NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Tudja milyen nap lesz négy hét múlva?

Bizony, az Olimpia nyitónapja, mutatjuk a tudnivalókat.

Zika vírus ide vagy oda, az olimpia szervezői úgy gondolták, nincs értelme módosítani az időponton, így augusztus 5-én a megnyitóünnepséggel hivatalosan is megkezdődik az olimpia. Az alábbiakban összeszedjük, mit is kell pontosan tudni róla.

25 olimpia, 476 érem

A 2016. évi nyári olimpiai játékok is elég hivatalosan hangzik, de az egészen hivatalos neve a XXXI. nyári olimpiai játékok. Az első újkori olimpiát 1896-ban rendezték meg Athénban, hogy aztán négy évente összegyűljenek a világ sportolói és összemérjék erejüket.

Mindezek ellenére nem rendeztek meg 31 olimpiát, az első és a második világháború miatt összesen három olimpia maradt el. Emellett meg kell még említeni, hogy Magyarország az 1920-as antwerpeni játékokon vesztes országként nem vehetett részt, 1984-ben pedig a keleti blokk bojkottja miatt maradt távol a Los Angeles-i olimpiától.

Magyarország tehát eddig 25 nyári olimpián vett részt, ahol összesen 476 érmet szerzett. Ebből 167 arany, 144 ezüst, és 165 bronz. Ezzel a nyolcadik helyen vagyunk a nyári olimpiák összesített éremlistáján.

Ország Olimpiák száma Érmek száma
1. Egyesült Államok 26 2400
2. Szovjetunió 9 1010
3. Nagy-Britannia 27 780
4. Franciaország 27 671
5. Németország 15 573
6. Olaszország 26 549
7. Svédország 26 483
8. Magyarország 25 476
9. Kína 9 473
10. Ausztrália 25 468

Ugyan nagy dolog, hogy megelőzzük Kínát, de a táblázatból is látható, hogy ők eddig csak kilenc olimpián szerepeltek, így borítékolható, hogy hamarosan eléggé lefognak hagyni minket. Az viszont figyelemreméltó, hogy Magyarország az egyetlen a legjobban szereplő tíz nemzet között, aki még nem rendezett olimpiát.

Olimpiai bajnok viszi majd a zászlót

Az olimpiai zászlót 1913-ban tervezte meg az olimpiai játékok feltámasztója, Pierre de Coubertin báró. Legelőször azonban csak 1920-ban, az antwerpeni olimpián használták. A zászlón található öt karika Coubertin báró szerint az öt kontinenst jelképezi, a fehér szín pedig a köztük lévő békét. A karikák színeinek a báró nem társított nagy jelentőséget, egyesek szerint viszont a kék Európát, a sárga Ázsiát, a fekete Afrikát, a zöld Óceániát, a piros pedig Amerikát jelképezi. Mindez azonban csak teória.

Magyarország zászlaját idén Szilágyi Áron viszi.

Az olmipiai zászló a nyolc olimpiai jelkép egyike. Az első maga az olimpia megnevezés, a második a zászló, a harmadik az olimpiai jelvény, a negyedik pedig az olimpia jelmondata, a Citius, Altius, Fortius - Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben. Olimpiai jelkép még az embléma, az olimpiai himnusz, a láng és a fáklya.

Az olimpiáknak mostanában az eredeti olimpiai jelképeken kívül is van néhány. A riói olimpia jelmondata a

Live your passion! - Éld át a szenvedélyt!

lett, kabalafigurája pedig Vinicius és Tom, akiket a Birdo Producoes animációs cég tervezett. A figurák neveiről közönségszavazás döntött. A tervezők szerint a figurák Brazília flóráját és faunáját ábrázolják, kialakításukban pedig a pop-art és az animációs filmek is közrejátszottak.

Ők itt Vinicius és Tom, akik zeneszerzőkről kapták a nevüket
fotó: Nyugat.hu

Az olimpia logója három, a brazil nemzeti színeknek megfelelő alakot ábrázol, amely ölelésbe fonódva a Cukorsüveg-hegyet szimbolizálja. A logót egy brazil cég, a Tatil Design tervezte, és 139 ügynökség pályázata közül került ki győztesen.

Ilyen lett az idei olimpia logója
fotó: Nyugat.hu

Az idei olimpiának hivatalos dala is van, amit egy brazil rapper, Thiaquinho énekel. Hogy jó-e vagy sem, azt mindenkinek az ízlésére bízzuk.

Zika vírus van, közbiztonság nincs

Az olimpiát már hónapok óta két dolog árnyékolja be: a zika vírus és a közbiztonság kérdése. A zika vírus miatt több sztár sportoló fontolgatja távolmaradását, legutóbb két hete, az ausztrál Jason Day jelentette be, hogy a vírus miatt nem indul az olimpián.

A visszalépésem oka az aggodalom, hogy elkaphatom a zikavírust, és a lehetséges kockázat, amit ez jelentene a feleségem jövőbeli terhességénél. Mindig nagy cél volt számomra, hogy szerepeljek az olimpián az országomat képviselve, de a golf nem lehet fontosabb a családom biztonságánál. Nem tehetem ki őket veszélynek.

-írta Twitterén a világranglistát vezető golfozó.

Az olimpiának otthont adó Rio de Janeiro városa még Brazíliában is kirívóan fertőzöttnek számít, eddig 26 ezer vírusfertőzést regisztráltak. A vírus a születendő gyermekeknél kóros kisfejűséget okozhat, felnőtteknél pedig néhány esetben idegrendszeri megbetegedést.

A legtöbben attól félnek, hogy a szurkolók a világ minden tájáról érkeznek, és hazatérvén világjárványt szabadítanak el. De nem csak ez az egy betegség van a pakliban. A zika vírust terjesztő szúnyog terjesztheti meg a dengue-lázat, amit más néven csonttörő láznak is hívnak, mert a betegnek a csonttöréssel megegyező fájdalmai vannak.

Nagy problémát jelenthet még a közbiztonság hiánya. A CNN egyik cikke szerint még a brazil rendőrök is azt nyilatkozták, hogy nem tudják garantálni a biztonságot. Egyrészt nem kapnak fizetést, másrészt a fegyverzetük is hiányos. Szóvá tették azt is, hogy ugyan a szurkolók a járőröktől hemzsegő területeken lesznek, nem a sötét sikátorokban, ez azonban zavarja a brazilokat, mert így ugyan a világ egy biztonságos országot lát majd, de a valós problémákat nem oldják meg.

A szurkolók és a nagyvilág csak erre fog emlékezni - ezt nehezményezik a brazilok
fotó: Nyugat.hu

Ehhez kapcsolódik az a két héttel ezelőtti hír is, ami arról szólt, hogy egy Marcelino Mateus Silva Proença nevű férfit azért tartoztattak le, mert Maracaju városában megpróbálta egy vödör vízzel eloltani a fáklyán égő olimpiai lángot. A férfi nem járt sikerrel, csak a fáklyavivőt és egy biztonsági őrt sikerült leönteni. Óvadék ellenében kiengedték, ügyét azonban újratárgyalják, és legsúlyosabb esetben akár három év börtönbüntetést is kaphat. Proença tettét azzal indokolta, hogy míg az olimpiára dollármilliókat költenek, addig a csőd szélén álló országban nincs jól működő oktatás, egészségügy és közbiztonság.

Egy ennél korábbi hír az állatvédőket háborította fel. A brazil csapat kabalaállata a jaguár, ezért valaki úgy gondolta, hogy remek ötlet az olimpiai láng ünnepére odavezetni egyet. A jaguár jól viselte az ünnepséget, utána viszont rátámadt egy katonára, aki lelőtte a veszélyeztetett állatot. A szervezőbizottság az egészre azt a választ adta, hogy hiba volt a békét szimbolizáló láng ünnepén egy láncra vert állatot kiállítani.

Ez az imázs nem egyezik a hitünkkel és értékeinkkel. Garantáljuk, hogy több ilyen inceidens nem fordul elő a riói olimpián.

Ezt a jaguárt lőtte le az egyik katona az ünnepély után
fotó: Stringer/Reuters

Sporttörténeti pillanat lesz a menekültekből álló csapat felvonulása

Thomas Bach, a NOB elnöke jelentette be, hogy először az olimpiák történetében a menekültek is különálló csapatot alkotnak majd. A csapatba 43 jelentkező közül tízet választottak be: öt dél-szudáni, két-két szír és kongói demokratikus köztársasági, valamint egy etióp kvótát szerzett versenyző a csapat tagja. A csapat az olimpiai zászló alatt vonul be, ha pedig valamelyikük érmet nyer, akkor az olimpiai himnuszt fogják bejátszani.

Az idei olimpiai érmek harminc százalékban újrahasznosított anyagból készültek, egyenként fél kilósak. Az érmekből összesen 2488-at készítenek, aranyból és ezüstből 812-t, bronzból 864-et. Az olimpia idei logóját a babérkoszorú fogja közre.

A riói olimpia érmei
fotó: Alexandre Loureiro/Europress/Getty

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: N*v n*lk*l gy*l*zk*dn*, gy*v* *mb*r v*gy!...
Még egyszer a kompenzációról - Melyik város mennyi pénzt kapott?
Katka: *j b*nd*, n* d*m*lj h*ly*s*g*t! T* f*g*dt*l m*r b* m*n*k*lt*t?...
Eladja a Kolozsvár utcai sporttelepet a szombathelyi önkormányzat
godemperor: * v*m*lj*r*s *d*p*ntj* sz*m*t, t*h*t h**b* r*nd*lt*d m*g m*st, h...
Kínából rendelne? Júliustól mindenképpen adót kell fizetnie utána
Katka: *s*tl*g *g*ny*ss*g n*m j*h*t sz*m*t*sb* * m*gy*r *mb*rn*k?...
Vas megyében is alig győzik kiszedni a dzsuvát a vízből
mihu68: T*lj*s*n *g*z*t b*sz*lsz. D* *z*kn*k *z *gy m*s*tt*kn*k k*r m*nd...
Hűlt helyük a szombathelyi járdarepedésekbe ültetett virágoknak