NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Fenyegetve érzi a világhálót annak atyja, Tim Berners-Lee

Húsz éve élesedett a világ első weboldala a CERN részecskefizikai központban dolgozó Tim Berners-Lee számítógépén azzal a céllal, hogy ez lesz az alapja a szabad információmegosztásnak. A world wide web megalkotója most újra szól.

Nehéz elképzelni, milyen irányt vett volna az infokommunikáció, vagy éppen miféle platformokon érnénk el egymást a telefonon kívül, ha Tim Berners-Lee nem ötli ki a world wide webet 1989-ben. Mindenesetre nagyon jól tette, és eredményét a világ is egyöntetűen honorálta: a nagy találmányt követően tíz évvel a Time Magazine már a huszadik század 100 legfontosabb embere közé sorolta, aztán elsőként kapta meg a rangos, egymillió euróval járó finn Millennium Technology Prize-t, több díszdoktori címet ruháztak rá, még lovaggá is ütötték. Azóta már szomos paradigmaváltáson ment át az internet, Berners-Leet szinte már el is felejtettük, de most, a share és a like aranykoránban úgy érezte, újból szólnia kell az emberekhez.

A Scientific American on közölt, nagy lélegzetvételű írásában a webkreátor azzal kezdi a figyelemfelhívást, hogy a web maga nem csak a digitális forradalom, de az emberiség folyamatos fejlődése, sőt, az egyéni szabadságunk szempontjából is jelentős tényező, ezért ugyanúgy, ahogy a demokrácia, ez is védelemre szorul. Ez a legalapvetőbb egyenlőségi elvekre épülő rendszer ugyanis - mint mondja - több irányból is fenyegetve van.

A web édesapja, Tim Berners-Lee
fotó: -

Tim Berners-Lee szerint a webet pont annak legsikeresebb lakói kezdték megroggyantani ott, ahol alapelvei fekszenek.

Nagy közösségi oldalak fölözik le a felhasználóik által közzétett információkat a web maradék szegletei elől, wifi-szolgáltatók lassítanak le olyan oldalakat amikkel nem kötöttek profitáló üzletet, kormányzatok - totalitárius és demokratikus egyaránt - monitorozzák az emberek netezési szokásait, veszélyeztetve ezzel fontos alapjogokat

- írja, felhívva a figyelmet arra, hogy amennyiben hagyjuk ezeknek a trendeknek a kibontakozását, úgy a web szanaszét eshez apró szigetekre, és elveszthetjük a lehetőséget, hogy bárkivel érintkezhessünk általa. És ez a kórisme tovaterjedhet az okostelefonokra, modern táblagépekre is.

A Facebook olyan adatsiló, ami falakat épít maga köré

Silónak nevezi továbbá az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy a Friendster, mert zárványként tartják meg maguknak az információkat, amiket közlünk velük, falat emelve minden elé, ami az ő világukon túl van. Hiába a több és több státuszüzenet, fotó és egyéb tartalom, ezekre nem lehet linkelni, más oldalról nem elérhető - így burjánzik tovább és tovább az elszigetelődés.

A http szabvány fontos a nyitottság megőrzésében
fotó: -

Miért kell törődnünk mindezzel? - teszi fel a kérdést, azonnal meg is válaszolva azt: mert a web a miénk, függünk tőle, s mindennek tetejében a világkörüli kommunikáció sarokköve, fontosabb a szólásszabadság szempontjából, mint bármely más médium. Nem beszélve arról, hogy a world wide web nemcsak hogy nem halott, de még bőven befejezetlen, és nagy dolgok várnak rá. Ezek véghezvitele viszont csak akkor követhezhet be, ha nem hagyjuk zárt mikrovilágok kialakulását - nevezzék azt Facebooknak vagy iTunesnak -, hanem a szabad forrást, az open standardet emeljük pajzsunkra továbbra is. Mert a webnek erről kellene szólnia.

Addig, amíg tiszteletben tartjuk a web alapelveit, folyamatos fejlődése nem egyik vagy másik személy vagy szervezet kezében fog összpontosulni. Ha ezeket az elveket megőrizzük, fantasztikus jövőképnek nézünk elébe

- zárja sorait a web atyja.

Tim Berners-Lee teljes, és szenvedélyektől sem megkímélt hatoldalas okfejtését itt lehet elolvasni .

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h* m*st f*d*sz*s l*nn*k, m*nd*nh*l * l*gsz*r*bb j*l*lt*k*t b*sz*...
Kik azok a jelöltek, akik közül választani lehet Vas megyében az ellenzéki előválasztáson?
zuckerpopo: * r*k*s sz*r t* v*gy, p*k*lj *s h*zz k*l*tr* - *nny*...
Szélesítik a Gyöngyös patak melletti bicikliutat a vasoszlopok mellett
Paulus_Maior: *z*k * sz*l*k t*dv*, t*d*tl*n*l * k*ny*lm*s*bb *t*t v*l*szt*tt*k...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház
dredd biró: S*kb* k*r*lt *z *z *r*m *z *mb*r*k *d*j*b*l. *bb*l * p*nzb*l h*s...
A szombathelyi városházán köszöntötték Falco kupagyőztes csapatát
lojalista: N*s b*r*t*k*lh*t*,h*gy * K*rm*nd* K*lcs*y F*r*nc *lt*l*n*s *sk*l...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház