NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tudtad-e?

Tudta, hogy Szombathelyen tulajdonképpen ezüstkanállal a szájukban születnek a gyerekek?

2019 óta kapnak az itt született gyerekek babaköszöntő csomagot, benne a gazdagság középkori szimbólumával, az ezüstkanállal.

Nem mindennapi dolog szúrt szemet egy kollégánknak nemrég, amikor ügyet intézni ment a városházára. Kék színű, bársonyborítású okleveleken akadt meg a szeme, melyeket, mint kiderült, a Szombathelyen született babák kapnak.

Mint kiderült, még a 2017. december 14-ei közgyűlésen terjesztették elő, hogy szeretnének egy a szombathelyi identitást erősítő programot indítani. A 2018. június 25-ei közgyűlésen fogadták el aztán a programot, melynek többek között része a babaköszöntő csomag is.

fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

„Fontosnak tartotta a város, hogy olyan emléktárgyat kapjanak az újszülöttek, amelynek 'üzenete' van, és eszmei értékkel bír a szombathelyiek számára” – mondták.

A csomag egyik legérdekesebb darabja egy gravírozott ezüstkanál, ami egy középkori hagyományból ered. Egy angol eredetű mondás szerint ugyanis, aki ezüstkanállal a szájában születik, nem egyszerűen gazdag örökség birtokosa, de mondhatni helyből megadatik neki minden földi jó, amiről sokan csak álmodoznak.

fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Az ezüstkanál mellett pedig kapnak a babák egy polgárlevelet is, melyben a polgármester köszönti őt Szombathely polgárainak körében. A levél alapja egyébként, egy 1857-es polgárlevél, melyet a Vas Megyei Levéltár és a Savaria Múzeum igazgatója javasolt.

fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

Ez a szöveg szerepel a polgárlevélben:

POLGÁR – LEVÉL

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TUDTÁRA ADJA MINDENKINEK, AKIT ILLET, HOGY AZ ÚR 2019. ESZTENDEJE …. HAVÁNAK …. NAPJÁN MINDANNYIUNK NAGY ÖRÖMÉRE ….. MEGSZÜLETETT.

EZÉRT A MÉLTÁNYOSSÁGGAL MEGEGYEZŐLEG IGAZSÁGOSNAK TALÁLTUK ŐT A HELYBÉLI POLGÁROK KÖZÉ FELVENNI, ÉS ÜNNEPÉLYESEN SZOMBATHELY VÁROS HITES POLGÁRAI SORÁBA BEIKTATNI.

MINDEZEK HITELÉRE ………. POLGÁR ÚRNAK / ÚRHÖLGYNEK JELEN POLGÁR-LEVÉL A VÁROS HIVATALOS PECSÉTJÉVEL MEGERŐSÍTVE KIADATIK.

SZOMBATHELY, 2019. ………..

…………..
POLGÁRMESTER

Még több képért kattints!
fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely MJV

A babaköszöntő csomagot egyébként nem olyan régóta, egészen pontosan 2019. januárjától kapják meg a Szombathelyen született babák. De nincs semmi hivatalos, ünnepi hajcihő, a Védőnői Szolgálaton keresztül juttatják el őket a családokhoz.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: M*gy *z *lh*rgy*rt*s! *gy*lt*l*n n*m r*bb*nt f*l * sz*g*t, m*st ...
Bumm...Ha lemaradtál volna a csónakázótavi tüzijátékról
StarMan: M*nd*nk* t*h*t f*l m*ndj*k FFP2 m*szk*t, b*rm*ly*k *lt*sn*l h*t*...
Virológus a teltházas meccsekről: meglátjuk, mi lesz a következménye
StarMan: S*b*j, *z *ls**rt *s *lt*tt v*l*k* p*r mrd-*t. * 3. m*k*r *rk*z*...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya
StarMan: H*t n*m *rd*k*s, h*gy *z *t*sl*tt*n sz*nt* cs*p* 70-*s sz*m*t h*...
Volt hatoslottója? Akkor ezt nézze meg!
StarMan: J*t *sz*mb*, * b*g*ly *s r*ssz*st*, *z *s f*lyt*n h*h*g....
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve