NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

7,5 milliós havi nyereséget is hozhat a trafikpályázat

Számolgattunk egy kicsit, osztottunk, szoroztunk, összehasonlítunk. És belenéztünk egy trafikpályázatba is.

Nem látszik, hogy csitulna a balhé a trafikpályázatok körül, már kiderült, hogy kinek az unokatestvérének a volt kollégiumi szobatársa nyert trafikjogot, és hogy melyik cigarettaárus melyik politikai oldal komoly befolyású háttérembere. Ezt a sort nem is akarjuk folytatni, inkább nézzünk meg, miről is beszélünk, mekkora biznisz lehet a dohányárusítás.

Havi ötmilliós forgalom

Kezdjük egy kis számolgatással, amiben egy jelenleg még aktív trafikos volt a segítségünkre. Ő két trafikot működtet még bő másfél hónapig Szombathely belvárosában, július 1-jétől aztán már nem. De tapasztalatokkal és adatokkal szívesen szolgál.

A kiindulási pont trafikjainak átlagforgalma. Átlag, mert mint mondja, vannak olyanok, akiknél nagyobb, vannak, akiknél kisebb a forgalom, ő valahol éppen a számtani közép körül teljesít. Mégpedig havi ötmilliót. Ez csak a dohányárukra vonatkozik, vagyis azokra a termékekre, amelyek július 1-jétől csak a koncesszió birtokában forgalmazhatók.

Jelenleg a cigarettán 3,8 százalékos a kiskereskedelmi árrés. Ezt forintosítva kiszámolhatjuk, hogy a trafiknak a dohányárukból havi 190 ezer forint a nyeresége. Egy év alatt 60 millió a forgalma, és 2,28 millió a nyeresége.

Plusz 390 ezer havonta

De nézzük meg ezeket a számokat a törvénybe foglalt 10 százalékos árréssel. Így havonta már 500 ezer forint az árrésből származó nyereség összege, egy év alatt pedig hatmillió.

Tehát összehasonlítva, most, egy régi trafikos, átlagos forgalomnál havi bruttó 190 ezer bevételt produkál a dohányáruból, a dohánykoncessziót elnyert újak ugyanezen forgalom mellett havi bruttó 500 ezret. Nem mindegy, főleg, ha hozzátesszük, hogy kimondottan dohányszaküzletről beszélünk, ahol a dohányáruk teljes szortimentje elérhető.

De ezek a számok csalnak, hiszen a most is meglévő, mintegy kétszáz szombathelyi dohányárusító hellyel számolnak, amelyek között megoszlik a forgalom. Július 1-jétől csak 40 trafik lesz, így ezek nagyobb forgalomra számíthatnak. Induljunk ki abból, hogy becslések szerint Szombathelyen kb. húszezer dohányos van.

Trafikonként 1,5 millió havonta

Biztos, hogy az árrés emelése megemeli a cigaretta árát, számoljunk dobozonként ezer forinttal, és dohányosonként napi egy dobozzal. Így egy nap alatt a húszezer dohányos húszmillió forintot költ el szombathelyi trafikban. Ezt elosztva a negyven hellyel napi 500 ezret jelent egy trafikban. Ez a cigaretta teljes ára, a tíz százalék árréssel számolva egy trafik napi nyeresége ötvenezer forint.

Ha ezt felszorozzuk a napok számával, harminccal, akkor egy trafik havi nyeresége 1,5 millió forint. És vannak jó néhányan, akik több trafik jogát nyerték el Szombathelyen. Egész pontosan

2013.04.23. 09:44

Ők árusíthatnak dohányt Vas megyében

/ közélet 11 hsz. /
Tegnap kiderült, kik nyerték a dohányárusítási jogokat. Közöljük a listát, és utánanézünk kicsit az ügynek.
kilenc ember kapott egy-egy trafikot, két ember hármat-hármat, és öt pályázó ötöt-ötöt.

Tehát a nyertesek közül kilencen produkálnak majd havi 1,5 milliót, ketten fejenként 4,5 milliót, és öten fejenként 7,5 milliót. És ez nem a havi forgalom, hanem a bruttó nyereség, ráadásul csak a szombathelyiek fogyasztásával számoltunk, az idegenforgalmi bevételekkel nem.

Mindent vállalt, amit lehetett

Trafikos segítőnk megjegyzi, ha az árrés valóban 12 százalék lesz, ahogyan azt Orbán Viktor ígérte, akkor a fenti összegeket nyugodtan lehet tiszta jövedelemnek számítani, mert a 0,2 százalékos különbség kitermeli a működtetési költségeket.

Segítőnk megmutatta pályázatát is, egyébként 15 éve működő, és adót fizető családi vállalkozásról van szó, amit férj és feleség működtet. A pályázatban mindent vállalt, ami pluszpontot jelentett, elvileg, így – megint csak elvileg – maximális pontszámot kellett volna kapnia az anyagra.

Vállalta a leghosszabb nyitva tartási időt, ami napi 12 óránál többet jelent. Egyébként napi 24 órás nyitva tartást tervezett, ebből most már nem lesz semmi. Állandó lakhelye Szombathelyen van, és itt akarta a trafikokat is működtetni, szemben több, nem Szombathelyen élő, de nyertes pályázóval. Vállalta, hogy egy tartós munkanélkülit és egy csökkent munkaképességű munkavállalót foglalkoztat napi nyolc órában, és ezt a helyzetet minimum öt évig fenntartja. Mint mondja, ezekkel a feltételekkel a legtöbb adót és járulékot fizette volna az államnak és az önkormányzatnak is.

Bérbe sem adhatja

Mivel minden pluszpontot jelentő vállalást teljesített, csak olyan pályázó kerülhetett volna elé a listán, aki saját személyében tartós munkanélküli vagy csökkent munkaképességű lenne. És megemlített még egy aspektust.

Trafikjai a saját tulajdonában vannak, ő maga építette ki azokat 15 éve. Speciálisan a dohánytermékekre, de a szigorítás miatt már erre sem alkalmas. Tehát még annyi lehetősége sincs, hogy olyan koncessziónyertesnek adja bérbe azokat, akinek nincs saját üzlethelyisége. Még ebből sem számíthat jövedelemre.

Kapcsolódó

2013.05.06. 17:09

Nincs kártérítés, jogszerű a trafikpályázat

/ közélet 8 hsz. 6 kapcs. /
Ezt mondta Fónagy János államtitkár az országgyűlésben, miután Ipkovich György erre kérdezett rá. Folytatódik a trafikbotrány.

2013.05.01. 14:58

Kattintós térképen a trafikmutyi

/ közélet 3 hsz. 4 kapcs. /
A Trafikmutyi Blog készítette az aktív térképet, ahol szembesülhetünk vele, ki és hol nyert dohánykoncessziót.

2013.04.29. 17:02

Ipkovich belenézne a trafikpályázatokba

/ közélet 6 hsz. 2 kapcs. /
Az MSZP-s politikus az országgyűlésben kérdezte meg, hol lehet ellenőrizni a pályázatok jogszerűségét, és úgy véli, a fideszes cigaretta kevésbé káros.

2013.04.25. 06:59

Kíméletlenül elbántak a régi trafikosokkal

/ közélet 11 hsz. 2 kapcs. /
A pályázaton sikertelen kereskedők zöme kénytelen lehúzni a rolót, sokakra megélhetési gondok várnak.

2013.04.24. 10:55

Rogán munkatársának testvére öt dohányboltot kapott

/ közélet 11 hsz. /
Folytatjuk kutatásunkat a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei után. Van meglepetés.

2013.04.23. 18:17

A kiválasztottak – Ők mérgezhetnek dohánnyal

/ közélet 30 hsz. 2 kapcs. /
Őrző-védő kamara vezetője, kick-boxer a dohánykoncesszió szombathelyi nyertesei között.

2013.04.23. 09:44

Ők árusíthatnak dohányt Vas megyében

/ közélet 11 hsz. /
Tegnap kiderült, kik nyerték a dohányárusítási jogokat. Közöljük a listát, és utánanézünk kicsit az ügynek.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Igaz: M*r*g b**d*t*kn*k . *tt * v*d* *j v*r*s : https://www.f*c*b**k.c...
Így oltotta ma a szombathelyieket Ifj. Prugberger László a kínai vakcinával
Igaz: *z *g*z* *ssz**sk*v*s-*lm*l*t h*v*k *z*k,*k*k *lh*sz*k h*gy * p*...
Aggasztóan terjednek az iskolákban is a koronavírus új változatai
Igaz: M* * g*nd ? *g*z*t *rt ....
Aggasztóan terjednek az iskolákban is a koronavírus új változatai
Igaz: M* *rr* * g*r*nc** ? *lv*g*zt*k m*r * 20-30 *v*s *mb*rk*s*rl*t*k...
Aggasztóan terjednek az iskolákban is a koronavírus új változatai
demokratikus_gumilovedek: Szl*v*k**b*n m*r b*v*lt *z *rsz*g*s, t*m*g*s t*szt*l*s, j* n*m.....
Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat