudtuk, idén a karácsonyi díszkivilágításhoz nem szereztek be új eszközöket, erre 2015-ben és 2016-ban került sor, „amikor a már felújított Dunakapu tér is bekapcsolódott a karácsonyi fesztivál helyszíneként.” A kivitelezést a köz-és díszvilágítási feladattal megbízott vállalkozó, a Vill-Korr Hungária Kft (szerk: egy győri székhelyű cég, rákerestünk) végezte, keretszerződés alapján. Náluk tehát nem is idei szenzáció a világító gömb.

Egy biztos, a karácsony a nyakunkon, az óriásgömb pedig szép. Szombathelyen és a szomszédos Zalaegerszegen is kaliberekkel igényesebb az idei a karácsonyi díszkivilágítás. Újdonságként például több megyeszékhelyen is látni a szombathelyihez hasonló rénszarvasos szánt, újabb világító fényfüzéreket, és több helyen lett a városok szívébe például alkalmi jégpálya.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: V*rb*ssz*? *gy fr*szt! "*lt*rn*t*v k*lt*r*l*s pr*gr*m...&#...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak
Paulus_Maior: "H*l zs*rn*ks*g v*n, *tt zs*rn*ks*g v*n ... s *gy r*d *s ...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
Szentkirályi: *gy ,*nk*bb n* cs*n*lj*n s*mm*t....
Jól odasóztak a szombathelyi Jókai park sétányának
TMiki: "* r*k*n*k v*rb*ssz*t *k*rn*k" J*. L*h*t m*nn* P*k*szt*...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak
okidoki: "*k* k*rd*t r*g*d, k*rd *lt*l v*sz *l"...
19 éves férfit késeltek halálra a IX. kerületben - a rokonok vérbosszút akarnak