NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombathelyen is gyanúsan osztogatták a pontokat a trafikpályázatokra

Belenéztünk a Demokratikus Koalíció ltal kínkeservesen kiperelt értékelésekbe. Az objektíven elbírálható részeknél konzekvensek voltak a bírák, de a saját szájíz szerint értékelhető üzleti terveknél rezeg a léc. Valószínűleg itt nyertek a haverok és a rokonok.

Több cikk is szólt arról nemrég, hogy bár a nyertes trafikpályázatokat nem engedi látni a kormány (a vesztes pályázatokat pedig visszaküldték a pályázóknak), a Demokratikus Koalíció által kiperelt pontszámos értékelésekből azért kiolvasható ez-az. És ami kiolvasható, az elsősorban az, hogy tényleg tetszés szerint osztogathatták a Nemzeti Dohányboltokat, világos szempontrendszer nélkül. Mondjuk a nyertesek nevei láttán már mi is felemeltük a szemöldökünket , hiszen számos Fidesz-közeli barát és rokon nyert trafikot Szombathelyen.

A 40 helyi üzlet itt összesen 16 ember kezébe került, akik többsége ismeretlen kiskereskedői körökben, tapasztalatuk nincs.

De hogy nevükön is legyenek nevezve, íme a sokszáz oldalas dokumentum (ami egészében itt megtekinthető ) vonatkozó tételei, a top negyven győztes pályázat a vasi megyeszékhelyen:

fotó: Nyugat.hu

A trafikpályázaton összesen 120 pontot lehetett elérni. 60-at az objektív részre - tehát arra, amiben olyan vállalásokat lehetett tenni, hogy valaki megváltozott munkaképességűt vagy munkanélkülit alkalmaz, július elsejéig megnyitja a boltját, vagy hogy munkanapokon legalább 12 órán át nyitva tart, ezek mind plusz pontokat jelentettek -, és további 60 pontot az üzleti tervre. Az Index től a HVG -ig az elbírálások kapcsán a leggyakoribb észrevétel az volt, hogy a pályázati anyagok objektív részét ugyan tényleg következetesen értékelték,

a legtöbb vesztes induló nem itt vérzett el. Hanem a szubjektíven pontozható üzleti terven.

Nézzük csak meg a legsikeresebb friss szombathelyi trafiktulajt, Böröcz Barnabás Bencét, akiről mi is megírtuk, hogy egészen véletlenül a fideszes Rogán Antal munkatársának testvére , és öt boltot is kapott Szombathelyen: ő a legmagasabb pontszámokkal ért célba az összes jelentkező közül, üzleti terveire egyenként a z elérhető 60 pontból 59, 55, 55, 58, 50 pontot kapott.

fotó: Garai Antal Atom

A TOP 5-be rajta kívül csak Baki Csaba került be, aki összesen viszont három trafikot is uralhat. Ő szintén olyan, aki mindkét szekcióban 50 feletti pontszámokat ért el. És, hogy-hogy nem, állítólag a Marton-Szakály baráti kör tagja. Hasonló sikerrel járt Baranyai Tibor egykori diákpolgármester, aki a Fidesz kampányában is dolgozott. De az ismeretlen szempontrendszernek hála Dancsó Zoltán kickboxer, Marton Zsolt sógora is 52 pontott kapott az üzleti tervre. Na, és vajon a Fidesz körmendi ifjúsági tagozatának tagja, az öt üzletet is elhappoló Meskó Bálint hány pontot kapott az üzleti terveire? Persze, hogy 50 körülieket.

Az izgalmas számok azonban ott kezdődnek, ahol a nyertesek neve véget ér.

Az utolsó, a Fidesz által koncessziós joggal megajándékozott győztes (Baranyai Tibor, gratulálunk neki), aki még elcsípte a negyvenedik helyet, 82-es összpontszámmal - vagyis az objektív és szubjektív pontok összegével - tette ezt. Aki ennél kevesebbet ért el, az veszített. Viszont míg a győztesek rendre 50 pontokkal parádéznak az egyedi megítélésű üzleti tervnél, az a pályázó, aki még éppen lecsúszott a buliról, és négy trafikra is jelentkezett, már csak 17, 14, 4 és 21 pontot kapott üzleti terveire. A következő négy, éppen lemaradt próbálkozó 24, 22, 23 és 22 pontot kapott ugyanerre a részre.

Vagyis mintha lett volna egy éles váltás a kegyeltek és a kegyvesztettek között, utóbbiak az üzleti tervekre egyetlen alkalommal sem érték el még a 30 pontot sem, szemben a fidesz-közeli vállalkozók 50 feletti pontjaival. Sőt, van, akit még ennék is kevesebb pontokkal küldtek haza:

fotó: Nyugat.hu

A vesztes, aki profi

A birtokunkba került egy olyan vesztes pályázat is, ami a lepontozás mintapéldája. Aki írta, az húsz éves szakmai múlttal rendelkezik és egy olyan gazdasági társasággal, aminek az egyik vegyesüzletében a forgalom 80 százalékát a dohánytermékek adták. Ő az 50 pontból 15-öt kapott az üzleti tervére, annak ellenére, hogy abban világossá teszi a rutinját, azt, hogy az üzlet minden szempontból kiváló helyen van, amihez hasonló nincs a környéken - nagy átmenő forgalommal és parkolóhelyekkel -, hogy valamennyi típusú cigarettát árusítaná, a kiegészítők széles választékát, ráadásul nincs hitele, pénzügyi helyzete stabil.

Persze a nyertes pályázatok közül egyet sem láthattunk, hiszen azokat nem mutatta meg a minisztérium. Lehet, hogy fideszbarát ex-diákpolgármester ide és fideszbarát kickboxbajnok oda, azok tényleg zseniálisak. Mégis, a fentiek alapján ember legyen a talpán, aki a szubjektív pontok közötti óriási szakadék alapján nem azt a következtetést vonja le, hogy itt bizony urambátyám-módszerrel osztogatták a pontokat, azon keresztül meg a cigiboltokat.

Villámgyorsak voltak - Egy nap alatt bírált el 2 ember 145 pályázatot

Mint a bírálati lapokon látható, a 145 szombathelyi pályázatot egy nap bírálta el mindössze két ember, dr. Mihalovics Péter és dr. Kohuth Balázs (minden pályázat elbírásán ugyanaz az dátum, 2013. április 18 szerepel.) Ráadásul - ahogy a minisztérium mondta – mindezt szabadidejükben, munkaidő után tették. Mondjuk lejárt négykor a munkaidejük, átballagtak pályázatokat nézni. Ha egy pályázatra csak 10 percet szántak, akkor ehhez 1450 perc, vagyis több mint 24 óra kellett volna. Annyi biztos nem volt. Szóval valahogy kilépett itt a medréből az idő.

Kapcsolódó

2013.04.23. 18:17

A kiválasztottak – Ők mérgezhetnek dohánnyal

/ közélet 30 hsz. 2 kapcs. /
Őrző-védő kamara vezetője, kick-boxer a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei között.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre