NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tudtad-e?

Tudtad, hogy hamvazószerda van? De mire jó ez a 40 napos böjtölés?

Böjtölni persze sokféleképpen lehet, és szinte minden vallásban ismerik ezt a szokást. Viszont ne feledjük, a böjt nem egyenlő a fogyókúrával, sem a wellness-kényeztetéssel!

A nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi , bűnbánati időszakot jelenti. Lényege hagyományosan Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. A nagyböjt lelkületének része, pont ezért, az ima és a szegények megsegítése is.

A negyvennapos böjtölés szokása keresztényi körökben csupán a VII. században alakult ki, törvénybe II. Orbán pápa iktatta 1091-ben. ((Bővebben a keresztény böjtről még itt olvashatsz!

Hamvazószerda
fotó: Nyugat.hu

Mi a hamvazószerda?

A hamvazószerdának az idők folyamán megannyi elnevezése volt már, hívták szárazszerdának, böjtfogószerdának, böjtfőszerdának. Mozgó ünnep - ezt is tudjuk, legkorábbi lehetséges időpontja február 4. és a legkésőbbi március 10. Ez a farsangi időszak utáni első nap. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás).

A wikipédia szerint a templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazásnak (latinul: impositio cinerum), ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

A katolikus egyház szigorú böjtöt csupán két napra, hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő

Ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekén arra kéri 14 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst.

A A nagyböjt időtartama hagyományosan 40 - de miért is épp 40 nap?

Az Ószövetségben is sűrűn szerepel a 40-es szám: például 40 napig tartott a vízözön, 40 évig vándorolt a zsidó nép a pusztában, 40 napot töltött és böjtölt Mózes a Sínai-hegyen mielőtt megkapta a Tízparancsolatot. Jónás próféta pedig 40 napos kegyelemidőt hirdetett a bűnös városnak, Ninivének (akik aztán bűnbánatuk jeléül nyilvános böjtöt kezdtek.)

Böjtölés
fotó: Nyugat.hu

Az Újszövetségben Jézus Krisztus szintén 40 napig böjtölt a sivatagban, mielőtt megkezdte volna tanítói szolgálatát.

Mitől meddig tart? Hogyan lesz a 46 napból végül 40 nap?

Úgy, hogy csak a hétköznapok plusz a szombatok számítanak, a nagyböjti időszakra eső hat vasárnapot az Egyház nem tekinti böjti napnak, mivel minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe. Ezért a böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik. A nagyböjt utolsó hete a virágvasárnappal kezdődő nagyhét. Teljes időtartama pedig hamvazószerdától nagyszombatig 46 nap, amennyiben a vasárnapokat is beleszámítjuk - írja a wikipédia is.

Az első keresztények egyébként még heti két napot böjtöltek.

Liturgia és szokások

Az időszak liturgikus színe a bűnbánatot jelképező lila, másképp nevezve violaszín. Sok keresztény közösségben – így a katolikus egyházban – az egész időszakban nem hangzik fel a miséken az örömöt kifejező alleluja. A templomokat nem díszíti virág. A katolikus egyházban ennek az időszaknak egy sajátos szertartása a keresztúti ájtatosság, Jézus szenvedéstörténetének megjelenítése.

Húsvéti böjt
fotó: Nyugat.hu

Liturgikus hagyomány, hogy nagyböjt ötödik vasárnapjától (feketevasárnaptól) a feltámadási szertartásig a templomi feszületeket, továbbá a főoltár képét violaszín böjti lepellel takarják le.

Ezt az időszakot mindig is tiltások jellemezték

A tilos volt például nagyböjt idején lakodalmat, bálokat tartani, a katolikusok nemcsak zsíros ételeket és húst nem ehettek,

hanem sokáig bármiféle állati eredetű eledel (tej, tejjel készült ételek és tojás) fogyasztása is tiltott volt – ez a későbbiekben enyhült, a XX. század elejétől pedig csak hamvazószerdára, a pénteki napokra és nagypéntektől nagyszombat délig tartó időszakra vonatkozik a szigorú böjt.

(Forrás: http://anyanyelvapolo.hu )

Böjtölni sokféleképpen lehet - szinte minden vallásban ismerik ennek szokását

A nagy vallásalapítók mind hangsúlyozták a böjt fontosságát, és azt tanították, hogy segítségével közelebb lehet Istenhez kerülni, mivel nemcsak a test, hanem a lélek és a szellem is megtisztul. Buddha, Mohamed, Zarathustra, Konfuciusz, Mahávírais böjtölt.

Az indiai jógik és az amerikai indiánok is böjtöltek a testük feletti uralom eléréséért és hogy szellemük és lelkük megvilágosodjon.

A böjt célja ma sem jó, ha a fogyókúra - nem is testünk wellness kényeztetése

 • A böjt nem egyenlő a fogyókúrával, hiszen az elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, ami sok esetben persze együtt jár néhány kiló leadásával is.
 • Úgy tervezzük meg böjtünket, hogy legyen benne kihívás. Kezdjük kis lépésekkel, de adjuk fel magunknak a leckét!
 • Ne egy kiadós lakmározás után állítsuk magunkra rá a nulldiétára.
 • Elvonulás
  fotó: Nyugat.hu

 • Ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról sem, hiszen a fizikai aktivitás fokozza a hatást, csakúgy, mint a szaunázás.
 • Olvass utána, aztán találd ki a saját böjti menetrendet!
 • Végezetül az utolsó fontos tanács: A böjt nem önsanyargatás, hanem felkészülés, megpihenés és meditáció. Gondoljunk csak bele, nekünk csak negyven nap lemondás, amikor nem eszünk húst, cukros ételeket, nem nassolunk… a világ számos országában egész életükben éheznek, és csak áhítoznak azok után, amiről most pár hétre mi nagy kegyesen önszántunkból lemondunk. Ne érezzük hát szenvedésnek…
 • Mi a léböjt, miben különbözik a nagyböjttől?

  Ha komolyabb böjtöt szeretnénk tartani, akkor, ha nincs gyakorlatunk benne, inkább menjünk el egy szervezett kúrára, s vegyük igénybe szakember segítségét! De három nap frissen facsart, lehetőleg bio- gyümölcsökből és zöldségekből készített léböjtöt, ha nincs különösebb egészségügyi problémánk, simán meg lehet tartani. Csak ügyeljünk a fokozatosság elvére, és gondoskodjunk a napi rendszeres salaktalanításról.

  fotó: Nyugat.hu

  A lélek-tisztításról se feledkezzünk meg

  Vessünk számot az elmúlt év történéseivel, tisztítsuk meg az elménket a felgyülemlett érzésektől, szabaduljunk meg lelki mérgeinktől is (pl, félelmek, haragtartás), úgy a húsvét előtti negyven napos nagyböjttel felkészülünk az eljövendő időszakra. Számba vesszük céljainkat, eltervezzük az életünket. Hagyjunk időt magunkra magunknak.

  Cikkünk ezen része korábban, más formában szhelyi.blogin.hu-n már megjelent. Köszönet akkor a jó tanácsokért Kneffel Dórának, azóta az ő instrukciói alapján tartjuk mi is a 40 napos böjtöt.

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kovacs_ugynok: m*ndm*gd*gl*nk :P...
  Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
  kovacs_ugynok: J* l*sz *z *gy, *z *s..n b....* m*g! M*nk* b*f*j*zv*. k*ntr*s...
  Pánikra semmi ok! Eltüntették a csúnya fehér ajtót az Éva-malom oldaláról
  Katka: *d**g s*mm* *nf*rm*c**t n*m h*ll*tt*m *rr*l, m*nd*n cs*k *rr*l s...
  Súlyos szövődményekkel kerültek kórházba tünetmentes koronavírus-fertőzés után gyerekek
  gaful: *n *s *tt v*lt*m *v*kk*l k*s*bb * h*lysz*n*n! * l*jt* n*k*m n*m ...
  22 éve volt Kőszeg egyik legszomorúbb napja - Ma van a deutschlandsbergi katasztrófa évfordulója.
  Nagyadri: *gy 3 *r* m*g*ss*g*b*n m*g*n*k *s j* *st*t!...
  Szombathely 150 millió forintot kap az EU-tól környezetvédelmi célokra