NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Trump hívei betörtek az amerikai törvényhozás épületébe

A Capitoliumban az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén éppen a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott.

Trump-párti tüntetők magyar idő szerint negyed kilenckor betörtek a washingtoni Capitoliumba - számolt be a Telex . A CNN értesülései szerint több száz tüntető jutott be az épületbe, amit emiatt lezártak. A 444. hu arról számolt be, hogy annyira eldurvult a helyzet, hogy az elnöki testőrsége fontolgatja a szenátus ülésén elnöklő Mike Pence alelnök kimenekítését.

Ez a helyzet úgy alakult ki, hogy az elnök beszéde után a tüntetők átvonultak a National Mall túlvégére, a Kongresszus épületéhez. Ott előbb pár tucatnyian áttörték a kordonokat, hogy aztán százak csatlakozzanak hozzájuk az épületnek egy olyan főlépcsőjén, amely még normál időkben is le van zárva a nagyközönség előtt. A történtek miatt a Capitolium saját rendőrsége lezárta az épületet, a képviselőket, szenátorokat és stábjaikat arra szólították, hogy zárkózzanak be az irodáikba.

Az amerikai szenátus és a képviselőház összevont ülésén egyébként formálisan is megszámolják a novemberi elnökválasztás elektori szavazatait, és hitelesítik a végeredményt. A kongresszusi szakasz általában csak formalitásnak számít, de a Trumphoz hű republikánusok megkérdőjelezték az arizonai eredményeket. Így a képviselőházban és a szenátusban is legfeljebb két-két órán át meg kell vitatni, hogy elfogadják-e ezt.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

ltk70: *z*rt *zt sz*r*nt*m m*g g*nd*ld *t :) ...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
iszek: S*h*v*t*l. Sh*w- h*v*t*l. * sz* sz*r*s ( m*jdn*m sz*r*st *rt*m...
Harangozó: A szervezés sem volt tökéletes, de az emberek is fegyelmezetlenek
gaful: *z,h*gy * l*ngy*l*k m*t g*nd*ln*k,*z * sz*v*r*n j*g*k! N*k*nk m...
Nem lesz egyszerű az oltás a kínai vakcinával
gaful: Sz*r*nt*m m*g *nk*bb *z *lt*s f*nt*ss*g*t k*ll*n* *l*t*rb* h*ly...
Mintha csak a novemberi csúcs lenne: 4385 új fertőzött és 120 halott
csarli: "*z *l*r* t*rv*z*ttn*l *lcs*bb l*tt * F* t*r* ny*lv*n*s v*c*...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat